Sunday, May 28, 2006

Για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς

Τον ξέρω προσωπικά, τον εκτιμώ βαθιά, και τον αγαπώ πολύ τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στην όχι μικρή σε διάρκεια δημοσιογραφική μου πορεία, είναι από τους μόλις 5-6 ανθρώπους της «άλλης πλευράς», εκείνης δηλαδή για την οποία γράφουμε, με τους οποίους έχω συνδεθεί και φιλικά. Όσα λέω και όσα γράφω γι’ αυτόν, λοιπόν, δικαίως θα συμπεράνει κάποιος ότι ενέχουν το στοιχείο της συναισθηματικής φόρτισης. Ελπίζω να μην τολμήσει όμως να τα συνδέσει και με συμφέρον (!), όπως συνηθίζεται σε αυτόν τον άγιο τόπο. (Κάποτε, όχι πολλά χρόνια πριν, έγραψα εγκωμιαστικό σχόλιο για την κ. Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου, για την οποία ακόμα πιστεύω ότι δεν εκτιμήθηκε στην πατρίδα της η προσφορά της στους Ολυμπιακούς Αγωνες, και δυο-τρεις έσπευσαν αμέσως να πουν ότι τα παίρνω από αυτήν!).

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, λοιπόν, έφυγε από την Ελλάδα για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας του Ερυθρού Σταυρού Βελιγραδίου.
Εφυγε, την στιγμή που η ομάδα της καρδιάς του, η ΑΕΚ, (και αυτό δεν μπορεί να του το αφαιρέσει κανένας από τους πολλούς που προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να μονοπωλήσουν την αγάπη τους για την ομάδα), είναι ορφανή από προπονητή και πλέει σε απίθανα πελάγη ανοργανωσιάς και ερασιτεχνισμού.

Έφυγε ξέροντας πως και εάν ακόμα τολμούσε κάποιος γενναίος παράγοντας να κάνει την υπέρβαση, και εν ονόματι της ΑΕΚτζήδικης συμφιλίωσης (που δεν θα επιτευχθεί ποτέ όσο η «νέα τάξη» θα επιμένει να περιθωριοποιεί την παλαιά) του πρότεινε να επανέλθει, εκείνος πάλι «όχι» θα υποχρεωνόταν να απαντήσει. Γιατί ο τρόπος με τον οποίο τον έδιωξαν οι αλητήριοι, ήταν ασύγκριτα χυδαιότερος από εκείνον που οί ίδιοι ισχυρίζονται ότι τους πείραξε όταν πρωτόφυγε για τον Ολυμπιακό.

Το θέμα όμως, εκεί που έχει φτάσει τώρα, δεν είναι θέμα οπαδών ΑΕΚ-Μπάγεβιτς. Μιλάμε για το πώς ο αδιαμφισβήτητα καλύτερος και πιο τζέντλεμαν προπονητής που πέρασε ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα (αν και αναμφίβολα πέρασαν κι άλλοι), ταπεινώθηκε και σπρώχτηκε στο περιθώριο από μερικές κάστες οπαδών (στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό) που ακόμα αφήνονται να παίζουν ρόλο στην «διοίκηση» των ομάδων. Μου θυμίζουν, αυτοί οι ξερόλες «κολλημένοι»οπαδοί, κάτι δημοσιογραφίνες του Σταρ που τις άκουγα να μιλούν απαξιωτικά για την Μαρία Μενούνος, και παλαιότερα για την Αλεξάνδρα Πασχαλίδου που, δεν ξέρω πόσο καλές είναι οι δύο αυτές κυρίες, (αμφότερες με λαμπρές καριέρες στο εξωτερικό), αλλά σίγουρα πολύ καλύτερες από εκείνες που τις επικρίνουν.

Σ’ ενα ιντερνετικό φόρουμ, το
www.aek21.com, διάβασα την αποψη ενός νεαρού οπαδού, σύμφωνα με την οποία «ο Μπάγεβιτς είναι ο μεγαλύτερος αντιΑΕΚτζης». Το … πρόβλημα είναι ότι ο Μπάγεβιτς δεν έχει ανάγκη πιά να αποδείξει τίποτα, κυρίως τα ΑΕΚτζίδικα αισθήματά του. Αλλοι έχουν…

Το Σάββατο στην εφημερίδα Sport Day ο Χρηστος Σωτηρακόπουλος έγραψε ένα από τα καλύτερα κομμάτια που έχω διαβάσει για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. «Η ιστορία είναι γνωστή», γράφει. «Όποιος θέλει, μπορεί να βρει πενήντα προβλήματα στον Σέρβο. Σε ένα πράγμα δεν μπορεί να υπάρξει αληθινό αντεπιχείρημα. Στο ότι δημιούργησε τις πιο ελκυστικές ομάδες που είδαμε ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στην ΑΕΚ, πέραν των 4 πρωταθλημάτων σε 6 χρόνια και της πρώτης (αλλά και της δεύτερης και της τρίτης) εισόδου στο Τσάμπιονς Λίγκ, έχει ως εύσημο την χρονιά που δεν πήρε τον τίτλο! Η «Ένωση» του 1995-1996 έβγαζε φωτιές. Ακούμπησε την αγωνιστική τελειότητα για ελληνικό επίπεδο! Στη συνέχεια, το πολυσυζητημένο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, έβαλε τις βάσεις για την κυριαρχία, μέχρι και τις ημέρες μας, των «ερυθρολεύκων». Η ομάδα του 1998-99 έκανε κάτι μυθικό: ντάμπλ με παρουσία στην οκτάδα του Τσαμπιονς Λίγκ. Η επιστροφή του πέρυσι συνδύασε την καλύτερη ευρωπαϊκή σεζόν από το ΄99 και μετά με ένα ακόμα ντάμπλ. Να θυμίσουμε τέλος πως στον ΠΑΟΚ κατάφερε να δώσει Κύπελλο ύστερα από 16 χρόνια ξηρασίας.»

