Sunday, March 25, 2007

Κωλοέλληνες


Μόλις επέστρεψα από το Στάδιο Καραϊσκάκη, όπου νωρίτερα απόψε η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου έχασε από την αντίστοιχη της Τουρκίας με το βαρύ 4-1.
Εκείνο που πόνεσε πιο πολύ, όμως, ήταν για μία ακόμη φορά η απαράδεκτη συμπεριφορά των Ελλήνων οπαδών. Συμπεριφορά απαίδευτων και απολίτιστων ανθρώπων, άγρια θηρία μιας ζούγκλας που χαρακτηρίζει όλο και πιο έντονα αυτό το θλιβερό «κράτος ασυστόλων και πεσμένων κώλων». Κωλοέλληνες!
Γιουχάιζαν σαν ουρακοτάγκοι – όλο σχεδόν το γήπεδο – όταν παίχτηκε ο Εθνικός Υμνος της Τουρκίας. Από νωρίς, φωναζαν ρυθμικά το σύνθημα «Πουτάνας γιοί, Οθωμανοί», και είχαν απλώσει σε διάφορα σημεία του γηπεδα πανό που έγραφαν πατριωτικές εξυπνάδες του τύπου «Μολών Λαβέ», «Εν Τούτω Νίκα», και άλλα παρόμοια – μη γνωρίζοντας βεβαίως, αυτοί οι μαλλιαροί νεοέλληνες, οι «θλιβερές μου πορδές», ότι τους πρωτους που προσβάλλουν μ’ αυτές τις σαχλαμάρες είναι τους ίδιους τους προγόνους τους.
Θέλει μαγκιά και Παιδεία για να πείς «Μολών Λαβέ». Να το λέει η ψυχή σου. Να’σαι καθαρός. Να διψάς για ελευθερία. Μά πρώτα, να γνωρίζεις τι είναι ελευθερία.
Αυτά τα πιθηκάκια που κάθονταν (κυρίως στα δύο πέταλα του Καραισκάκη απόψε), δεν κατέχουν από τέτοιες έννοιες. Είναι απότοκα «γονιών ληστων». Τσιφτετέλληνες.
Πετούσαν τα ξύλα από τις σημαίες τους στον Τούρκο τερματοφύλακα. Μα και πλαστικά κύπελλα με χυμούς. Κέρματα, οι χουβαρντάδες. Καπνογόνα, οι μπουρλοτιέρηδες. Και εμετικά συνθήματα, σωρό.
Συνέπεσε, βλέπετε, ο … νύν υπέρ πάντων αγωνας (ένα απλό παιχνίδι ποδοσφαίρου, δηλαδή!) να γίνει την παραμονή της Εθνικής Επετείου της 25ης. Και πόσο είμαι σίγουρος, αλήθεια, πως οι περισσότεροι από αυτούς τους «μαλλιαρούς μου Ελλαδίτες» της εξέδρας σήμερα, πρώτοι και καλύτεροι θα … επαναστάτησαν εναντίον του επίμαχου βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού.
Σιχαμένα πλασματάκια!
«Μελαμψές φυλές, κοντοπόδαρες».
Εφτασαν μεχρι του σημείου να βρίσουν εν χορώ και τους δικούς μας ποδοσφαιριστές.
Αυτούς που μας έκαναν, στο Euro της Πορτογαλίας το 2004, να ψηλώσουμε λίγο. Να νοιώσουμε ανείπωτη χαρά. Μα, πάνω απ’ όλα, να γευτούμε τον πολιτισμό όλων των αντιπάλων μας που, μεσα από την πίκρα τους, μας χειροκρότησαν, μας έδωσαν συγχαρητήρια, δεν τόλμησαν ούτε «κιχ» να προφέρουν κατά την ανάκρουση του Εθνικού μας Υμνου.
Πόσο θα ήθελα να υπήρχε στον τόπο μου ένας φωτισμένος ηγέτης που, τη στιγμή που ασχημονούσαν τα πιθηκάκια της ελληνικής εξέδρας, να έπαιρνε την ομάδα και να έφευγε. Να ανακοίνωνε ότι οι οπαδοί αυτοί, οι πιθηκίζοντες εθνικοπαπάρες, δεν αξίζουν στην ομάδα. Να τιμωρηθούμε από τα αρμόδια ευρωπαικά ποδοσφαιρικά όργανα. Με δική μας πρωτοβουλία. Και έτσι, ή μάλλον μόνο έτσι, να διασώσουμε κάτι από την στραπατσαρισμένη αξιοπρέπειά μας, και να δείξουμε στον έξω κόσμο ότι ένα μικρό, έστω, μέρος αυτής της Ελλάδας, θέλει να διαφοροποιηθει από το άλλο. Να αποσχισθει. Να ανεξαρτητοποιηθει εν ανάγκη.

48 Comments:

Anonymous Anonymous said...

OΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΗΤΤΗΤΟΙ

4:10 AM  
Anonymous Anonymous said...

Συμφωνώ μαζί σας απόλυτα. Προσυπογράφω κάθε λέξη του κειμένου σας. Μάλιστα, με την άδειά σας, το παρέθεσα και στο δικό μου μπλογκ για να το διαβάσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος γίνεται.

Κρίμα που

4:21 AM  
Blogger PAOKMANIA said...

imastan kai emeis ekei sto simerino paixnidi.kapws etsi eginan ta pragmata. imoun kai "sxetika" konta,sto petalo ekei pou egine kai i fasaria. enas pitsirikas me ti kopela tou itan kai dimiourgithike thema.den kserw ti egine alla prepei na tis efage.diavase an thes kai to post mas gia to thema ayto.

5:20 AM  
Blogger Nikos Zachariadis said...

