Saturday, January 26, 2008

Ο,τι σέρνεται ...


Το ρήμα «crawl», όταν αναφέρεται σε βρέφος, σημαίνει «μπουσουλάω». Στον στρατό, πάει να πεί και «σέρνομαι». Στο πλαίσιο καψωνιού, το «θύμα» αποκαλείται και «σκουλίκι».
Τον όρο έχει υιοθετήσει εδώ και αρκετά χρόνια και η τηλεόραση. Τον έχει μετατρέψει, μάλιστα, σε ουσιαστικό – όσο οξύμωρη κι αν ακούγεται η λέξη «ουσιαστικό» όταν μιλάμε για το συγκεκριμένο είδος τηλεόρασης – και μ’ αυτόν εννοεί εκείνα τα γραμματάκια που «τρέχουν», ή «σέρνονται», ή «μπουσουλάνε» στο πάνω ή κάτω μέρος της οθόνης, σχηματίζοντας λέξεις και μικρές προτάσεις, συνήθως προς άγραν πελατών.
Τις μέρες αυτές του μεγάλου πολιτικο-δημοσιογραφικού σκότους, ένα τέτοιο (θα το πω ελληνικά» «κρόουλ» εντυπώθηκε σαν εφιάλτης μέσα στη μνήμη μου (ως κομπιούτερ μιλάω τώρα!) και έχει αναστατώσει όλον τον … σκληρό μου δίσκο!
Ηταν, την εβδομάδα αυτήν, στη τηλεόραση του Alter, η μόνιμα επαναλαμβανόμενη φράση, κάτι σαν απειλή: «ΣΕ ΛΙΓΟ, Ο ΜΑΚΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ».
Πότε έκανε, αναρωτήθηκα αστραπιαία, κάτι διαφορετικό; Και πότε, αλήθεια, απουσίασε από κάποιο από τα εμπορικά τηλεοπτικά κανάλια, έστω σαν ένα, απρόσμενο για μας, φωτεινό και λυτρωτικό διάλειμμα;
Δεν είναι όμως το θέμα μας τωρα, ό συγκεκριμένος Μάκης που όλοι ξέρουμε, ούτε και θα πάρω θέση εδώ γι’ αυτήν την ιστορία χαβούζας που έχει μολύνει το περιβάλλον ολονών μας.
Το θέμα μου είναι το «κρόουλ». Πιο συγκεκεριμένα, η πικρή αλήθεια του. Ο,τι, δηλαδή, σ’ αυτόν τον τόπο, καταντήσαμε ο Μάκης, και ο κάθε Μάκης, να μιλάει «για όλους και για όλα».
Κι’ αν ο αυτοαποκαλούμενος, με κεφαλαίο «Δ» και πάντα σε τρίτο πρόσωπο, «ο Δημοσιογράφος», έχει «αγκαζάρει» πρώτο τραπέζι πίστα, και μάλιστα με σύστημα rotation (όπως ο ανεκδιήγητος Φερέρ της ΑΕΚ) σε όλα σχεδόν τα ιδιωτικά κανάλια, οι «αλλοι Μάκηδες» της Ελλάδος βρίσκονται και αυτοί πιά στον περίγυρο του καθένα μας. Ασφυκτικοί, όσο και ο άλλος…
Σας περιγράφω την τακτική τους, για να συνειδητοποιήσετε πόσο «γνώριμοι» μας είναι.
Κυριάρχο «στοιχείο» τους είναι αυτό που οι Εγγλέζοι ονομάζουν «bullying the audience» - σε ελεύθερη μετάφραση, «απενεργοποιώντας τον συνομιλητή σου, πουλώντας νταηλίκι και ασκώντας επ’ αυτού τακτική επιθετική, τακτική τρομοκρατίας».
Αυτό το στοιχείο, του bullying, επιτρέπει στους «Μάκηδες» της κοινωνίας μας να λένε ό,τι θέλουν, για όποιον θέλουν, και όποτε θέλουν, με την βεβαιότητα ότι they will always get away with it – δηλαδή, ότι πάντα θα τη γλιτώνουν.
Θα σπιλώνουν υπολήψεις, προσποιούμενοι ταυτόχρονα ότι ο δικός τους βίος, η δική τους πολιτεία, δεν έχουν το παραμικρό ψεγάδι.
Θα αδιαφορούν όταν τύχει κάποια στιγμή οι «καταγγελίες» τους να πέσουν στο κοινό, ή όταν εκείνοι που καταστράφηκαν από αυτές αθωωθούν από τα δικαστήρια, καθαρά και τελεσίδικα.
Αλωστε, το «μετα την απομάκρυνσιν εκ του ταμείου …» ηταν, ανέκαθεν, μια από τις πιο αποκρουστικές ταμπέλλες που αναρτήθηκαν ποτέ σ’ αυτόν τον δύσμοιρο τον τόπο.
Τον τόπο, που έμαθε να αποδέχεται εξ’ ολοκλήρου πιά, αλλά και «σάμβουαρ» (στα τυφλά, αδιαμαρτύρητα) τις «μισές αλήθειες» και, αρκούμενος σε αυτές, να τις παρουσιάζει πολλές φορές ακόμα και ως … προτερήματά του.
Με τέτοιες, «μισές αλήθειες» των ανά την επικράτεια «Μάκηδων»:
-- Πλάθουμε και αναπλάθουμε την εξωτερική μας πολιτική (Αιγαίο, Κυπριακό, Μακεδονικό, όλα στο ημίφως…).
-- Διεκδικούμε και (δυστυχώς) πάντα αποσπούμε στο τέλος τη ψήφο των απλών, καθημερινών ανθρώπων του μόχθου που, μη έχοντας από πού αλλού να πιαστούν (για τις συντάξεις τους, για την στοιχειώδη κοινωνική φροντίδα που δικαιούνται), αρκούνται έστω στο … μισό.
--«Μεταρρυθμίζουμε» την Παιδεία, «εξυγιαίνουμε» την Υγεία, «αναμορφώνουμε» τον Πολιτισμό, «καθαρίζουμε» τις πόλεις μας, «προστατεύουμε» τα δάση και, βεβαίως, με «μηδενική ανοχή», «καταπολεμούμε» την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.