Σε συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή στον Supersport FM, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δάκρυσε, ανακοινώνοντας την απόφασή του να φύγει από την Ελλάδα. Και έγραψε ο Σωτηρακόπουλος:

«Ο Μπάγεβιτς μέχρι τώρα κέρδισε φίλους με τους τίτλους, έκανε εχθρούς με τις αποφάσεις του, ήταν το επιτυχημένο πρότυπο γι’ αυτόν που ξεκινά την καριέρα του. Αλλά αυτός ο Μπαγεβιτς, που βούρκωσε και τα λόγια του πνίγονταν στον ωκεανό των συναισθημάτων, ομολογώ πως υπήρξε ο μεγαλύτερος νικητής σε αυτά τα 26 χρόνια που τον ξέρω από κοντά. Η ανθρώπινη πλευρά του Ντουσκο, και όχι η ατσαλάκωτη και politically correct, έβαλε χθες το πιο ωραίο γκολ της ζωής του.»

Έτσι λοιπόν, όταν περάσουν τα χρόνια και σβήσουν τα ανόητα ανθρώπινα πάθη, η Ιστορία θα γράφει για αυτόν ό,τι δεν θα γράψει ποτέ για εκείνους που τον έδιωξαν και επίσης για εκείνους, τους σύγχρονους, που δεν έχουν προσφέρει στο ποδόσφαιρο, και ειδικά στην ΑΕΚ, ούτε το απειροελάχιστο σε σχέση με αυτόν.

Οι πολλοί, αληθινοί οπαδοί της ΑΕΚ, και του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα τον περιμένουμε πάντοτε με ανοικτές αγκάλες.

24 Comments:

Blogger christos michaelides said...

ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ;

Οταν ο Μπαγεβιτς αναγκάστηκε να φύγει από την ΑΕΚ εξαιτίας εμετικής συμπεριφοράς μερίδας οπαδών της εναντίον του, είχα γράψει το ακόλουθο σημείωμα στην "Ε":

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ, συγγραφέας και ένας ακόμα γνωστός φίλος της ΑΕΚ, που είναι εξοργισμένος με τη συμπεριφορά εναντίον του Ντούσαν Μπάγεβιτς από τα κατακάθια της εξέδρας, τους οργανωμένους της Ορίτζιναλ, που δεν αποκλείεται να βάλουν και αυτόν, τον συγγραφέα, στο στόχαστρό τους τώρα. Εγραψε το ακόλουθο μικρό κείμενο, με τίτλο «Ρέκβιεμ για έναν Κύριο» και υπότιτλο «Τι γύρευες στο Ρωμαίικο, εσύ, ένας πρίγκηπας;», στην ιστοσελίδα του www.ndimou.gr και στη διεύθυνση http://www.ndimou.gr/newsarticle_gr.asp?news _id=48 «Κάποιος, πριν από χρόνια, ζητούσε - γι' αυτόν ειδικά - η λέξη Κύριος να γράφεται με κεφαλαίο Κ. Κέρδισε μόνον την ειρωνεία και το σκώμμα. Ομως, κάποιος άλλος, που ποτέ δεν το ζήτησε, ήταν πραγματικά ο Κύριος, με κεφαλαίο Κ. Ευπρεπής, σοβαρός, άψογος στη συμπεριφορά του, απόλυτα επιτυχημένος στη δουλειά του (ο πιο πολυνίκης στην ιστορία μας: μόνον 74 ήττες σε 501 συμμετοχές). Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο (ορθώς) αποκαλούμενος και "Πρίγκηπας του Νερέτβα". Εμπλεξε με τα ανθρώπινα κατακάθια των Ελλήνων χούλιγκαν. Αμύνθηκε με τη δουλειά του. Αντεξε. Υπόμεινε. Αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο μακριά θα έφτανε η χυδαιότητα. Αυτό που έγινε (σ.σ.: φώναζαν εν χορώ ένα σύνθημα με σεξουαλικό περιεχόμενο εναντίον της γυναίκας του Μπάγεβιτς), δεν έχει ξαναγίνει σε γήπεδο, διεθνώς. Ούτε στους "βάρβαρους" (κατά Χριστόδουλον) Τούρκους. Μια ζωή Κύριος, σηκώθηκε κι έφυγε. Αφήνοντάς μας μέσα στην μπόχα του βόθρου.»

6:29 PM  
Blogger antvol said...