Τι να πουν και οι κακομοίρηδες; Ενα «Μολών Λαβέ» έμαθαν από την τηλεόραση και το κοπανάνε όποτε θέλουν να ψηλώσουν λιγάκι, πατώντας σε πλάτες άλλων. Δυστυχώς η τηλεόραση με τις ατραξιόν τις (τους Αδώνηδες Γεωργιάδηδες και τους Λιακόπουλους), δεν είναι για υπανάπτυκτους, γιατί οι υπανάπτυκτοι τους παίρνουν σοβαρά. Πάντα έτσι δεν γίνεται με την υστερία που πέφτει σαν κοτρώνα στις πλάτες των παικτών; Να θυμηθούμε τον τελικό στο Παγκόσμιο Μπάσκετ και τις δηλώσεις του Ορφανού «Οι αντίπαλοί μας προσκύνησαν»; Δεν του αρκούσε να κερδίσουμε! Ήθελε να προσκυνήσουν! Αλήθεια, πριν το ματς, η υστερία τους με εκνεύρισε τόσο πολύ, που έπιασα τον εαυτό μου να εύχεται να χάσουμε. Αλλά μετά σκέφτηκα ότι δεν θα μου στερήσουν οι ηλίθιοι την χαρά να υποστηρίζω την Εθνική.
Νίκος Ζαχαριάδης
Συνάδελφος

6:14 AM  
Blogger Aggelos Spyrou said...

Αγαπητέ μου Χρήστο...

Παλεύουμε, αγωνιζόμαστε, φανατιζόμαστε για τα πολύ μικρά... Τα ασήμαντα... Τα μηδαμινά...

Έτσι θέλουν να μας έχουν. Έτσι μας μαθαίνουν...

Ξεχνάμε εύκολα. Χάνουμε την ουσία. Ενσαρκώνουμε το ρόλο του υπολογιστή που λειτουργεί με εντολές...

Αναρρωτιέσαι αν θα βρεθεί ηγέτης να δώσει αξιοπρέπεια στις ψυχές?

Παρακαλάω μόνο αυτό: Την ένωση απελπισμένων φωνών, αυτών που δεν ξέχασαν να νιώθουν, να πονάνε, να σκέφτονται, μήπως και δυναμώσουν όλες μαζί και ακουστούν λίγο παραπέρα...

Όσο για τα πρόβατα του πλανήτη...
Είναι ευτυχισμένα καθώς ο τσοπάνος τα πάει στο σφαγείο...

0:)

10:47 AM  
Blogger Marinos Klouras said...

Καλησπέρα,

Όπως και ο Νικολάκης λέει, συμφωνώ με κάθε λέξη.

Όντως, οι ηλίθιοι είναι αήττητοι.

1:05 PM  
Blogger filippos said...

Κάθε μέρα αναρωτιέμαι αν υπάρχει ελπίδα. Προβληματίζομαι ακόμα πιο πολύ για το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζουν, ψωνίζουν, παίρνουν σημαντικές θέσεις σε Υπουργεία και υπηρεσίες, στα Πανεπιστήμια.... Έχουν κατά κάποιον τρόπο τέτοια δύναμη που μου επιβάλλουν τρόπο ζωής. Αυτό με ρίχνει.

Υ.Γ. Όταν επί μήνες τα περισσότερα ΜΜΕ παρουσιάζουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ως εθνικο-απελευθερωτικό, τι να σου κάνει ο βλαξ; Δεν έχω καμία απαίτηση από αυτόν.

1:27 PM  
Blogger Siddhartha said...

Δεν είδα τον αγώνα γιατί βρίσκομαι στο εξωτερικό για σπουδές. Έδειξε όμως η βρετανική τηλεόραση, μερικά ευτυχώς, από το έκτροπα που περιγράψατε. Ένοιωσα τα βλέματα των flatmates μου πάνω μου. Σε τέτοιες στιγμές πραγματικά ο λαιμός δένεται κόμπος και δε μπορείς ούτε καν να ανασάνεις. Ήταν πολύ ευγενικοί για να μην με ρωτήσουν τίποτα αλλά δεν αλλάζει πολλά αυτό.

Έχει δίκιο ο Φίλιππος. Αυτά τα άτομα ψηφίζουν. Αυτό με τρομάζει εμένα. Μακάρι να βρεθεί αυτός που την επόμενη φορα που θα γίνει κάτι παρόμοιο, θα πάρει την ομάδα και θα φύγει. Να βρεθεί ένας αθλητής, ο οποίος με το που θα βρίσουν την μάνα του θα βγάλει τα παπούτσια και θα πάει στα αποδυτήρια. Ένας ξένος που με το που θα ακουσεί κάτι ρατσιστικό εαντίον του, θα πάρει τους υπόλοιπους αθλητές και θα φύγουν από το γήπεδο, και γιατί όχι, ακολουθούμενοι και από την αντίπαλη ομάδα.

Αλλά πολύ φοβάμαι ότι η Ελλάδα, αυτός ο πανέμορφος τόπος μας, είναι χώρα που συντηρεί και κατασκευάζει συνέχεια ουτοπίες. Όχι η ίδια, αλλά ο λαός που δυστηχώς την απαρτίζει και ΔΥΣΤΗΧΩΣ την χαρακτιρίζει.

5:08 PM  
Anonymous Anonymous said...

Να μην τρελλαινόμαστε λέω έγω . Δηλαδή τα συνθήματα "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ" και "ΕΝ ΤΟΥΤΟ ΝΙΚΑ" στο EYRO 2004 και στο Παγκόσμιο στο μπάσκετ δεν σε ενοχλούσαν;
Αν κάποιος ανάγει το ποδοσφαιρικό θέαμα σε κάτι παραπάνω από ότι πραγμάτικα είναι αυτός είσαι εσυ . (Δεν έχω πρόθεση να σε προσβάλλω ,ειλικρινά )
Βέβαια μεγάλο ρόλο έπαιξε και ο φανατισμός που προκάλεσαν τα ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες .
Ένας αγώνας ποδοσφαίρου ήταν και τίποτα παραπάνω . Στο ελληνικό πρωτάθλημα έχεις δεί τι γίνεται από πανό - συνθήματα ; Στον αγώνα Νορβηγία - Βοσνία; και μπορω να σου παραθέσω άπειρα παραδείγματα .
Δεν συμφώνω με αύτα αλλά δεν είναι και σοβαρά για να ασχολούμαστε ,έτσι είναι το γήπεδο .

Φιλικά , Παύλος 13

6:24 PM  
Blogger christos michaelides said...