Τεράστιος, και σα να μη κλείνει ποτέ ο κύκλος. Πόσοι και πόσοι δεν παρελάσαμε από τις «εκπομπές» (αερίων!) του «κάθε Μάκη», ώστε σήμερα να είμαστε σχεδόν όλοι μας συνοδοιπόροι (αν όχι και συνένοχοι) σ’ αυτήν την τρέλα του «μιλάει για όλους και όλα»;
Πόσοι δεν συμπράξαμε, ακόμα και δια της μακρόθεν «παρουσίας» μας, στην επώαση αυτού του Αυγού;
Πόσο γρήγορα ξεχάσαμε την κραυγή του Μάνου Χατζιδάκι, όταν ένα παρόμοιο με τα σημερινά (ως προς το «Πρώτο Θέμα» και ό,τι αυτό πρεσβεύει και σέρνει -crawl- μαζί του) φαινόμενο, εκείνο του «Αυριανισμού», είχε μπει σαν καλπάζων καρκίνος στη ζωή μας και, με την υποστήριξη ακόμα και της τότε κυβερνητικής νομενκλατούρας, απλώθηκε παντού;
Ίδια χαρακτηριστικά είχαν και τότε οι «Μάκηδες». Ίδιες πρακτικές. Ίδια crawl διαπερνούσαν την καθημερινότητά μας, απειλώντας την διαρκώς με «τρομακτικές αποκαλύψεις». Η φυλλάδα, που υπερηφανευόταν ότι γκρέμιζε τα πάντα!...
Ο έντυπος φορέας εκείνου του χτικιού, μπορεί να συρρικνώθηκε σήμερα σε κυκλοφορίες για κλάματα. Όμως, το Αυγό είναι ακόμα εκεί. Ολοζώντανο. Και γεννάει ακόμα, αυτούς που «σέρνονται» (crawl) πάνω και κάτω από τα δελτία των 8, μιλώντας για όλους και για όλα!....

Υ.Γ.: Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Lifo της Πέμπτης, 24 Ιανουαρίου 2008.

32 Comments:

Blogger mania said...