Πιστεύω ότι εκείνο που πιο πολύ απ' όλα ενοχλούσε τους έλληνες οπαδούς, τόσο της ΑΕΚ όσο και του Ολυμπιακού, στον Ντούσαν, ήταν ότι ο άνθρωπος αυτός, από τη φύση του λιγομίλητος, σοβαρός και απόμακρος, δεν τους έδωσε ποτέ τη χαρά να τον αισθάνονται "ίσο", "φιλαράκι", "σαρξ εκ της σαρκός τους". Κι όταν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει το μεγαλείο της προσωπικότητας που έχει μπροστά του και την πρόκληση που του παρουσιάζεται να βελτιωθεί και αυτός, αλλά πιστεύει πως όλοι πρέπει να πλατσουρίζουν με χαρά στον προσωπικό του βούρκο, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Σ' αυτά βέβαια ας μη ξεχάσουμε να προσθέσουμε και τη χαρακτηριστική αγνωμοσύνη των ελλήνων σε όσους πράγματι τους έχουν ευεργετήσει, είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο.

7:24 AM  
Blogger Stavros Katsaris said...

Συμφωνώ και προσυπογράφω.
Ο άνθρωπος θα ηρεμήσει εκεί.
Και εμείς θα μείνουμε στην ατέλειωτη μιζέρια μας.
Καλή τύχη στην νεα σου προσπάθεια Ντουσαν.

(Ένας φίλος του ΠΑΟΚ που νοσταλγεί τις μέρες του πρίγκηπα)

7:56 AM  
Blogger άστεγος said...

Χαίρετε, δεν μπορώ να κρίνω τα υπόλοιπα αλλά συφωνώ απόλυτα ότι κάποτε η ΑΕΚ έπαιζε ίσως το πιο όμορφο ποδόσφαιρο, που έχει παιχτεί από ελληνική ομάδα, τα τελευταία 10-15 χρόνια τουλάχιστον.

ΥΓ. Μια μικρή διόρθωση Χρήστο: Τώρα είναι προπονητής του Ερυθρού Αστέρα και όχι του Ερ. Σταυρού (ο δαίμων του πληκτρολογίου :-))

7:23 PM  
Blogger zouri1 said...

αν και δεν ειμαι ΑΕΚτζης,η Ολυμπιακος,
θεωρω τον Μπαγιεβιτς.τον μεγαλυτερο ξενο ποδοσφαιριστη και προπονητη στο κατοπιν,που επαιξε στην χωρα μας.

9:02 PM  
Blogger bidibis said...

Stavros Katsaris said...
"Συμφωνώ και προσυπογράφω.
Ο άνθρωπος θα ηρεμήσει εκεί."


Δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι εκεί είναι πολύ καλύτεροι από εμάς.

Το μόνο θετικό που πιθανότατα έχουν σε σχέση με μας, είναι ο μικρότερος αριθμός αθλητικών (σε ορισμένες περιπτώσεις "ο θεός να τα κάνει") εντύπων, ραδιοφώνων ή και οπαδικών εκπομπών στην τηλεόραση. Αμφιβάλω αν υπάρχει άλλη χώρα με τόσες πολλές αθλητικές -και μάλιστα χαμηλης ποιότητας οι περισσότερες- εφημερίδες.

10:13 PM  
Blogger andy dufresne said...

Μαζί και με μένα Bajevic-ανεγκέφαλοι 9-0, μέχρι τώρα (έβαλα και το Δήμου μέσα).

Παρότι κάνατε παρασπονδία στο μέγεθος, συγχωρείστε διότι του αξίζει του Πρίγκηπα.

10:55 PM  
Blogger Jason said...

antvol said...
Πιστεύω ότι εκείνο που πιο πολύ απ' όλα ενοχλούσε τους έλληνες οπαδούς, τόσο της ΑΕΚ όσο και του Ολυμπιακού, στον Ντούσαν, ήταν ότι ο άνθρωπος αυτός, από τη φύση του λιγομίλητος, σοβαρός και απόμακρος, δεν τους έδωσε ποτέ τη χαρά να τον αισθάνονται "ίσο", "φιλαράκι".

Νομίζω ότι εκεί ακριβώς ήταν το θέμα. Όταν τον άλλον τον λένε Αλέφαντο, τον βρίσκεις λίγο γραφικό, γελάς, τον κοροϊδεύεις γιατί "ο άνθρωπος δεν ξέρει από μπάλα", ε τον βαριέσαι. Όταν τον λένε Προτάσοφ, τον βρίσκεις λίγο χλιαρό, τον κοροϊδεύεις γιατί "ο πρόεδρος θέλει να πάρει πρωτάθλημα με τον κηπουρό του", ε τον βαριέσαι. Όταν όμως τον λένε Μπάγιεβιτς, πρέπει να του το βγάλεις απ' τη μύτη που "νομίζει ότι είναι και κάποιος". Γιατί έτσι.
Γιατί ζούμε στην Ελλάδα, όσο κι αν με ενοχλεί αυτή η απόλυτη συστημική προσέγγιση της ελληνικής νοοτροπίας. Στη χώρα που κάποτε φίλαθλοι σήκωσαν χέρι να χτυπήσουν το Βαζέχα... Κάτι που νομίζω πως είναι η μεγαλύτερη αμαρτία στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαιρικού κόσμου.
Είναι ξεφτίλα το ποδόσφαιρο. Στο πρώτο μου post στο blog μου έγραψα γι' αυτό. Δε νομίζω πως θα ξαναγράψω. Δεν αξίζει να ασχολείται κανείς. Με ορισμένα ζώα. Γιατί περί ζώων πρόκειται. Αγέλες ζώων.