Για μενα, Πάυλο, έστω και ΕΝΑΣ οπαδός που θα βρίσει την μανα του άλλου, θα προσβάλει τον διπαλνό του, η θα προβεί σε χυδαιότητες όπως έκαναν χθες οι δικοί μας, είναι "μεγάλο θέμα". Οταν περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι, εν χορώ, αποδοκιμάζουν τον εθνικό ύμνο μιας χώρας, αυτό εμένα με ανησυχεί. Και βεβαία εμείς, οι των μίντια παίζουμε τον ρόλο μας. Ποιός σου είπε ότι βγάζω την ουρά μας απέξω; Ομως, πιθστευω ακράδαντα, πως μία ακόμα από τις ρίζες του κακού ειναι ΚΑΙ να υποτιμούμε, όπως κάνεις εσύ τωρα, την σημασία τέτοιων γεγονότων.

7:32 PM  
Blogger christos michaelides said...

nikolaki, βεβαίως μπορεις να ανεβάσεις το κείμενο και στγο δικό σου blog. Ευχαριστω πολύ.

7:34 PM  
Blogger christos michaelides said...

forrest

Κι εγω, ακριβώς έτσι αισθάνθηκα. Ηθελα να χάσουμε. Αλλά όταν είδα και τότε τα αγριεμένα τους πρόσωπα, όταν άκουσα να βρίζουν εν χορώ τους παικτες, είπα απλώς να καταλάβω ότι με μια μεγάλη μερίδα ανθρωπων σ' αυτόν τον τόπο, δέν είμαστε συμπατριώτες - απλώς συγκάτοικοι. Που, και αυτό άν μπορουσα, θα το άλλαζα.

Νασαι καλά.
Σε παρακολουθώ, πάντα.

12:32 AM  
Blogger Σοφία said...

Έτσι όπως τα λες... απλοί συγκάτοικοι...

2:54 AM  
Blogger Stavros Katsaris said...

Συμφωνώ Χρήστο απόλυτα με το κείμενο σου!

Όταν πήραμε το EURO νιωσα μεγάλη χαρά!
Όχι εθνική υπερηφάνεια και τέτοιες κουταμάρες!
Αλλά τη γλύκα του μικρού, του ασήμαντου που στριμώχνει τους ισχυρούς, τους βάζει από κάτω και βγαίνει νικητής!
Και είχα κάνει μια σκέψη.
Και 25-0 να χάσει αυτή η ομμάδα είναι τέτοια η χαρά που μου έδωσε που δεν πρόκειτε να με νοιάξει ποτέ!

Συγχαρητήρια στην Τουρκική ομμάδα!
Ήταν καλύτερη και κέρδισε δίκαια!

4:37 AM  
Anonymous Anonymous said...

Συμφωνώ με το κειμενό σου. Πιστέυω ότι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι μειοψηφία. Κρίμα.
Εγώ και η γυναίκα μου έχουμε κάνει αίτηση μετανάστευσης για τον Καναδά και μας δέχτηκαν. Θέλω τα παιδιά μου (έχω δύο) να μεγαλώσουν σε μια χώρα με ισονομία και ισοπολειτία. Δεν αντέχω άλλο. Ειμαι 48 χρονών και έχω σιχαθεί με το δε βαριέσε των φίλων μου και συγγενών και συμπολιτών μου.
Ανδρέας Γιαννόπουλος, Ιλιον.

10:27 AM  
Anonymous Anonymous said...

Συμφωνώ με το κειμενό σου. Πιστέυω ότι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι μειοψηφία. Κρίμα.
Εγώ και η γυναίκα μου έχουμε κάνει αίτηση μετανάστευσης για τον Καναδά και μας δέχτηκαν. Θέλω τα παιδιά μου (έχω δύο) να μεγαλώσουν σε μια χώρα με ισονομία και ισοπολειτία. Δεν αντέχω άλλο. Ειμαι 48 χρονών και έχω σιχαθεί με το δε βαριέσε των φίλων μου και συγγενών και συμπολιτών μου.
Ανδρέας Γιαννόπουλος, Ιλιον.

10:28 AM  
Anonymous Anonymous said...

Συμφωνώ και εγώ με την αγανάκτησή σου, λίγο λιγότερο λίγο περισσότερο δεν έχει σημασία.
Επειδή είμαι ομογενείς από Κωνσταντινούπολη, και δεν ήρθα στην Ελλάδα όταν ήμουν πολύ μικρός αλλά όταν ήμουν σχεδόν 25 ετών, γνωρίζω καλά τι σημαίνει να μη σε χωράει ένας τόπος, όπως γνωρίζω καλά και την ευτυχία του να ζεις στον τόπο σου.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να επιλέγουμε τους συντοπίτες μας. Αυτοί είναι. Αυτό όμως που πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργούμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που βγάζουν στην επιφάνεια τα χαρίσματά μας, και θάβουν βαθειά τα “λιγότερο” καλά στοιχεία μας.
Με αυτή την οπτική λοιπόν περιμένω και από εσένα τα σχόλια, τις υποδείξεις και τις παρατηρήσεις σου για το γενικότερο καλό του ποδοσφαίρου σ’ αυτό τον τόπο. Περιμένω να μην κολλήσεις μπροστά σε συμφέροντα (όχι δικά σου) που οδηγούν σε σίγουρα κέρδη κάποιων και ταυτόχρονα σε εξευτελισμό - αφανισμό θεσμών, και δεν εννοώ μόνο το ποδόσφαιρο. Αν κρίνω και από τις τοποθετήσεις σου για την ΑΕΚ, πιστεύω ότι μπορείς να το κάνεις με απόλυτη επιτυχία. Μάλλον, για να μη γενικεύω, τουλάχιστον μέχρι σήμερα εμένα με βρίσκουν σύμφωνο.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Νίκος

11:12 AM  
Anonymous Anonymous said...

