Monday, June 19, 2006

Τι να πω;


Είναι μέρες τώρα, που δεν ξέρω τι να γράψω εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που παιδεύουν το μυαλό μου – λίγα όμως πράγματα να πω.
Να μιλήσω για την Παιδεία; Θα επαναληφθώ. Και στα μάτια εκείνων που βλέπουν μόνο εκεί που θέλουν, θα φανώ ίσως και αντιδραστικός. Γιατί εγώ δεν βρίσκω αυθόρμητο, σε τούτη τη συγκεκριμένη φάση, τον έπαινο και το χαΐδεμα των αυτιών «των παιδιών μας που σπουδάζουν».
Δεν έχει πολλά χρόνια που πέρασα από τα μονοπάτια όπου βαδίζουν σήμερα. Και κοιτώντας πίσω, με την αναθεωρητική, ελπίζω, ματιά ενός ανθρώπου που ακόμα αισθάνεται νεότατος, βλέπω ότι και ο δικός μας ξεσηκωμός, τότε, για την απόσυρση του νόμου 815 για την Παιδεία (που απεσύρθη, μάλιστα, από τον δερβέναγα Καραμανλή), είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με τις σημερινές κινητοποιήσεις:
1. Άγνοια για το τι πραγματικά θέλουμε. Και,
2. Άρνηση για να αλλάξει το παραμικρό.
Όταν όλα γύρω μου μοιάζουν απελπιστικά στατικά, σαν κάτι να με πνίγει, και να εκφραστώ να μη μπορώ.
Σε λίγα χρόνια, θέλουμε-δεν θέλουμε, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι εδώ. Όπως θα απελευθερωθεί και το επάγγελμα του ταξιτζή, όπως έπαψε να είναι κλειστό κλαμπ εκείνο των ορκωτών λογιστών, όπως και απελευθερώθηκε η αεροπορική αγορά πριν καμιά δεκαριά χρόνια.
Διαπρέπουν εκείνοι που ετοιμάζονται για τις αλλαγές. Καταρρέουν εκείνοι που τις φοβούνται.
Δείτε την καημένη την Ολυμπιακή (που κάποτε νόμιζες πως κυβερνούσε τη χώρα), πως σέρνεται τώρα πίσω από τις εξελίξεις, εκλιπαρώντας τον εκάστοτε Επίτροπο να της δώσει μια μικρή, ακόμα, παράταση ζωής.
Δεν μπορώ να σας πω πόσο στενοχωριέμαι, στ’ αλήθεια, βλέποντας άλλες εταιρείες, κρατικές και μη, να πανηγυρίζουν σήμερα επάνω στα ερείπια της Ολυμπιακής, και να ακολουθούν, αυτοί τώρα, μια πολιτική τσαμπουκά.
Σήμερα, φεύγω για το Μουντιάλ στη Γερμανία, και πληρώνω 300 ευρω παραπάνω για να ταξιδέψω με την Λουφτχάνσα, επειδή δεν ξέρω αν και πότε θα φύγει η Ολυμπιακή.
Μου τη δίνει, όσο δεν φαντάζεσθε, η αλαζονεία των γερμανών, που λένε «τόσο κάνει, άμα θέλετε», όταν τους επισημαίνεις πόσο ακριβό είναι το εισιτήριό τους.
Σαν να σου λένε «πήγαινε, αν θες με την Ολυμπιακή», και τους βλέπω να κρυφογελάνε κιόλας.
Επειδή, δεν θέλω λοιπόν να καταντήσει έτσι και η Παιδεία μας, γι’ αυτό και γίνομαι έξαλλος τώρα όταν ακούω φοιτητές και καθηγητές να παπαγαλίζουν συνθήματα και, σε μια εποχή που σε άλλες χώρες συζητούν στα πανεπιστήμια για έρευνα και κανούργια διδακτικά προγράμματα, εμείς ακόμα κάνουμε καταλήψεις για το αν θα μεταφέρουμε ένα, δύο ή δέκα μαθήματα.
Δεν ξέρω τι να γράψω, γιατί βαριέμαι να εξηγώ σε γνωστούς και άγνωστους ότι είναι αρρώστια να φοβάσαι αυτό που δεν ξέρεις. Μάθε το! Ερεύνησέ το! Αμφισβητήσέ το!
Μην του γυρνάς τη πλάτη σου, όπως κάνουμε χρόνια σ’ αυτόν τον τόπο, και καταντήσαμε να είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο όπου μεταδίδονται από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τα θέματα των εισαγωγικών εξετάσεων, και ακολουθεί στα δελτία ειδήσεων ο γνώριμος σχολιασμός για το εάν ήταν βατά η όχι!

7 Comments:

Blogger Odysseas said...

Πόσο μεγάλη αλήθεια είναι αυτό που λέτε, μας τρομάζει η αλλαγή στην Ελλάδα...
Kαι το χειρότερο, τρομάζει τους νέους, αυτούς που θα περίμενε κανείς να την επιζητούν! Αναρωτιέμαι όμως αν αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι πραγματικά η άποψη της πλειοψηφίας. Μήπως οι αντιδρούντες απλώς ακούγονται περισσότερο; Kαι μήπως κάποιοι από αυτούς, απλώς δε γνωρίζουν τι είναι καλύτερο; (η άγνοια που αναφέρατε) Θα χαιρόμουνα να διαβάσω σε μια εφημερίδα όπως η Ελευθεροτυπία για τα πλεονεκτήματα του προτεινόμενου νόμου, αν εφαρμοστεί σωστά. Mην το πάρετε προσωπικά αυτό, αλλά πιστεύω πως δεν έχει αντιμετωπιστεί αντικειμενικά το θέμα από τον Tύπo. Αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με!
Kαλό ταξίδι στη Γερμανία!