Αχ Χρήστο μου τι ωραία που τα γράφεις. Άργησες να βάλεις καινούργιο ποστ, αλλά δεν πειράζει, μας αποζημίωσες.
Πιστεύω και ελπίζω ότι το ΘΕΜΑ θα έχει την τύχη της ΑΥΡΙΑΝΗΣ, να συρρικνωθεί δηλαδή σε μερικές δεκάδες η κυκλοφορία της....
Δυστυχώς όμως η ΖΟΥΓΚΛΑ θα συνεχίσει να μας μιλά για όλους και για όλα, πολύ καιρό ακόμα. Ποντάρει στη δίψα του κόσμου να κάθεται στον καναπέ του και να βλέπει να χλευάζονται άνθρωποι αδιαφορώντας αν γίνεται δίκαια ή άδικα.
Έχω γράψει κι εγώ ένα ποίημα σχετικά με τα συμβαίνοντα στη μεγάλη δημοσιογραφική οικογένεια. Αν έχεις καιρό για χάσιμο σε προσκαλώ από τα μέρη μου να το διαβάσεις..
Την καλημέρα μου

8:42 AM  
Blogger Meropi said...

Χρήστο μου καλό απόγευμα. Με χαρά βλεπω την καινούργια ανάρτηση σου!
Πόσο δίκιο έχεις για όλα αυτά που γράφεις! Την παρομοίωση αυτή των δύο εφημερίδων (ΘΕΜΑ - ΑΥΡΙΑΝΗ) έκανα κι εγώ σε πολλά σχόλια μου τις τελευταίες ημέρες. Όσο θυμάμαι εκείνο το αλήστου μνήμης "Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΣΜΟ" που υπήρχε κάτω από τον τίτλο της μου έρχονται γέλια και κλάματα! Τώρα βέβαια στην παρακμή της το εξάλειψαν, γιατί η εν λόγω φυλλάδα "παίζει" με τον νεοΚαραμανλισμό...
Λοιπόν Χρήστο μου αυτή είναι η κατάντια μας ο Ταρζάν να κινεί πολιτειακούς λειτουργούς, εισαγγελείς κλπ. Στην τελευταία ανάρτηση μου αναφέρω ένα από τα Ταρζανικά θύματα. Χρησιμοποιώ μάλιστα και μιά έκφραση σου. Δεν πιστεύω να σε πειράζει...
Να σαι πάντα καλά

6:00 PM  
Blogger marianaonice said...

Η καινούρια σας ανάρτηση ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα μετά από τόσο καιρό! Πολύ σωστά τα λέτε!! Τέτοιου είδους φαινόμενα Ζούγκλας εμφανίζονται δυστυχώς όταν πάψουν να λειτουργούν οι θεσμοί!! Τότε εμφανίζονται οι ...Ρομπέν των Δασών ως τιμητές των πάντων. Τη συγκεκριμένη εφημερίδα και τους εκδότες της, και κυρίως τον Τριανταφυλλόπουλο, με τις εκπομπές του, τους άνδρωσε και τους θέριεψε κυρίως η παρακμή της Δικαιοσύνης στη χώρα μας και ο κόσμος στράφηκε σ΄ αυτούς για ...συμπληρώματα δικαιοσύνης!!
Καλό σας ξημέρωμα και να είστε πάντα καλά.

12:15 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ελληνιστί έρπων φασισμός αυτού του
τύπου η δημοσιογραφία και δεν είναι μόνο αυτοί οι κραυγαλέοι και απεχθείς δημοσιογραφίσκοι είναι και άλλοι.Τους έχει φωτογραφήσει
από καιρό ο Δελαστίκ και τη δουλειά
που κάνουν.
Σωστά επισημαίνετε ότι έχουμε νέα
version της ΑΥΡΙΑΝΗΣ .
Αυτού του είδους η δημοσιογραφία ηλεκτρονική και έντυπη είναι
γνωστός μοχλός χειραγώγησης.
Δυστυχώς αλωνίζουν ανενόχλητοι
και η ΕΣΗΕΑ έχει βαθειά μεσάνυχτα.

1:29 AM  
Blogger Jason said...

Να είχε μείνει και τίποτα αξιόλογο, κύριε Χρήστο...
Εγώ κόβω και την Ελευθεροτυπία σιγά-σιγά πάντως.

5:36 AM  
Anonymous Anonymous said...