Τελικά είμαστε υπερβολικοί σε ότι και να κάνουμε. "Τα παίρνουμε στο κρανίο" πολύ εύκολα. Οι μισοί με τους Τούρκους που είχαν το θράσος και το κουράγιο να μας ξεφτιλίσουν ποδοσφαιρικώς εντός έδρας και οι άλλοι μισοί με το ίδιο πάθος τα "παίρνουν και αυτού στο κρανίο" και συμπεριφέρονται με περισσότερο συναισθηματισμό απο τους προηγούμενουςκατακρίνοντας τη συμπεριφορά τους. Ο ένας θέλει να πάει στον Καναδά ο άλλος θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί. Ηρεμήστε αδέλφια. Ένα ματς ήτανε. Κάφροι εντός των γηπέδων υπάρχουν σε όλες τις "πολιτισμένες" χώρες για τις οποίες θέλετε έτσι εύκολα να μεταναστέυσετε. Δεν χρειάζεται να αναφέρω καν παραδείγματα τα ξέρετε όλοι σας. Τα υπόλοιπα είναι αποτελέσματα των κάφρων των καναλιών. Τα ΜΜΕ μας όντως είναι τα χειρότερα στον κόσμο ίσως. Αυτά διαλέγουν τον Γιακουμάτο να πει τη γνώμη του για το παιχνίδι και όχι τον Χρήστο ή τον φίλο που θα φύγει και θα πάει στον Καναδά. Και οι Γιακουμάτοι είναι συντριπτικά λιγότεροι. Χρήστο επίσης είναι πολύ άδικο να αναφέρεις και το βιβλίο της ιστορίας στην όλη υπόθεση. Αυτοί που αντιδρούν στο βιβλίο τι σχέση έχουν με αυτή την καφρίλα? Είναι κρίμα να τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι. Πρέπει να σεβόμαστε αυτούς με τους οποίους διαφωνούμε. Αυτά τα ολίγα και ψυχραιμία παιδιά.
Πρόδρομος Λευκούλης.

11:59 AM  
Blogger Αλεξάνδρα said...

Πόσο σύμφωνη είμαι με τις απόψεις σας, το Κωλοέλληνες του Σαββόπουλου το έπαιξα πολλές φορές προχθές γιατί λέει αλήθειες που οι Έλληνες δεν θέλουμε να ξέρουμε... Στεναχωριέμαι με τον πολιτισμό που χάνεται κάθε μέρα που περνάει και με το φιλότιμο που από χρόνια έχει χαθεί... Θα ήθελα να ζήσω την στιγμή που θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας και θα βρούμε το θάρρος να αποσύρουμε την ομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην στάση των δικών μας φιλάθλων Ελπίζω στους ανθρώπους που σας μοιάζουν και χαίρομαι που δεν σας απασχολεί να χαϊδεύεται απλά τα αυτιά μας... Να είστε καλά

12:44 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ευτυχώς που υπάρχει κόσμος που ένιωσε δυστυχώς τη καφρίλα που εξελίχθηκε το Σάββατο.

Έστω και όλους αυτούς, λίγους ή πολλούς τους ενώνει το "ευ αγωνίζεσθαι". Οι άλλοι...είναι σαν σαν τα μικρόβια.

Από την άλλη τι να σου κάνουν και όλοι αυτοί οι γνωστοί χουλιγκάνοι. Με τέτοια ειδησιογραφία και με όσα ακούγονται από τα ΜΜΕ, τέτοια μυαλά δημιουργούνται.

Επί τη ευκαιρία, άκουσε κανένας για το τι απόγιναν οι πατριώτες μας στο Κογκό; Μάλλον αυτοί δεν είναι Έλληνες... Πιο μεγάλη σημασία έχει φαίνεται να ανακαλύψουμε για ποιο λόγο τσακώθηκαν οι φίλαθλοι το Σάββατο.

3:10 PM  
Blogger latro said...

Οι ανεγκέφαλοι που βρίζουν όποτε τους δίνεται η ευκαιρία δεν έχουν που να εκτονωθούν και το κάνουν στο γήπεδο. Και πρέπει να τους ακούμε αναγκαστικά. Όσες φορές έχω πάει στο γήπεδο, ακόμα και σε φιλικό αγώνα ή σε ματς που δεν είναι μεγάλης σημασίας, ακούω βρισιές να εκτοξεύονται εναντίον όλων. Όλοι φταίνε και είναι άχρηστοι αν η ομάδα δεν πάει καλά. Αλλά όταν κερδίζει είναι όλοι θεοί, παικταράδες ή προπονηταράδες. Μια φορά τόλμησα να αντιμιλήσω σε κάποιον που έβριζε και τα άκουσε όλη η οικογένειά μου. Δεν μπορώ να βλέπω αγώνα έτσι...

5:11 PM  
Blogger PETROS said...

ΕΓΡΑΨΑ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΤΙ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ.
http://petros-taxi.blogspot.com/
ΤΙΤΛΟΣ:ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΙΑ ΣΟΥ

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ....

6:12 PM  
Blogger SOLON said...

This comment has been removed by the author.

7:48 PM  
Blogger SOLON said...

Άκουσα πως μείνανε μερικοί, λίγοι, στο τέλος και χειροκροτούσαν του Τούρκους. Μπράβο τους. Μ΄αυτούς είμαι. Όπως λέει και το τραγούδι,
ήμουνα πάντα με τον Έκτορα.
Στέλιος - ΝΥ

7:51 PM  
Anonymous Anonymous said...

Έτσι ε;
Στην υπόλοιπη καθημερινότητα μας είμαστε καλύτεροι από ότι στην οπαδική μας συμπεριφορά;
Το πρόβλημα της κοινωνίας μας είναι ότι δεν ξέρει πώς, που και ενάντια σε ποιον να ξεσπάσει για όσα την πληγώνουν.
Κι όταν κάτι δεν το γνωρίζεις, το κάνεις λάθος.

9:48 PM  
Blogger ioannisk said...

Συμφωνώ με το κείμενο σας αλλά όλο και πιο πολύ αυτα τα τόσο συνηθισμένα (και σίγουρα όχι μεμονομένα) γεγονότα δεν με εξοργίζουν.

Τα ίδια θα γίνουν στην επόμενη ήττα της εθνικής από κάποιον "εχθρό" τους και πάλι τα ίδια θα λέμε.

1:01 AM  
Blogger mabono said...