1:33 AM  
Blogger αθεόφοβος said...

Δεν είμαι ποδοσφαιρόφιλος και δεν θα διάβαζα το κειμενο σου αν δεν το έβλεπα στην Ελευθεροτυπία.
Ξέροντας τον Μπάγεβιτς μόνο από την τηλεόραση και τις ειδήσεις, πάντα είχα την απόρία τι γυρεύει αυτός ο σοβαρός και αξιοπρεπής κύριος με όλη αυτή τη καφρία που τον περιτριγύριζε.Ξεχώριζε σαν την μύγα στο γάλα.
Δυστυχώς ένώ πιστεύω ότι οι φίλαθλοι σαν και σένα είναι οι περισσότεροι, αυτοί που φαίνονται είναι οι αλήτες που προβάλλονται με τα επεισόδια και στηρίζονται από τους πααρατρεχάμενους των ομάδων.

8:57 AM  
Blogger christos michaelides said...

e-mail απο την φίλη αναγνωστρια Μαργαρίτα Νικολοπουλου:

Κύριε Μιχαηλίδη,
Σας ευχαριστώ για το δίαυλο επικοινωνίας που μας δώσατε στην "Ε" με την ηλεκτρονική διεύθυνση του προσωπικού σας blogspot.Λόγω δουλειάς δεν μου είναι πάντα εύκολο να σας ακούω στον Δίεση, πάντως προσπαθώ (κυρίως όταν ΔΕΝ είμαι πρωινή βάρδια.....).Ελπίζω να μου συγχωρήσετε το γεγονός ότι άν και έχω πάει στο γήπεδο μόνο ΜΙΑ φορά στη ζωή μου (16/9/1985 ΑΕΚ - ΡΕΑΛ 1-0) τολμώ να εκφέρω άποψη για την ΑΕΚ και τον κ. Μπάγιεβιτς.
Το κάνω γιατί πιστέυω ότι το να υποστηρίζεις την ΑΕΚ πέρα από ποδοσφαιρική ομάδα άντιπροσωπεύει - ή τουλάχιστον οφείλει να αντιπροσωπεύει στάση ζωής, ιδεολογία, πολιτισμό.
Στη μαγεία της ΑΕΚ με μύησε άθελά του ο πατέρας μου (όχι δεν χαιρόταν ιδιαίτερα που η κορούλα του παθιαζόταν τόσο για μια συγκεκριμένη ομάδα) ο οποίος πιστεύω ότι προτιμούσε την ΕΝΩΣΗ για λόγους που δεν είχαν σχέση με ιστορική καταγωγή (Πελοποννήσιος γαρ) αλλά με το ρομαντισμό της εεν λόγω ομάδας.
Όχι τυχαία, ανακαλύπτω συνεχώς πως άνθρωποι που θαυμάζω και εκτιμώ για τις απόψεις και το ήθος τους είναι φίλοι της ΑΕΚ. Μαζί με εσάς συγκαταλέγω τον Στάθη Στ. και τον ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο. ( Για μένα εσείς οι τρεις αποτελείτε από μόνοι σας ικανό επιχείρημα ως προς το γιατί να υποστηρίζει κανείς την ΆΕΚ, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα!!!!!!.)
Το θέμα είναι πως το όνειρο που ξεκίνησε το 1988 με την επιστροφή του Ντούσας Μπάγιεβιτς από την Γιουγκοσλαβία κατέληξε στον εφιάλτη της 25/1/2004. Φίλοι της ΑΕΚ το έκαναν αυτό ????!!!! Οι ίδιοι που καταλεηλάτησαν το καράβι τις προάλλες υποθέτω.....Ντροπή δεν είναι να έχεις 10 χρόνια να πάρεις πρωτάθλημα , ντροπή είναι να αντιπροσωπεύουν τους υπέροχους φίλους της ΑΕΚ οι πρωταγωνιστές των παραπάνω "επεισοδίων".
Θέλω να πιστέυω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που αγάπησαν την ΑΕΚ όχι για τους τίτλους που (ΔΕΝ) φέρνει αλλά για την καρδιά και το όνειρο εκτιμούν και αναγνωρίζουν τα όσα έχει προσφέρει στη ομάδα ο κ. Μπάγιεβιτς.
Καλό κατευόδιό του οι ευχές και η αγάπη μας....
Farewell to the Prince......

Υ.Γ.
Προσφάτως αποφάσισα (λόγω της ερμηνείας του εξαίρετου ηθοποιού Colin Firth στο Fever Pitch) ότι άν υποστήριζα μιά ομάδα στην Αγγλία, αυτή θα ήταν η Άρσεναλ. Μιά που δηλώνετε φίλαθλος της, υπάρχει κάποια (ιδεολογική ή άλλη) συγγένεια με την ΑΕΚ ??? (π.χ όπως Liverpool - μεγάλο λιμάνι- Ολυμπιακός Πειραιώς) Να μου συγχωρήσετε το αφελές της ερωτήσεως αλλά το ξαναλέω: Η ΑΕΚ - και όχι το ποδόσφαιρο γενικότερα- είναι η εξαίρεση στις υπόλοιπες κλασσικές γυναικείες, άνευ υπερβολικής αδρεναλίνης ενασχολήσεις μου!!!

