Παραστρατημένα προτερήματα
Απεχθάνομαι εκείνους που ωραιοποιούν τα ελαττώματα των Ελλήνων. Πολλές φορές, μάλιστα, έχω φύγει επιδεικτικά από παρέα ακούγοντας κάποιον να προσπαθεί να παρουσιάσει τα λάθη του ως … παραστρατημένα προτερήματα.
Λίγες μέρες μετά την εκδήλωση του φοβερού τσουνάμι στην νοτιοανατολική Ασια (αποτέλεσμα του ισχυρότατου σεισμού των 9 ρίχτερ στ’ ανοικτά της Ινδονησίας), οργή και ντροπή αισθάνθηκα βλέποντας και ακούγοντας έναν επιζώντα Έλληνα τουρίστα να κοιτάζει αλαζονικός τον τηλεοπτικό φακό και να δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις διακοπές του «στον επίγειο παράδεισο του Πουκέτ» (που, βεβαίως, ειχει γίνει πια επίγεια κόλαση), επειδή «οι νεκροί με τους νεκρούς, και οι ζωντανοί με τους ζωντανούς».
Εκτός του ότι, κατ’ αρχάς, έχουμε να κάνουμε εδώ με κλασσική περίπτωση εγκεφαλικως νεκρού ανθρώπου (επομένως, και να το ήθελε, δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να συνυπάρχει με ζωντανούς), φοβούμαι πως αυτή η εκδήλωση χυδαίας μαγκιάς (μαγκιάς που φαίνεται να ωραιοποιεί κακές και αρνητικές καταστάσεις), μπορεί να μην αποτελεί κανόνα της συμπεριφοράς των περισσότερων ανθρώπων στον τόπο μας, αλλά δεν είναι και εξαίρεση.
Πόσες φορές δεν έχουμε δει κάποιον να ρεύεται και να γελάει μετά; Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει κάποιον να υπερηφανεύεται που έκανε μια παρανομία; Πόσες φορές δεν ακούσαμε να λένε πόσο ηλίθιοι είναι οι κουτόφραγκοι που φοράνε ζώνες ασφαλείας μόλις μπαίνουν στα αυτοκίνητά τους, και πόσο έξυπνοι είμαστε εμείς που δεν τις φοράμε ποτέ; Επ’ αυτού, μάλιστα, υπάρχουν πολλοί που, στην προσπάθειά τους να ωραιοποιήσουν ακόμα πιο πολύ τη βλακεία τους, επαναλαμβάνουν την σαχλαμάρα ότι «τελικώς είναι και επικίνδυνο κιόλας να φορά ζώνη».
Δεν ξέρω ποιος αρχαίος άνεμος γέννησε έναν τέτοιο, ιδιότυπο άνθρωπο. Επειδή όμως καμιά φορά δεν είναι και ανάγκη να στρέφουμε το βλέμμα μας και τόσο πολύ πίσω, αρκεί νομίζω να περιορίσει κάποιος τη ματιά και την προσοχή του στο σπίτι όπου μεγάλωσε ο κάθε τέτοιος ανόητος Έλλην, καθώς και στο σχολείο όπου εμαθητευσε, και νομίζω πως θα βρούμε όλες τις απαντήσεις για κάθε του συμπεριφορά.
Είναι φως-φανάρι, πιστεύω, ότι ό τύπος που ρεύεται στο τραπέζι, και αντί να ντραπεί κοκορεύεται, το έχει δει χιλιάδες φορές να γίνεται στο σπίτι το δικό του, ή σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό – άλλωστε, και ό φιλικός περίγυρος, προέκταση της οικογένειας είναι και αυτός.
Είναι προφανές, κατά τη γνώμη μου, ότι ο μάγκας που θεωρεί εξυπνάδα το να μην φοράει ζώνη ασφαλείας όταν οδηγεί, δεν έχει ούτε δράμι παιδείας μέσα του. Θεωρώ βέβαιον δε, ότι και την άδεια οδήγησής του την έχει πάρει λαδώνοντας.
Κάτι που επίσης τον κάνει υπερήφανο. Τον μαλάκα!
Υ.Γ.: Τη φωτογραφία που βλέπετε, είμαι σίγουρος πως την έχετε ξανανταμώσει στο ίντερνετ – κυκλοφόρησε λίγες μέρες μετά το τσουνάμι. Είναι σαφές πως πρόκειται για μοντάζ, αν και πολλοί πίστεψαν πως είναι αληθινή.
7 Comments:
Χαίρετε!
Θυμάμαι κι εγώ την περιγραφή κάποιου Έλληνα αυτόπτη μάρτυρα του τσουνάμι. Άρχιζε ως εξής:'Εκεί που έτρωγα το τροπικό πρωινό μου...' Προφανώς ήταν πιο σημαντικό γι'αυτόν να καμαρώσει για το είδος του πρωινού που έτρωγε από το να εκφράσει μια όποια λύπη για τα χιλιάδες θύματα.
Δύο πράγματα με κάνουν να ντρέπομαι για την Ελλάδα: Η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα και αυτό που εγώ αποκαλώ 'κουλτούρα της μαγκιάς' (η οποία δεν έχει προηγούμενο πουθενά στον κόσμο).
Γεια χαρά!