Κύριε Μιχαηλίδη,

Συμφωνώ πλήρως με τα λεγόμενά σας και θα ήθελα να σας παραθέσω και μια εμπειρία παρόμοια με του κυρίου Κατρινάκη. Στον τελικό του Euro 2004, στον οποίο ειχα την χαρά να παρευρίσκομαι, επιβεβαίωσα για αλλη μια φορά πως μακριά από την Ελλάδα ολα είναι αλλιώς. Το πρωτο περιστατικό μου συνέβη εξω από το Da Luz όπου δυο Τσέχοι φίλαθλοι με σταμάτησαν για να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί μου επειδη κρατούσα ελληνική σημαία παρόλο που ήξεραν πως είχαν την καλύτερη ομάδα του τουρνουά και αποκλείστηκαν από εμας. Μετά την φωτογραφία μου ευχήθηκαν καλή επιτυχία για την ομάδα μας και συνέχισαν τον δρόμο για το γήπεδο όπου θα παρακολουθουσαν τον τελικό. Το δεύτερο περιστατικό ήταν μετά τον τελικό όπου τρισευτιχισμένοι κατευθυνόμασταν με τα πόδια προς τα λεωφορεία και γυρω μας παντού υπήρχαν Πορτογάλοι φίλαθλοι που μας χειροκροτούσαν και μας εδιναν συγχαρητήρια για την ομάδα μας.. Και ομολογώ πως η σκέψη που εκανα ήταν πως αν είχε συμβεί το αντίστροφο δηλαδή φιλοξενούσαμε εμείς το τουρνουά και χάναμε στον τελικό από οποιαδήποτε ομάδα, πιθανόν θα τους κυνηγούσαμε φιλάθλους και ομάδα, μέχρι το αεροδρόμιο και όχι μονο... Βρίσκω τραγικό να αναγάγουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε ύψιστης σημασίας εθνικό γεγονός.. Δηλαδή αν κερδίζαμε το σάββατο θα ξεκινούσαμε την Κυριακή να παρουμε την Πόλη λόγω και Εθνικής Εορτής; Η τούρκικη ομάδα ήταν καλύτερη και άξιζε την νίκη.. Αλλά μάλλον αυτά ειναι "ψιλά γράμματα" για όλους αυτούς τους ηλίθιους που όπως πολύ εύστοχα αναφέρει και ο tits, ΕΙΝΑΙ ΑΗΤΤΗΤΟΙ...

12:43 PM  
Blogger Tasis Plisis said...

http://spazits.blogspot.com/2006/11/blog-post.html

1:58 PM  
Blogger annouko said...

Κυριε Μιχαηλίδη συγχαρητήρια για το κείμενο σας. Αυτό που ήθελα να συμπληρώσω είναι ότι όλη αυτή η συμπεριφορά είναι καθαρά συμπεριφορά του όχλου. Και συμπεριφορά όχλου έχουμε όταν δεν υπάρχει παιδεία. Συμπεριφορά που τη βλεπουμε συνεχώς και σε διαφορετικές κοινωνικές εκδηλώσεις. Είμαι 27 χρόνων και αναρωτιέμαι αν αυτή η κοινωνία ήταν πάντα έτσι, ή αν τα πράγματα πανε προς το χειρότερο. Καλή συνέχεια στην δουλειά σας!

2:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

Den xreiazetai na eisai oute glossologos oute apolitos gnostis tis ellinikis istorias gia na antiliftheis oti eisai tsiftetellinas,oute vevea anagnostis tou kiriou michaelides.H via kai o ethnikismos eina ena fenomeno tis epoxhs mas pou proyphrxe yparxei kai tha yparxei.Na sas thimiso ton agona tis ethnikis elladas me tin ispania sto euro 2004,sto gipedo oi ispanoi htan poloi perisoteroi kai giouxaran en xoro ton ethniko ymno tis elladas,na sas thimiso to persino filiko tis ethnikis agglias me tin ispania kai tin antimetopisi ton agglon egxromon pexton tis agglias apo tous ispanous ypotithetai filathlous pou htan pragmatika ahdiastikoi kai sokorastikoi.Na mas perigrapsei kai o kirios michaelides tin atmosfera pou epikratei sto manchester mia paraskevi h ena savato vrady pou vlepeis antres kai ginekes se pragmatika athlia katastasi apo to alkool na ksernan na vrizoun kai na skotonontai.Na mas pei an mporeis na perpatiseis sta sokakia ton viomixanikon perioxon tou manchester an eisai ksenos xoris na akouseis to agapimeno tous fucking foreigner go back home.Min kanete oloi les kai anakalipsate tin amerikoi kai paristanete tous sokarismenous, prepei na antiliftoume oloi oti oi via kai o ethnikismos einai ena PROVLOIMA pou antimetopizei olokliroi h evropoi.Oso giauta ta fasistoeidoi grafika ypokeimena pou vgikan sta deltia kai milisan gia ethnikoi ntropoi, an den kano lathos vriskoun vima se kanalia ta opoia idioktites einai oi ergodotes tou kiriou michaelides oi opoioi exoun pragmatika viasei toin koinonia mas oi ton loutziko opos alloste areskontai na mas apokalloun

4:25 PM  
Blogger Siddhartha said...

@ Dimitris

Έστω και ότι γίνετε σε όλη την Ευρώπη και όλο το κόσμο λέω εγώ. Αυτό πρέπει να μας καθυσηχάζει δηλαδή? "ΟΚ, γίνετε και αλλού, δεν είμαστε οι μόνοι. Πάλι καλά. Πιάσε μια φραπεδιά κοπέλα. Τί άλλα νέα?".

Αν έγιναν τα πράματα όπως λέτε στην Ισπανία, δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω, τότε είναι και αυτοί ουρακοτάγκοι. Κανείς δεν υποστήριξε πιστεύω ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι και αλλού.

Αλλά επειδή είναι και αλλού αυτο συμαίνει ότι δε τα διορθώνω? Για να διορθώσεις κάτι,πρέπει πρώτα να το παρατηρήσεις και να το σχολιάσεις. Αυτό εν μέρη έγινε σε όλα τα posts που γράψανε για το θέμα και όχι μόνο στου κ. Μιχαηλίδη.

Όσο για τον λαουτζίκο, να μάθει ότι στο τηλεκοντρόλ υπάρχει και το κουμπί OFF, το οποίο μάλιστα τυχαίνει να είναι και το καλύτερο κανάλι στην ελληνική τηλεόραση. Άμα δεν είναι άξιος να το πατήσει, ας κάτσει και να ακούει και καλά να πάθει. Βλέπεις αυτό που αξίζεις.

5:11 PM  
Blogger ion said...

Μόνο ο Ντέμης δικαιούται να μιλά για όλα αυτά. Η συνέπεια λόγων και έργων του δίνει το δικαίωμα.

Τώρα κ. Χρήστο πως συνδέσατε τα καφριλίκια με το βιβλίο της Στ' Δημοτικού, δεν μπόρεσα να καταλάβω. Απ' την άλλη όμως σκέφτομαι πως αν δεν είχατε φαντασία δεν θα γράφατε τόσο πετυχημένη στήλη...

