Friday, March 16, 2007

Η Λίστα της ... Σέντλερ!




Τραγούδια για έναν ιστορικό αγωγό! Σήμερα, 15 Μαρτίου 2005, ήρθε στα λημέρια μας ο ανέκφραστος Πούτιν. Θα ήθελα, έστω και 5-6 νοματέοι – έτσι για την τιμή των όπλων, βρ’ αδερφέ, να τον υποδέχονταν και αυτόν με αποδοκιμασίες. Ο βίος και η πολιτεία του στην Τσετσενία, αλλά και στη δική του χώρα, γιατί δεν ακουμπά και τους δικούς μας, τόσο ευαίσθητους … ανθρωπιστές; Λέω, τωρα…
Τα τραγούδια μου σήμερα, έχουν κάτι από αυτοκρατορική σαχλαμάρα! Αλλά και αέναη νοσταλγία…

Φωτεινό πρόσωπο της ημέρας, εκείνο της Ιρένα Σέντλερ.

Μια σπουδαία γυναικα – από εκείνες που αξίζουν μια θέση στη καρδιά όλων των ανθρωπων. Είναι 97 σήμερα, και ζεί σε έναν οίκο φροντίδας ηλικιωμένων στη Βαρσοβία. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έσωσε περίπου 2,5 χιλιάδες Εβραιόπουλα από τον βέβαιο θάνατο που τους περίμενε στα στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί. Οργάνωσε ένα δίκτυο 20 εθελοντών βοηθών της, και κατάφεραν να φυγαδέψουν τα παιδιά από τα γκέτο της Βαρσοβίας (όπου σίγουρα θα τους έβρισκαν οι στρατιώτες του Χίτλερ), κρύβοντάς τα σε καλάθια και ασθενοφόρα! Οι Ναζί την συνέλαβαν και την βασάνισαν άγρια. Αλλά εκείνη δεν έσπασε. Όταν τέλειωσε ο πόλεμος και της ζήτησαν να περιγράψει το πώς έσωσε τόσα παιδιά, εκείνη εξέφρασε τη λύπη της που μπόρεσε να κάνει τόσο λίγα! Χθές, η Γερουσία στην Πολωνία την τίμησε με την ανώτατη διάκριση της χώρας. Δυστυχώς η κ. Σέντλερ δεν ήταν σε θέση να παραβρεθεί στην τελετή και να παραλάβει την τιμητική της πλακέτα. Εστειλε όμως μια επιστολή, την οποία μάλιστα ανέγνωσε στην Γερουσία η Ελζμπιέτα Φικόφσκα, που ήταν τότε, ένα από τα παιδιά που εκείνη και η ομάδα της κατάφεραν να σώσουν. Η επιστολή αυτή έλεγε:

«Κάθε παιδί που σώθηκε με την βοήθειά μου, αλλά κυρίως με την βοήθεια των εθελοντών με τους οποίους δουλεύαμε μαζί, εκείνη η φοβερή μυστική ομάδα των 20, από τους οποίους δυστυχώς σήμερα δεν ζεί ουτε ένας, κάθε παιδί, λοιπόν, που σώθηκε τα΄τοε, είναι σήμερα μια ζωντανή επιβεβαίωση της φτωχής μου ύπαρξης επάνω σ’ αυτήν την Γή, και όχι τίτλος δόξας, που δεν τον αξίζω αλλά και δεν τον επιθυμώ».

Το βασικό θέμα από την ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ», εξαιρετική μουσική του Τζόν Ουίλλιαμς, έντυσε την αναφορά μου σ’ αυτήν.

Καλή ακρόαση…

1. Vivaldi: Violin Concerto No.2 in C, RV189 – Larghetto…Allegro non molto (Vivaldi, Concertos for the Emperor)
2. Χαρρυ Κλύνν: Ελλάδα η Χώρα (Διονύσης Σαββόπουλος, Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι), Minos EMI
3. Χαίνηδες: Αρχή Διαλόγου (Ο Καραγκιόζης στη Γιουροβίζιον), ΜΒΙ
4. Μάριος Φραγκούλης: Καραγκιόζης (Φεγγάρι Ερωτευμένο, Live στην Ιερά Οδό), Sony Music.
5. Παύλος Σιδηρόπουλος: Εισαγωγή-Τελάλης (Γιάννη Μαρκόπουλου, Θεσσαλικός Κύκλος), ΕΜΙ
6. John Williams: Theme from Schindler’s List (Schindler’s List, Original Motion Picture Soundtrack).

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ίσως τελικά, οι πόλεμοι, οι βιαιοπραγίες για μερικούς έχουν νόημα μόνο όταν προέρχονται από τον "Δυτικό κόσμο". Κρίμα που δεν υψήθηκε μια φωνή διαμαρτυρίας, έστω για τα μάτια του κόσμου για την επίσκεψη Πούτιν. Όχι ότι θα άλλαζε και τίποτα...

Τα φωτεινά παραδείγματα της ζωής, τελικά, δίνονται από τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, σαν την κ.Σέντλερ.

12:03 PM  
Blogger Siddhartha said...

Opws leei kai o Dimitris, afou den erxotan kapoios Amerikanos h Agglos, pio to nohma? Ayth 8a einai h monimh ypokrisia aftou tou laou. Moutzwne USA kai do3aze Irak, Iran, Hejbolah ktl. "Na anoi3w kamia efhmerida na enhmerw8w?", "Swpa mwra, to brady 8a ta dei3oun stis eidhseis."

Gia na gnwrisei o Ellhnas ti esti Poutin, prepei na to dei sthn TV. Exete prose3ei th pliopshfia twn Die8nwn eidhsewn pou parousiazoun ta ellhnika kanalia? "Gata gennhse 8dhma sthn Burkina-Fraso", "Grioula me to ama3i ths embolhse peripoliko", "Nea emfanish ths Paris Hilton" ktl ktl. Die8nh nea einai twra afta?

6:58 PM  
Blogger ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Eνώ η παρατήρηση είναι απολύτως σωστή, η εξήγηση δεν είναι δύσκολη. Oι πιο πρόσφατες μνήμες μας ως χώρας, η χούντα και η εισβολή στη Kύπρο είναι συνδεδεμένα με την Αμερική, όχι με τη Ρωσία. Eπίσης και η στάση των Αμερικανών στο Αιγαίο.

3:21 AM  
Blogger Stavros Katsaris said...

Δηλαδή οι διαδηλώσεις δεν αφορούν ανθρωπιστικά αισθήματα αλλά απωθημένο μας εναντίον των Αμερικανών και των Άγγλων?

10:03 AM  
Blogger nellinezi said...

Kαλησπέρα.
Μας είναι απαραίτητο να πιστεύουμε σε Ανθρώπους με το α κεφαλαίο. Ευτυχώς εσείς μας υπενθυμίσατε πως υπήρξαν τέτοιοι άνθρωποι στον κόσμο μας...Θέλω να πιστεύω όμως ότι υπάρχουν και σήμερα...Μακάρι!

10:47 PM  

Post a Comment

<< Home