12:19 PM  
Blogger christos michaelides said...

Κύριε Αθανασόπουλε.

Με στενοχωρεί που με διαβάζετε επειδή, όπως λέτε, "δεν υπάρχει τιποτ' άλλο καλύτερο στον Τυπο γενικά". Πιστευω, κατ' αρχάς, πως υπάρχουν πολλές και καλύτερες γραφίδες, και το λέω ειλικρινά, όχι από σεμνοτυφία. Δεύτερον, ανέκαθεν αντιδρουσα στο "μη χείρον βέλτιστον", επιλέγοντας πάντα ... ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Στην τηλεόραση, πχ, δεν θα δω ποτέ κάτι, επειδή δεν υπάρχει κάτι άλλο καλύτερο. Θα την κλείσω.

Για τον Μπάγεβιτς:
Υπάρχει ισχυρή "αστικού μύθου" στο ότι ο Μπάγεβιτς ειχε συμφωνησει με τον Κόκκαλη ενω οι ΑΕΚτζηδες τον εκλιπαρουσαν να μείνει. Το κλίμα εκείνον τον καιρό ηταν βαρυ, με τον Τροχανά στο τιμόνι να ωθει συνεχως τον Μπάγεβιτς σε φυγη, ωστε να γίνει εκείνος "ο αγαπημένος των ΑΕΚτήδων", καθότι τά είχε αυτά τα απωθημένα. Ο Μπάγεβιτς (που ασφαλώς και είχε κάνει συζήτηση με τον Ολυμπιακό, αλλά ουδέποτε είχε δεσμευτεί, αντίθετα του είπε πως "αμα τα βρω με την ΑΕΚ, δεν φεύγω") ζήτησε από τον Τροχανά το μίνιμουμ: να μην ανακατευεται στα πόδια του, και να του πάρει, στα πλαίσια του μπάτζετ, τους παίκτες και συνεργάτες που εκείνος θα επέλεγε. Ο Τροχανάς έγινε έξαλλος, και τον έβρισε. Ο Μπάγεβιτς τα είπε αυτά σε στενό κύκλο οπαδών της ΑΕΚ. "Παιδιά, δεν μου αφηνει άλλη επιλογή από το να φύγω". Δεν ηθελε να δημοσιοποιήσει την κόντρα του με τον Τροχανά, για να μην κάνει κακό στην ομάδα. Κατέστησε όμως σαφες, ότι "ως πιόνι" δεν θα μπορούσε ποτέ να δουλέψει σε καμμία ομάδα. Το λάθος του ηταν ότυι εκ των υστερων δεν βγηκε ποτέ να τα πεί αυτά και να ζητήσει συγγνωμη από τον απλό κόσμο της ΑΕΚ που όντως πικράθηκε. Ομως, είχαμε προλάβει εμείς, με την πρώτη κιόλας επίσκεψή του στη Νεα Φιλαδέλφεια, να του συμπεριφερθούμε με τον πιό αισχρό τρόπο που έχει συμπεριφερθει ποτέ οπαδός σε προπονητή.

Η επιστροφή του, επί Ψωμιάδη (από τον οποίο εξασφάλισε το εν λευκώ για το ποιός θα κουμαντάρει την ομάδα) ηταν μια έμπρακτη εκ μέρους του, δηλωση μετάνοιας. Επέστρεφε στην ομάδα που αγαπούσε οσο καμμιά άλλη, παρά το γεγονός ότι ακόμα τον έβριζαν. "Εχουμε την καλύτερη ομάδα, αλλά προδότη προπονητή", έγραφε το πανό των παιδιών που έχουν προδώσει την ομάδα στο εκατονταπλάσιο. Η συνέχεια είναι γνωστη.

Τέλος, για Τριανταφυλλόπουλο, να κάνουμε την κουβέντα σε άλλο blog που θα γράψω. Ερωτηση μόνο: Εάν εγω, τωρα, ισχυριστω ότι είστε απατεώνας, έχετε εσείς υποχρέωση να αποδείξετε ότι δεν ειστε; Ο εν λόγω δημοσιογραφος, το μόνο στοιχείο που προσκόμισε, είναι ότι η σύζυγος του κ. Φυντανίδη, επιχειρηματίας πολύ πρίν γνωρίσει τον άνδρα της, πήρε ένα Ολυμπιακό έργο κατ' ανάθεση, και ότι οι εργασίες που έγιναν ήσαν κακές. Το πρώτο, δεν ειναι παράνομο - ούτε και ανηθικο, εαν με ρωτάτε. Το δεύτερο, δεν ηταν δικής της ευθυνης. Ομως, πως να βγει και να τα εξηγησει κανείς όλ' αυτά, όταν απέναντί του ορθώνεται ένας καταγγελτικός μηχανισμός που σου αφαιρεί κάθε δυνατότητα έκφρασης, η που σε εγκλωβίζει μοντάροντας αποσπάσματα από παρανομως ηχογραφηθείσα τηλεφωνική συνομιλία;

Ευχαριστω,
ΧΜ

12:46 PM  
Blogger Epikouros said...

"Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, λοιπόν, έφυγε από την Ελλάδα για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας του Ερυθρού Σταυρού Βελιγραδίου."