8:02 PM  
Blogger christos michaelides said...

Ας επιχειρήσω μια συνολική απάντηση - ευχαριστώντας όλους και όλες σας, κατ' αρχάς, για την πολύτιμη και προπαντός πολιτισμένη συμβολή στον διάλογο για τούτο το στενάχωρο θέμα. Το "πολύτιμο" για μένα, εγκειται στο γεγονός ότι τελικά δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που μπορουμε, ακόμα και διαφωνώντας, να επικοινωνήσουμε και να συνεννοηθούμε.

Το πρώτο μολυ σχόλιο είναι ότι μπορεί να έχετε δίκηο όσοι με εγκαλείτε που ανακάτεψα τα τγου γηπεδου, με τα του βιβλίου της ΣΤ' Δημοτικού.

Η "αλληλουχία" μπορεί όντως να είναι άστοχη - ίσως ακόμα και αποτέλεσμα ενός "συνολικού θυμού" μου, που απορέει από το γεγονός ότι τα πάντα σ' αυτόν τον τόπο συνηθίσαμε να τα αναγάγοπυμε σε εθνικά ζητήματα, χάνοντας πολλές φορές το "επί μέρους" που, συχνά, δεν είναι κθόλου ευκαταφρόνητο.

θα σάς πως τι ακριβώς εννοώ.

Σήμερα το πρωί, στην εκπομπή μου στον Αντέννα, αναφέρθηκα στο γεγονός ότι τα παιδιά ξένων μεταναστων που ζούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν αναγνωρίζονται ως Ελληνόπουλα (παρά το ότι γεννήθηκαν εδω), αλλά:
-- δεν τους εκδίδουν πιστοποιητικό γεννήσεως.
-- δεν μπορουν να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο
-- δεν έχουν οικογενειακή μερίδα στον δημο που μένουν.
Και πολλά ακόμα.

"Εψαξα", λοιπόν, δημοσιογραφικά αυτό το θέμα. Ενα "επί μέρους" θέμα, ας πουμε. και όμως, τα πόσα μηνυματα και τηλεφωνήματα έλαβα από εξοργισμένους ακροατές, οι οποίοι έδωσαν στο θέμα αυτό "εθνικές διαστάσεις", δεν μπορείτε να φαντασθείτε.

Ο ένας, διαμαρτυρήθηκε επειδή φιλοξενήσαμε την άποψη ενός "Αλβανού δημοσιογραφου", του Γκασμέντ καπλάνι, των "Νέων", πουτ είναι ένας μετανάστης που πασχίζει να πεί το αυτονόητο:ότι Ε΄λληνας δεν είναι μόνο αυτός που γεννιέται Ελληνας, αλλά και αυτός που νοιώθει Ελληνας.

Με αποκάλεσε "προπαγανδιστή" (τίνος, δεν είπε) επειδή φιλοξένησα μια άπο0ψη που την βρήγκε "ανθελλληνική".

Δηλαδή, εδω έχουμε ένα πραγματικό, "τεχνικό" πρόβλημ,α να λύσουμε - δηλαδή πως νά κάνουμε πιο υποφερτή τη ζωή αυτών των ανθρώπων, και μια μεγάλη μερίδα συμπατριωτών οσμίζεται "κινδύνους για το έθνος".

Εχει δίκηο ο dimitris. Συμβαινουν και αλλού. Ολη η Ευρωπη, πράγματι, είναι ένα "φυτίλι ανασφάλειας", που μπορεί ανά πάσα στιγμή να τινάξει στον αέρα ολόκληρες κοινωνίες.

Τι νά κάνουμε, όμως, dimitri μου. Επειδή συμβαινουν αλλού, επειδή και στο Μάνυσεστερ, βράδυ Παρασκευής, ο "οικογενειακός ιστός" είναι τίγκα στο αλκοόλ και βορά στη βία και ό,τι άλλος θές, θα πρέπει εγω να πω "ούφ, εντάξει τότε" και, στο ονομα της ομογενοποιησης να αισθανθώ και ευτυχής που δέν είμαι μόνος;

Ποιά συλλογική θεωρία σαχλαμάρας μπορεί να πιστοποιεί κάτι τέτοιο.

Εζησα χρόνια πολλά στην Αγγλία, όπως ξέρεις. Εζησα και έναν χρόνο γεμάτο στο Μάντσεστερ, ΄'οπου και επιστρέφω τουλάχιστον τρείς φορές τον χρόνο επειδη εκεί έχω φίλους, έχω τ' αδέρφια μου που διδάσκουν στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, και έχω και έναν ιδιαίτερο δεσμό με αυτήν την πόλη που, χωρίς να χάσει την λαικότητά της, έχει εκσυγχρονιστει και έχει γίνει πολύ-πολύ όμορφη.

Το γιατί πίνουν οι Εγγλέζοι και γιατί, όντας πιωμένοι, προβαίνβουν σε πράξεις βίας, δέν έχει καμμία σχέση με το γιατί "δυο κερκίδες γεμάτες από αληταράδες" υψώνουν πανό που διεγείρουν πάθη που δεν μπορεί ουτε οι ίδιοι να χειριστούν, η εκστομίζουν χυδαία συνθήματα που προθέτουν στην ασχήμια που γενικώς μας περιβάλλει.

Θα ήθελα πολύ, φίλε μου ion, να πω ότι έχεις δίκηο. Αλλά φοβούμαι πως και ο Ντέμης, όσο καλοπροαίρετος κι άν δεχτω ότι είναι, απέχει πολύ από το μοντέλο του ηγέτη που φαντάζομαι εγω. Αντίθετα, ΚΑΙ αυτός φαντάζει στα δικά μου μάτια και στη δική μου ψυχή, απελπιστικά μικρός και καιροσκόπος.