YΓ: Περί Lufthansa: ιδιωτική εταιρεία είναι, όχι φιλανθρωπική οργάνωση oύτε όργανο της εκάστοτε γερμανικής κυβερνήσης! Ποιο από τα 2 μοντέλα είναι καλύτερο νομίζω πως έχει αποδειχθεί στην πράξη...

5:34 PM  
Blogger Memento aka a moment in life said...

χαιρομαι που αρχισατε να γραφετε παλι κυριε Μιχαηλιδη... Παντα εχετε κατι να πειτε! να εισαστε καλα και να μας τα λετε αυτα που σκεφτεστε!!!

9:33 PM  
Blogger antvol said...

Το πρόβλημα για μένα είναι το εξής:στο νέο παγκόσμιο πλαίσιο που διαμορφώνεται μετά την πτώση του τείχους και την παγκοσμιοποίηση, την έκταση του οποίου αμφιβάλλω αν υπάρχει κανείς που να κατανοεί πλήρως, οι λαοί, τα έθνη και τα κράτη με τη σημερινή μορφή δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιβιώσουν, ούτε, κι αν επιβιώσουν, ότι θα έχουν τη σημερινή μορφή. Όσοι λαοί το έχουν καταλάβει, προσπαθούν από τώρα να εξασφαλίσουν κάποια θέση στο μελλοντικό τοπίο, όσο το δυνατόν καλύτερη. Τώρα, στον έρμο αυτό τόπο, που ο κόσμος βαυκαλίζεται, εδώ και 200 χρόνια, από όσους τυχαίνει να τον καθοδηγούν, για την "ανωτερότητά" του, για το ότι όλοι του οφείλουν επειδή αυτός έδωσε τα φώτα στην ανθρωπότητα, για το ότι οι άλλοι λαοί τον επιβουλεύονται επειδή είναι ορθόδοξος και για το ότι είναι "γραφτό" αργά ή γρήγορα η Ελλάδα να ξαναγίνει πρώτη στον κόσμο, τι μπορεί να πει κανείς για την ανάγκη σύγχρονης παιδείας ...Εδώ τους βαμβακοπαραγωγούς της θεσσαλίας δεν μπορούν να πείσουν να αλλάξουν καλλιέργειες, ενώ η επιδότηση στο μπαμπάκι όπου νάναι τελειώνει (ας είναι καλά η Ισπανία και οι ΗΠΑ) και τότε το δράμα θάναι πραγματικά μεγάλο ... Ας μείνουν λοιπόν τα πράγματα ως έχουν, μέχρι να έρθει η καταστροφή ποιος ζει ποιος πεθαίνει ... Και τότε, βρε αδερφέ, κάποιος θα βρεθεί να του ρίξουμε τις ευθύνες, θα περάσει κι η τετραετία, κι ίσως ξαναεκλεγουμε, η (ορθή) μνήμη δεν υπήρξε ποτέ η αγαπημένη ιδιότητα των ιθαγενών ...

ΥΓ Καλό ταξίδι, αν και εσείς ψυχαγωγείσθε ενώ ο κοσμάκης υποφέρει απ' την ακρίβεια, φωτιά τα σούπερ μάρκετ ...

11:28 PM  
Blogger Jason said...

Είναι αρρώστια να φοβάσαι αυτό που δεν ξέρεις.
Όπως και να μην ξέρεις αυτό που φοβάσαι.
Από τους χιλιάδες καταληψίες, ζήτημα αν το ένα τέταρτο γνωρίζει ακριβώς γιατί γίνονται καταλήψεις.
Είμαστε για κλάματα.

1:11 PM  
Blogger SOLON said...

Μια ερώτηση στον Antvol. Αν ο κύριος Μιχαηλίδης δεν πάει στο Μουντιάλ οι τιμές στα σουπερ μάρκετ θα πέσουν και θα σταματήσει να υποφέρει ο κοσμάκης?
Και αν όχι προς τι ο συνειρμός?

2:28 PM  
Blogger mabono said...

χαίρομαι να σας διαβάζω και να σας ακούω γιατί είχα αρχίσει πραγματικά να πιστεύω ότι ολοι σε αυτή την χώρα έχουν τις ίδιες απόψεις και τα ίδια "θέλω"... τα οποία δυστυχώς περιορίζονται σε πρωϊνάδικα με μπουζούκια, μεσημεριανά με κουτσομπολιά και βράδινα με τσιφτετέλι... τουλάχιστον μου επιβεβαιώνετε ότι υπάρχει και μια άλλη άποψη και μια εναλλακτική πρόταση.. αλλά δυστυχώς πρέπει να έχει φύγει κανείς τουλάχιστον μια φορά από το χωριό / πόλη / χώρα του για να μπορέσει να ανοίξει το μυαλό του και να το γεμίσει με νέες ιδέες, νέες εικόνες... και πάλι δυστυχώς σε αυτή τη χώρα ακόμα και αυτό το έχουμε σε κακό... γιατί σύμφωνα με την πλειοψηφία όλοι εκτός από εμάς του "Ελληνάρες", είναι αν μην τι άλλο χαζοί... γιατί εμείς πάντως τρέχουμε συνεχώς να προλάβουμε τις εξελίξεις όταν οι άλλοι τις δημιουργούν δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω....

5:54 PM  
Blogger SOLON said...

Μετά απο πιο προσεκτική ανάγνωση κατάλαβα πως το Υ.Γ. είναι μάλλον ειρωνικό. Sorry antvol , mea culpa.

11:06 PM  

Post a Comment

<< Home