Του Ερυθρού Αστέρα φαντάζομαι.. Εκτός κι αν άλλαξε όνομα και ονομάστηκε Ερρίκος Ντυνάν! :-)

1:26 PM  
Blogger Stavros Katsaris said...

badlydrawnboy:"Δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι εκεί είναι πολύ καλύτεροι από εμάς.

Το μόνο θετικό που πιθανότατα έχουν σε σχέση με μας, είναι ο μικρότερος αριθμός αθλητικών (σε ορισμένες περιπτώσεις "ο θεός να τα κάνει") εντύπων, ραδιοφώνων ή και οπαδικών εκπομπών στην τηλεόραση. Αμφιβάλω αν υπάρχει άλλη χώρα με τόσες πολλές αθλητικές -και μάλιστα χαμηλης ποιότητας οι περισσότερες- εφημερίδες."

Ερώτηση.
Εκεί κάνουν ακριβώς τα ίδια?
Να θυμηθούμε λίγο?
1. Εμετικά σχόλια για αυτόν και τη συζυγό του.
2. Απειλές για την ζωη του και της οικογενειάς του.
3.Τραμπουκισμούς και συμπλοκές έξω από το προπονητικό κέντρο και το γήπεδο.
Αν συνεχίσω η λίστα δεν θα έχει τελειωμό.
Δεν γνωρίζω ειλικρινά αν το επίπεδο στη Σερβία είναι τόσο χαμηλό.
Είναι διαφορετική η ένταση και οι προσδοκίες που μπορεί να έχουν φίλαθλοι μιας ομμάδας από τους κανιβαλισμούς και τα έκτροπα που κάνουν μια χούφτα ανθρώπων.
Πως αλήθεια θα νιώθατε εσείς αν στον εργασιακό χώρο που δουλεύατε αντιμετωπίζατε τα ίδια.
Εγώ ανατρίχιασα και μόνο στην σκέψη.

Φιλικά

2:16 PM  
Blogger Librofilo said...

Αγαπητέ κ.Μιχαηλίδη,σας διαβάζω χρόνια και τις περισσότερες φορές συμφωνώ με τις απόψεις σας.Ως φανατικός ΑΕΚτζής έζησα τις χειρότερες στιγμές της φίλαθλης ζωής μου στο γηπεδάκι του Ακράτητου πριν διόμιση χρόνια,σε κάθε "εντός έδρας"αγώνα,βλέποντας τους δυστυχείς ανεγκέφαλους "οπαδούς" της ομάδας μας να κουνάνε τους βάτραχους,να κάνουνε "ντου" στα επίσημα,να χτυπάνε όσους τολμούσαν να διαμαρτυρηθούν.Διαφωνώ λοιπόν με την άποψη σας ότι θα έπρεπε η τωρινή διοίκηση της ΑΕΚ να ασχοληθεί ξανά με τον Μπάγιεβιτς.Μιά τέτοια ενέργεια θα δημιουργούσε ξανά διχασμό.Ζώντας ανελλιπώς κάθε αγωνιστική τον παλμό της εξέδρας,άσχετα από διοίκηση,ποιότητα ομάδας,αντίπαλο κλπ, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τουλάχιστον το 75% των φιλάθλων της ΑΕΚ είναι κατά μιάς τέτοιας ιδέας.Να μου πείτε ελάχιστοι ΑΕΚτζήδες πάνε στο γήπεδο,ναι,αλλά αυτοί που δεν πάνε,ενδέχεται να πηγαίνανε εάν ήταν προπονητής ο Ντούσαν??Γιά την πρώτη φυγή του Μπάγιεβιτς συμφωνώ με όσα γράφετε στην απάντησή σας στον κ.Αθανασόπουλο-κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα.Καταλήγοντας θα ήθελα να σας επισημάνω ότι από την εποχή Μπάρλου (που δεν ήταν τόσο ειδυλιακή,υπήρχαν και τότε αντιπαλότητες,τι ΑΕΚτζήδες θα είμασταν άλλωστε...)έχουμε μία διοίκηση που δείχνει καλές προθέσεις,δεν κοιτάζει "να τα οικονομήσει" και προσπαθεί να βάλει μία τάξη-κάνει και λάθη,αλλά λίγο περισσότερη στήριξη από την πλευρά σας δεν θα έβλαπτε.Σας ευχαριστώ και συγνώμη εάν σας κούρασα.

3:09 PM  
Blogger bidibis said...

@ Stavros katsaris

Δεν έχω παεί στη Σερβία και δεν ξέρω από πρω΄το χέρι την κατάσταση εκεί.
Έχω ακούσει ότι υπάρχει μεγάλος φανατισμός ανάμεσα στις ομάδες και σε συνδυασμό με την έξαρση του εθνικισμού των τελευταίων ετών, τα αίματα ανάβουν πόλύ συχνά. Λένε επίση ότι πολλοί φίλαλθλοι οπλοφορούν εντός των σταδίων με την ανοχή της αστυνομίας.

Τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα, τον καιρό που ο Αρκάν ήταν προεδρος μιας ομάδας -δε θυμάμαι ποιάς

12:40 AM  
Blogger axilmar said...