Θα ήταν πρότυπο για πολλούς, αλλά έχασε αυτήν την ευκαιρία, εάν ακολουθούσε τον δύσκολο δρόμο της "παθητικής", αλλά όχι "απαθούς" αντίστασης του μεγάλου Γκάντι. Δηλαδή, όταν οι (αγαπημένοι του, τότε) αληταράδες της Original έβριζαν εν χορώ τον Μπάγεβιτς, όχι επειδή "πούλησε", όπως λένε, την ΑΕΚ και έφυγε από αυτήν, αλλά όταν, επιστρέφοντας, του φωναζαν εν χορώ ότι, αφού δεν μπορεί να κάνει αυτός παιδίά στην γυνάικα του, να της τά κάνουν εκείνοι (οί επιβήτορες!) - όταν λοιπόν, συνέβη στο γηπεδο των Λιοσίων αυτή η μεγαλύτερη, ποτέ απρέπεια που έχει συμβει σε ελληνικό γηπεδο, 2-3 χιλιάδες, "γαμιάδες" πίθηκοι να φωνάζουν σε έναν άνθρωπο, εν χορώ, να τους φέρει την γυναικα του για να την ... περιποιηθούν εκείνοι, το ελάχιστο που ανέμενα από τον "ηγέτη Ντέμη", αλλά και άλλους παίκτες της ομάδας, ηταν να σηκωθούν να φύγουν, είς ένδειξη συμπαράστασης πρός τον προποντή τους, ακόμα και άν τον σιχαίνονταν, όπως καλά ξέρω ότι συνέβαινε στην πεερίπτωση του Νικολαίδη.

Επειδή, όμως, δεν μιλάμε εδώ για την ΑΕΚ, αλλά για την "ηγετική φυσιογνωμία" που λείπει στην Ελλάδα (ίσως και στην Ευρώπη, λέω, φίλε μου ion, ότι οι μόνοι τελικά που πρέπει να ακουστουν (γιατί από επωνύμους πήξαμε) είναι αυτοί που μέχρι τώρα δεν είχαν φωνή και που πλέον, επιτέλους, κάθε μέρα, μεσω της μπλογκόσφαιρας, μπορούν να ακουστούν.

Ειμαι βεβαίος, πως έχουμε πολλά να πουμε ακόμα. Οπότε, προσωρινώς, βαζω εδω τελεία.


Χρ.

9:49 PM  
Anonymous Anonymous said...

Κύριε Μιχαηλίδη, αγαπητέ Χρήστο, όπως έχετε διαπιστώσει έχετε ένα πολύ απαιτητικό ακροατήριο και μάλιστα "ελευθέρας βοσκής". Έχετε δημιουργήσει πολλές προσδοκίες σε όλους εμάς που σας ακούμε κάθε μέρα. Δεν πιστεύω αυτό να σας οδηγήσει στο να χάσετε τον αυθορμητισμό σας και να μετράτε και την τελευταία λέξη σας. Τα μικρά πάθη (μικρά όμως όχι εμμονές και εμπάθειες) στις συζητήσεις είναι αυτά που τις κάνουν πιπεράτες και ενδιαφέρουσες. Αλλιώς είναι ακαδημαϊκοί βαρετοί μονόλογοι. Νομίζω ο ψεύτικος καθωσπρεπισμός δεν μας ταιριάζει. Καλή συνέχεια.

Πρόδρομος Λευκούλης

10:11 AM  
Anonymous Anonymous said...

το καλοκαίρι του 2004 είχα φτιάξει ένα υποθετικό σενάριο στο μυαλό μου. Ο τελικός γινόταν στο ΟΑΚΑ, αντίπαλοι η ελλάδα και η πορτογαλία. Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή έβρισκε τους πορτογάλους νικητές. Οταν είδα την επόμενη σκηνή με τους νεοέλληνες οπαδούς να μην μπορούν να χωνέψουν το χαστούκι μέσα στο σπίτι τους τρόμαξα και άλλαξα αμέσως σκέψη.

πετρος κατσακος aka dirtyjazz

2:02 PM  
Anonymous Anonymous said...

Δυστυχώς πήγα και εγώ στο γήπεδο να δω αυτόν τον αγώνα! Και δυστυχώς ήμουν στη θύρα 7!Τη στιγμή που ακούστηκε ο υμνός της Τουρκίας δεν πίστευα στ' αυτιά μου! Το τι εθνικιστικές μπαρούφες άκουσα δεν περιγράφεται! Αυτό που αισθάνθηκα ήταν ντροπή και αγανάκτηση.

3:20 PM  
Blogger deGreece said...

Μετά από λίγες μέρες…
Τι έμεινε λοιπόν;
Επιτρέψτε μου να εντοπίσω ένα άλλο σημείο πέρα από την καφρίλα της εξέδρας.
Την ευκολία με την οποία οι νεοέλληνες παραδινόμαστε στην ήττα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι είμαστε bad losers, αλλά και το ότι η κάθε δοκιμασία φορτίζεται με αφόρητες συναισθηματικές και υπαρξιακές διαστάσεις σε βάρος της προσήλωσης στον στόχο και του επαγγελματισμού. Με αυτόν τον ετεροβαρή τρόπο και χωρίς σιγουριά για τον εαυτό μας, η πίεση εξελίσσεται σε εμπόδιο που δεν μπορούμε τελικά να υπερβούμε, στην προκειμένη περίπτωση οι παίκτες.
Μας εγκαταλείπουν οι δυνάμεις μας και παραιτούμαστε από τον αγώνα τόσο εύκολα, όσο εύκολα είχαμε πιστέψει ότι θα κερδίζαμε.
Φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στο ποδόσφαιρο, άλλωστε γνωρίζω ελάχιστα γι’ αυτό.

7:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

Καταδικάζω τα επεισόδια αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως συνδέει το βιβλίο Ιστορίας.Και γω το καταδικάζω.Πάει να πει πως θέλω όλους τους Τούρκους νεκρούς;Μήπως χρειάζεται μια περισσότερο ήρεμη αντιμετώπιση όταν γράφουμε κείμενα εν θερμώ;

2:39 AM  
Blogger ion said...

Κύριε Χρήστο το έλεγα μόλις προχθές και σήμερα (μετά και τον θάνατο του 25χρονου) το επαναλαμβάνω ακόμη πιο δυνατά:

ΜΟΝΟ ο Ντέμης δικαιούται να μιλά για το θέμα της βίας.