Συμφωνώ και νομίζω ότι αυτό εντάσσεται στη γενικοτερη ταση που εχουμε ως λαός να διαστρεβλώνουμε πολλά πραγματα και να τα παρουσιαζουμε ως "ωραία". Αυτό που με ενοχλεί ακόμα περισσοτερο στην Ελλάδα είναι ότι προσπαθουμε "να φαμε" αυτόν που είτε δε θέλει να συμμεριστεί "το αστείο μας" είτε θέλει να πει κάτι διαφορετικό. Και ενω ενδομυχα γνωριζουμε οτι αυτο το "κατι αλλο" μπορεί να είναι καλύτερο, παλι θα το κατασπαραξουμε. Και μετα μιλαμε και προοοδοοοοοο....
Και η Γωγώ Μαστροκώστα που τα είχε τότε με τον Σόμμερ ήταν στο Πουκέτ και συνέχισαν τις διακοπές τους.
Δεν διαβάζω κίτρινο τύπο:)
Η διαπαιδαγώγιση παίζει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του ανθρώπου. Το πως κοινωνικοπιείται. Αν θεωρήσουμε ότι πλεόν η κοινωνικοποιήση στη σύγχρονη κοινωνία γίνεται κυρίως από φόρείς όπως είναι η τηλεόραση, τα ΜΜΕ γενικά τότε δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση η γαϊδουριά πολλών (μερικών αν θέλετε πείτε)ελλήνων.
Σκουπίδια μας γεμίζουν από την TV και σαν "σκουπίδια" θα μαθαίνουμε να συμπεριφερόμαστε. Προσθέτοντας ένα ακόμα παραδείγμα στα δικά σας:
ζευγάρι κάθεται στις κυλιωμένες σκάλες του μετρό, ο άνδρας στα αριστερά και μιλάει με την γυναικά(;) του. Από πίσω έχει μπλοκάρει την σκάλα, του λέει καποιος ευγενικά "συγνώμη, να περάσω"΄, αυτός τον αφήνει και μετά σχολιάζει: " Α, ρε βιάζεται κιόλας που να παέι μωρέ" και με ύφος 1000 καρδιναλίων κοιτάζει πίσω για να τον ακούσουν.
Α, ρε Ελληνάρα.
Καλησπέρα και από μένα!
Έχω κουραστεί να συμφωνώ.
Μια ιστορία που απλώς επιβεβαιώνει τα όσα γράφεις.
Είμαι ανθοδέτης (έτσι μου αρέσει να με παρουσιάζω), και μια μέρα η ΙΝΤΕΡΦΛΟΡΑ ( μια εταιρεία διακίνησης λουλουδιών παγκοσμίως) μας έχει προσκαλέσει να μας παρουσιάσει κάποια προϊόντα καθώς και μια έρευνα!
Αφού γίνεται η παρουσίαση των προϊόντων ακολουθεί μπουφές που δεν χρειάζεται να περιγράψω τι ακριβώς έγινε (λες και δεν έχουμε ξαναφάει ποτέ στη ζωη μας βρε παιδί μου)!Τέλος πάντων αμέσως μετά είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια μελέτη που είχε κάνει για μας το Ολλανδικό συμβούλιο λουλουδιών.
Ήταν μια εκπληκτική εργασία που είχε γίνει για όλους εμάς εντελώς δωρεάν.
Υπήρχε έρευνα για την ποιότητα των ανθοπωλείων στην Ελλάδα καθώς και ερωτήσεις προς τους καταναλωτές για τα αδύνατα μας σημεία. Τι θα ήθελαν δηλαδή οι άνθρωποι από εμάς που εμείς δεν τους το προσφέρουμε.
Μάλλον θα έιναι περριτό να γράψω τι έγινε στην αίθουσα.
Οι περισσότεροι είχαν συγκεντρωθεί στις πίσω θέσεις κάνοντας γαλαρία και φωνάζοντας την κλασσική ατάκα "έλα μωρέ τώρα που ήρθαν οι Ολλανδοί να μας πούνε τι θέλει ο κόσμος! Οι βρωμόπουστες!" Τα έχασα! Ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Οι άνθρωποι μας έδιναν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη δουλειά μας και εμείς τους βρίζαμε κιόλας με το πιο χυδαίο τρόπο.
Δεν χρειάζεται να σας πω οτι η έρευνα έδινε φοβερά παράπονα από τους καταναλωτές που έπρεπε να αναλυθούν άμεσα.
Δεν χρειάζεται να σας πω οτι την ώρα που έβριζαν τους ανθρώπους μασούσαν ακόμα τα εδέσματα από το μπουφέ.
Ένιωσα μεγάλη ντροπή. Στο τέλος πήγα και ζήτησα συγνώμη από ένα μέλος της ομμάδας που τύχαινε να τον γνωρίζω.
Με καθησύχασε δείχνοντας μου ξανά την έρευνα και τονίζοντας μου το σημείο που έλεγε πως οι καταναλωτές ενώ ενημέρωναν τα ανθοπωλεία για πράγματα που τους ενοχλούν αυτά δεν έκαναν τίποτα για να τα διορθώσουν.
Φιλικά!
Σταυρο.
Ενδιαφέρουσα και ... ευγλωττη η ιστορία που έστειλες. Λέει τα πάντα για τον Ελληνα που νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Αναδημοσιευω ένα κομμάτι στην αυριανή μου στηλη, με τίτλο "Τα ελληνικά μπουμπουκια!". Σ' ευχαριστω.
Χρηστος
ενδιαφέρουσες οι απόψεις αλλά ας μήν γενικεύουμε.
Υπάρχουν οι τουρίστες (κυρίως νεοέλληνες) και οι ταξιδιώτες. άν θέλετε μπείτε στο ακόλουθο λινκ.
http://kafedaki.blogspot.com/2007/10/blog-post_23.html
Post a Comment
<< Home