Ολυμπιακος ειμαι, αλλα τον Ντουσαν τον συμπαθω πολυ. Κατανοω ομως τους συμπολιτες μου που δεν τους αρεσει: σε κανεναν δεν αρεσει ενας σοβαρος και υπευθυνος επιτυχημενος ανθρωπος. Ολοι οι αλλοι, για αυτους, πρεπει να ειναι σαν και αυτους. Και αυτο το αντιμετωπιζω συνεχως σε αυτη την χωρα.

Οι Αεκτζηδες λενε οτι τους προδωσε. Δηλαδη τι να εκανε; να εμενε στην ΑΕΚ με τρεις και εξηντα; ολοι αυτοι που τον λενε προδοτη, τι θα εκαναν; ας θυμηθουμε οτι το ποδοσφαιρο για τον Ντουσαν ηταν βιοποριστικο επαγγελμα, οχι ευκαιριακη ενασχοληση καθε Κυριακη.

Οι Ολυμπιακοι λενε οτι δεν τα πηγαινε καλα με τον Τζιοβανι και τον Καστιγιο. Ρε παιδια, ας σοβαρευτουμε. Απο ποτε ο Τζιοβανι και ο Καστιγιο εγιναν παιχταραδες; επειδη εβαλαν γκολ με τον Ιωνικο, τον Παοκ ή ακομα και την Αεκ ή τον Παναθηναικο; αφου το πρωταθλημα μας ειναι τοσο κακο, φυσικο ειναι ενας μετριος σαν τον Τζιοβανι να φαινεται ο καλυτερος. Αλλα στην Ευρωπη που παιζεται η πραγματικη μπαλα, μια ζωη χαμενος ο περιφημος 'Ζιο'.

Εξαλλου ειναι αστειο το επιχειρημα οτι "ο Μπαγεβιτς φταιει που δεν περασε στους 16 ο Ολυμπιακος, επειδη εβαλε τον Ρεζιτς"...δηλαδη οι υπολοιποι παιχτες τι εκαναν; φυλαγε κανεις τον Τζεραρντ; με τα ματια μαρκαραν ολοι. Ειναι ευκολο ο προπονητης να γινεται ο αποδιοπομπαιος τραγος...αλλα για τον Τζιοβανι που εκανε το λαθος απο το οποιο φαγαμε το 1ο γκολ, τσιμουδια.

Ο Ντουσαν με μιση ομαδα απο τον Σολιντ, με τεσσερις λατιν να δημιουργουν προβληματα, εφερε την ομαδα ενα βημα μακρια απο τους 16 του τσαμπιονς λιγκ...

Με εναν προεδρο που δεν τον ενδιαφερει η Ευρωπη, παρα μονο να εχει τον Ολυμπιακο λαο ως μοχλο πιεσης για τις επιχειρησεις του....

Κατηγορουν τον Ντουσαν οτι εχει γραφειο τυπου. Ε και; σε μια χωρα με 20 αθλητικα εντυπα και εκατονταδες αθλητικογραφους, τι να εκανε δηλαδη; Πως να τους αντιμετωπισεις ολους αυτους;

Σεβομαι τους οπαδους της ομαδας μου στο να μην θελουν τον Μπαγεβιτς. Δικαιωμα τους. Εξαλλου, ο Ολυμπιακος ως ομαδα, και καθε ομαδα, ειναι υπερανω οποιοδηποτε προσωπου. Αλλα η απαξιωτικη συμπεριφορα προς το προσωπο του δεν ειναι σωστη.

Αλλα, θα μου πειτε, ετσι γινεται με τους σοβαρους ανθρωπους στην Ελλαδα...

2:27 AM  
Blogger σχολιαστής said...

Είμαι μόνιμος αναγνώστης της "Ε" και της στήλης σας στην τελευταία σελίδα.

Σε κάτι που η "Ε" μας έχει απογοητεύσει, είναι η κάλυψη των σοβαρών θεμάτων της Θεσσαλονίκης. Η πόλη αυτή την εποχή απειλείται με την εκτέλεση δυο "μεγάλων" έργων που συνεπάγονται ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ για το Θερμαικό κόλπο. Είναι η επέκταση του αεροδιαδρόμου μέσα στη θάλασσα, και η υποθαλάσσια αρτηρία. Για να μην απασχολώ τους φίλους συνσχολιαστές, παραθέτω δυο διεθύνσεις απο τις οποίες μπορείτε να βρείτε πλούσιο υλικό.

1. tamystikatoukolpou.blogspot.com
sto blog αυτό θα βρείτε συγκεκριμένο τμήμα με τίτλο "10-28: Ο διάδρομος της απωλείας" που καλύπτει το θέμα της επέκτασης του διαδρόμου στη θάλασσα.

και

2. imiaimos.blogspot.com

Ας κάνει η "Ε" ρεπορτάζ. Υλικό έχει στα χέρια της εδώ και μήνες.


Για να γράψω κάτι και για τον Μπάγιεβιτς, κρίμα που δεν ήρθε στον Παναθηναικό.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

5:59 PM  
Blogger Jason said...

Achilleas Margaritis said...
Ολυμπιακος ειμαι, αλλα τον Ντουσαν τον συμπαθω πολυ. Κατανοω ομως τους συμπολιτες μου που δεν τους αρεσει: σε κανεναν δεν αρεσει ενας σοβαρος και υπευθυνος επιτυχημενος ανθρωπος. Ολοι οι αλλοι, για αυτους, πρεπει να ειναι σαν και αυτους. Και αυτο το αντιμετωπιζω συνεχως σε αυτη την χωρα.