Αφού υπάρχουν άνθρωποι που τα χάφτουν, πάντα θα επιβιώνουν καθίκια τύπου Μάκη Τριανταφυλόπουλου. Πόσο θρασύπουστας μπορεί να είναι κάποιος που δεν έχει πάει φαντάρος, να βγαίνει και να καταγγέλει από την εκπομπή του, για παράδειγμα, αυτούς που έχουν πάρει απαλλαγή από το στρατό. Η δική μου πολύ μικρή αντίδραση είναι ότι αυτές τις αηδίες (δελτία των 8, ζούγκλες και όλες αυτές τις μαλακίες)τις έχω σταματήσει πολύ καιρό τώρα.

4:58 PM  
Blogger SOLON said...

Το καλλίτερο crawling σήμερα το πρωί. Η εικόνα έδειχνε συζήτηση στο studio. Από κάτω ο σταθερός τίτλος ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ και από κάτω σερνάμενο ΑΕΚ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 3-0 , ΛΑΡΙΣΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 2-0 .

7:27 PM  
Blogger christos michaelides said...

Παρακαλώ πολύ, τα σχόλια, όσα σκληρά και άν επιλέξει κάποιος να είναι, να μήν έχουν ύβρεις - δείγμα ενός "πολιτισμού" που δεν μπορώ να αποδεχθω. Το λέω για τον φίλο μπλόγκερ, τον george, αλλά και άλλους που επίσης χρησιμοποιούν ένα λεξιλόγιο πολύ πιο αδύναμο, π[ιστέψτε με, από τη δύναμη του επιχιερήματος που θέλουν να προβάλουν. Αλλωστε, άν κάτι καταδικάζουμε σε αυτον όλον τον συρφετό του "σέρνεσθαι", είναι και η ολωσδιόλου αποκρουστική αισθητική εκείνων που τον πρεσβεύουν. Ε, ας μή γίνουμε και μείς "ίσα κι' όμοιά" τους.

Ευχαριστω,
χρηστος

11:44 PM  
Anonymous Anonymous said...

Η μόνη λύση είναι αποχή, απόχή από τα δελτία των 8 αποχή από εκπομπές....αποχή από κάποιες εφημερίδες.
Μπράβο Χρήστο, χαιρόμαστε που είσαι πίσω...
Αντώνης

8:07 AM  
Blogger Franky said...

Αγαπητέ κύριε Μιχαηλίδη,
το καλύτερο σχόλιο για τα τεκταινόμενα άκουσα από τον κ. Γραμματικάκη, στην ερώτηση του κ. Κουφόπουλου σχετικά με τα αίτια. Ο κ. Γραμματικάκης δήλωσε ότι η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Και ότι τη λύση μπορούν ίσως να δώσουν οι Ποιητές...
Καλημέρα σας!

4:05 PM  
Blogger Aggelos Spyrou said...

Αναζητούμε "ηθική" σε μια "ανήθικη" κοινωνία.

Κι έχουμε "ανήθικη" κοινωνία όσο οι "ηθικοί" άνθρωποι υποχωρούν, σιωπούν ή μιλούν σε περιορισμένο κοινό.

Πιστεύω ότι μια δίκαιη ισορροπία επέρχεται σε βάθος χρόνου. Κι ότι σέρνεται αναγνωρίζεται, παίρνει τη θέση που του αξίζει, ψοφάει.

Ίσως κι αυτή η άποψή μου όμως να φαντάζει εξαιρετικά αισιόδοξη.

9:54 PM  
Anonymous Anonymous said...

κ.Μιχαηλιδη σας συγχαιρω για την θεση σας στην Ε,σχετικα με τον ορο επαρατη διπλα στη λεξη καρκινος. Σχετικα με την υπερβολη, ημερα της αναπαυσεως του αρχιεπισκοπου τηλεφωνησα στον 99,2 στη μεσημεριανη εκπομπη 3-4 και παραπονεθηκα για αυτην την υπερβολη.Η απαντηση του δημοσιογραφου ηταν ''δεν εχουμε κυρια μου θερμοστατη'',αγενεια θρασος...Σας παρακαλω αν μπορειτε να το δημοσιευσετε.
Υ.Γ. Ειμαι φιλολογος και εχω παρακολουθησει μαθηματα δημοσιογραφιας.
Σας ευχαριστω,με πολλη εκτιμηση Δημητρα.

9:59 PM  
Anonymous Anonymous said...