Είναι εκείνος που απο τα λόγια πέρασε στις πράξεις. Κι αν ακόμη ήταν οπαδός σαν κι αυτούς και κάποτε τους κάλυπτε με την σιωπή του όπως λέτε, τελικά άλλαξε. Αυτό να μη το τονίσουμε? Έγραψα κάτι σχετικό μέσα. Αν θέλετε του ρίχνετε μια ματιά. Την καλησπέρα μου

3:58 PM  
Blogger PETROS said...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΧΡΗΣΤΟ,ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ,ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ BLOGGERS ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ ΕΧΩ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ,ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΡΙΝΕΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ.
http://petros-taxi.blogspot.com/

7:38 PM  
Blogger Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Ο προβληματισμός και η εγρήγορση πρέπει να είναι μεγάλος.
Συγχαρητήρια για το θέμα που ααπτύξατε κε Μιχαηλίδη με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα της εθνικής.
πολύ θετικό που υπήρξε άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα του post σας. Δείχνει αν μή τί άλλο ΄ποσο μας προβληματίζουν γεγονότα σαν και αυτά αλλά και άλλα που έχουν γίνει μέχρι τώρα.
Τελέιως συμπτωματικά τα τελευταία ποστ μου έχουν σχέση άμεση ή έμεση με το θέμα που θίξατε.
www.stavraetos.blogspot.com

4:38 PM  
Blogger IaTriDis said...

Σας παρακολουθώ χρόνια είτε μέσα από την Ελευθεροτυπία είτε μέσα από τον σταθμό "Δίεση" και μου αρέσει ο χιουμοριστικός τρόπος που αντιμετωπίζεται τα πράμματα! Δεν έχω παρα να συμφωνίσω μαζί σας για την συμπεριφορά των δήθεν "φιλάθλων" στον συγκεκριμένο αγώνα! Δυστυχώς αυτή είναι η παιδεία μας...!

3:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

na trapite olloi pou einai oi agabi gia tin patrida otan to euro 2004 oi ethnikoi efere ton titlo tote aksize tora pou echase apo tous tourkous tin enkatalipsate kai
tin grapsate sta palia sas papoutsia kai echete kai megales apetisis akoma na misate to elliniko ethnos me tetia arthra ayti einai oi ethnikoi mas me gia kai me xara den mporis na eise panta nikitis alla pios sas dini to dikeoma na eiste me tin antipali omada kai malista me tin tourkia pote stin istoria den echo di tetia prodosia esxos na lavete olloi ta metra sas me pion eiste epitelous meta komiste stin tourkia ean niothete tourkospora

4:52 AM  
Blogger christos michaelides said...

Κύριε Ανώνυμε, τελευταίε.

Λυπάμαι, αλλά μάλλον δεν καταλάβατε αυτό που διαβάσατε, η καταλάβατε μόνο εκείνο που θέλατε. Εαν σας έμεινε μόνο ό τίτλος του σχολίου, τότε δεν μπορώ να σας λύσω το πρόβλημά σας.

Μάθετε, επίσης, ότι εδω, ως επί το πλείστον, μιλάμε χωρίς μασκες. Χωρίς να κρυβόμαστε.

3:18 PM  
Anonymous Anonymous said...

Επειδή όμως εκτός από εσάς, είμασταν κι εμείς εκεί να πω ότι είδα και άκουσα όσα λέτε, όμως στο τέλος όλων αυτών των θλιβερών γεγονότων είδα έντονο χειροκρότημα υπέρ της Τούρκικης ομάδας από σχεδόν το σύνολο της κερκίδας. Αυτό γιατί δεν το λέει κανείς; ε;

Να τα λέμε όλα!!

(ΜΠ)

2:21 AM  
Blogger christos michaelides said...

Για πόσο, αγαπητέ μου ΜΠ, ένα χειροκρότημα από ΛΙΓΟΥΣ που μείναμε στο τέλος, θα ισοφαρίζει τις ασχήμιες των πολλών;
Απ' όλο το σίχαμα που ζήσαμε εκείνο το βράδυ, ειλικρινά, εσένα σου έμεινε το χειρκρότημα που, επαναλαμβάνω, ρίξαμε οι ΛΙΓΟΙ που μείναμε στο τέλος;

Χρ.

12:33 AM  
Anonymous Anonymous said...

Gia sas onomazome Kelly kai tha ithela na ekfraso tin lipi mou gia ton thanato tis Amalias. Diavasa tis ebiries tis apo to blog tis kai den mporo oute fisika na fadasto ton pono pou perase kai ton somatiko kai ton psichologiko giati tha stenaxoriotan kai gia tous dikous tis para poli opos kai idia egrafe.Ti na pi kanis den xseri pia. Kirie Michailidi sas akouo opote mporo kai sas ektimo. San politis aftis tis xoras nomizo oti pia tha eprepe na gini mia epanastasi - den adexete alo i katastasi afti, ime mono 28 xronon kai to leo afto - ektos an iparxi alos tropos- pios o ehtelodismos- nai ine enas tropos alla ftani ? Tosi anthropi pethenoun kai ponane ahtika - giati ? Fisika i anthropi pia exoun toso themata na lisoun o kathenas apo monos tou pou den iparxi xronos pia gia epanastasis.eki omos vasizete kai to sistima sto oti oi polites den exoun ton xrono logo ikonomikon diskolion kai sto "de variese - an to xsekinisi kapios tha akolouthiso". Ego protino stis epomenes ekloges oli oi polites na psifisoun lefko. Ine isos ipervoliko afto pou tha po ( parolo pou den exo zisi tin xouda ) alla toulaxiston sti xouda ola itan fanera - evlepes ti ginotan - tora ipo to peplo tis dimokratias iparxi xiroteri xouda - mia xouda pou prosferete me xamogela kai ton ipermetro katanalotismo.

Efxaristo poli
Me ektimisi
Kelly

3:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

Δεν φταίει ο κόσμος που στρέφεται στους τηλε-λαϊκιστές τύπου Λιακόπουλου και Γεωργιάδη για να "μάθει" ιστορία και πιστεύει ότι οι Έλληνες κατεβήκαμε από τον Άρη.

Φταίνε οι μπλαζέ ψευτο-διεθνιστές που έχουν αναλάβει να διδάξουν ιστορία στα παιδιά μας, αυτοί που
γράφουν ότι το παιδομάζωμα ήταν μια όλο χαρά για όλη την οικογένεια ευκαιρία κοινωνικής ανέλιξης στις τάξεις τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σε τελική ανάλυση, ποιο είναι πιο επιστημονική φαντασία;

8:17 PM  

Post a Comment

<< Home