Ο Noel Coward είχε πει κάποτε:

"Η επιτυχία σου επιβεβαιώνεται από τις αρνητικές κριτικές που σου κάνουν άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα για σένα και για το έργο σου"

Υποθέτω λοιπόν πως δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της όμορφής μας χώρας...
Πάντως τόσο ο Αχιλλέας όσο και ο Coward έφαγαν πολύ χώρο για να περιγράψουν κάτι για το οποίο θα αρκούσε μία λέξη: "Φθόνος".
Όντως νομίζω ότι από 'κει πηγάζουν όλα. Είναι απλώς η φύση του ανθρώπου. Και φυσικά όσο πιο πρωτόγονος είναι κανείς, τόσο πιο κοντά σ' αυτήν βρίσκεται...

2:23 AM  
Blogger basik-ly said...

Υπάρχει άραγε τομέας της ελληνικής κοινωνίας, όπου ο χουλιγκανισμός δεν έχει γίνει αποδεκτός τρόπος ζωής; Από τις κλίκες μέχρι τους "ταλαίπωρους" που κλείνουν την εθνική (και οποιαδήποτε άλλη) οδό διαμαρτυρόμενοι...

12:26 PM  
Blogger Jason said...

Ε μάλλον το παρακάναμε λίγο. Όντως, καταπληκτικός προπονητής, σπουδαίος άνθρωπος (έχω κι εγώ την τιμή να τον έχω γνωρίσει προσωπικά, όπως και όλη την οικογένειά του), αλλά θα ζήσουμε και χωρίς αυτόν...

2:55 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ο ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΣΙΜ ΟΠΟΥ ΔΙΔΑΞΑΝΕ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΚΑΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΛΛΑ Η ΔΙΚΙΑΜΑΣ ΠΙΚΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΕΚΤΖΗΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΗΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΦΥΓΕ ΑΛΗΘΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΓΑΥΡΟ.ΓΙΑΤΙ?ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΕ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΙΟΣ ΤΡΟΧΑΝΑΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΑΜΕ ΣΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑΜΑΣ!ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΓΑΥΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΜΕΛΛΙΣΑΝΙΔΗ ΚΑΟ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΘΑ ΤΟΝ ΕΒΓΑΖΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΑΝ ΕΡΧΟΤΑΝ Ο ΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟΝ ΓΑΥΡΟ.ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΙΛΟΙ.ΞΕΡΩ ΑΥΤΟΙ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΣΑ ΚΑΙ ΠΩΣ Ο ΝΤΟΥΣΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΦΟΡΑΕΙ ΠΑΝΤΛΟΝΙΑ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΕΡΧΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΕΚΑΡΑ.ΑΝ ΤΟΝ ΔΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΣ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΚΟ ΤΟΝ ΣΛΟΒΕΝΟ.ΞΕΡΕΙ ΑΥΤΟΣ....

11:25 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ο Ντούσκο επιστρέφει στην ΑΕΚ τέλη του 2008 μετά τα πειράματα Δώνη και Νικολαΐδη που την έκαναν να είναι η χειρότερη ομάδα ever...
Ότι και να ειπωθεί από διάφορους Χατζηχρήστους, και διάφορα "κατακάθια της Ορίτζιναλ" (πολύ μου άρεσε ο χαρακτηρισμός), δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο Ντούσκο ήταν, είναι και θα είναι ΑΕΚτζής. Είναι ένας ΚΥΡΙΟΣ με κεφαλαία και με όλη τη σημασία της λέξης. Και όποιος τον κατηγορεί επειδή πήγε στον "γαύρο" ας φέρει τον εαυτό του στη θέση του ΝΤΟΥΣΚΟ. Είναι εύκολο να απαιτούμε από τους άλλους να κάνουν πράγματα τα οποία εμείς ποτέ δεν θα κάναμε...

11:29 PM  
Anonymous Anonymous said...

αντε ρε ντουσκο κανε μας περηφανους ξανα

3:25 PM  
Anonymous Anonymous said...

Εγώ 2 πράγματα θα ήθελα να πω...Αν είχα μπροστά σου τον Ντούσαν Μπάγεβιτς
θα του έλεγα ένα προχώρα μπροστά και μην ακούς κανέναν, κανε την δουλειά σου όπως μόνο εσύ ξέρεις και φέρε μας ξανά το πρωτάθλημα. Βαρέθηκα τόσο καιρό με τους δήθεν "σωτήρες" τις ΑΕΚ και τα πενταετές τους πλανα.
Η ΑΕΚ είναι για να πρωταγωνιστή όχι αυτό που την κάνανε να φαίνεται τα τελευταία χρονια.
Ο Ντούσαν είναι παλικάρι και πάνω απ'ολα αεκτζής..ποιος μετά από τόσα που πέρασε θα ξαναγύριζε στην ΑΕΚ και ειδικά στην φάση διαλύσεις που ήτανε η ΑΕΚ όταν ήρθε? Ποιος θα αναλάμβανε όλη αυτή την ευθύνη?

Α.Π.

11:20 AM  

Post a Comment

<< Home