κ.Μιχαηλιδη σας συγχαιρω για την θεση σας στην Ε,σχετικα με τον ορο επαρατη διπλα στη λεξη καρκινος. Σχετικα με την υπερβολη, ημερα της αναπαυσεως του αρχιεπισκοπου τηλεφωνησα στον 99,2 στη μεσημεριανη εκπομπη 3-4 και παραπονεθηκα για αυτην την υπερβολη.Η απαντηση του δημοσιογραφου ηταν ''δεν εχουμε κυρια μου θερμοστατη'',αγενεια θρασος...Σας παρακαλω αν μπορειτε να το δημοσιευσετε.
Υ.Γ. Ειμαι φιλολογος και εχω παρακολουθησει μαθηματα δημοσιογραφιας.
Σας ευχαριστω,με πολλη εκτιμηση Δημητρα.

10:02 PM  
Anonymous Anonymous said...

Κύριε Μιχαηλίδη, πολύ ωραίο το άρθρο σας, και καίριο. Τώρα που το είδα στο διαδίκτυο χάρηκα που το διάβασα (κι αυτό και άλλα). Τα γραπτά σας δείχνουν άνθρωπο με ευαισθησία, με ήθος, με ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Όμως δεν χάρηκα που το άκουσα στα Πρωινά του Τρίτου. Ήταν και πολύ μεγάλο, κοτζάμ μονόλογος και η θεματολογία δεν ταίριαζε. Ξέρω, είναι δύσκολη η προσαρμογή για κάποιον που είναι τόσο έμπειρος σε άλλα ΜΜΕ, όμως το Τρίτο είναι κάπως ιδιότυπο, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε αυτούσιες συνταγές μόνο και μόνο επειδή πέτυχαν αλλού.
Φυσικά δεν ξέρω τι έχετε συμφωνήσει με αυτούς που σας ανέθεσαν τη ζώνη αυτή. Μπορεί να σας είπαν "Αχ, μας αρέσει τόσο αυτό που κάνετε, θέλουμε να κάνετε ακριβώς το ίδιο και εδώ". Αν είναι έτσι, πάω πάσο. Όμως οι ακροατές γενικά δεν συμφωνούν. Δείτε και το ιστολόγιο των Πρωινών του Τρίτου, τα σχόλια - μερικά είναι κάπως αγενή, όμως θα πάρετε μιά ιδέα για το τι αέρας φυσάει. Οι περισσότεροι συμφωνούμε οτι εάν θέλουμε να ακούσουμε ειδήσεις και σχόλια επί των ειδήσεων, προτιμούμε να ανοίξουμε κάποιον καθαρά ειδησεογραφικό σταθμό - προσωπικά το κάνω, όταν κατά τύχην η μουσική που επιλέγει ένας παραγωγός του Τρίτου συμβαίνει να μην είναι του γούστου μου. Κάποιος πρότεινε - και μάλλον συμφωνώ - πως αν θέλει και το Τρίτο να βάλει ειδήσεις, ας βάλει (γιατί όχι, με σας να τις σχολιάζετε) αλλά σε μιά χωριστή, δική τους ώρα, όχι ανακατεμένες με τα πρωινά ακούσματα.
Δεν έχω την αξίωση να θεωρώ τον εαυτό μου εκπρόσωπο όλων των ακροατών, οπότε καταθέτω τη γνώμη μου ως έχει, my two cents όπως λένε οι φίλοι σας οι αγγλόφωνοι...
Νά'στε πάντα καλά

10:37 PM  
Anonymous Anonymous said...

Φίλε Χρήστο, ζητάω συγγνώμη για το λεξιλόγιο που χρησιμοποίησα. Για ανθρώπους τύπου Τριανταφυλόπουλου τρέφω τα χειρότερα αισθήματα και ήθελα να το εκφράσω κάπως έτσι, "στα ίσια". Λάθος μου, και ζητάω και πάλι συγγνώμη και από εσένα και από τους υπόλοιπους φίλους που βρισκόμαστε εδώ και ανταλλάσουμε απόψεις.
Πάντα πιστός σου, και στο ραδιόφωνο και εδώ.

Γιώργος.

4:46 PM  
Blogger mania said...

Χρήστο μου καλησπέρα,
αυτές τις μέρες δεν άνοιξα ραδιόφωνο το πρωί, αλλά Δευτέρα και Τρίτη που άνοιξα δεν σε άκουσα στο Γ΄ Πρόγραμμα, συμβαίνει κάτι;;
Ελπίζω όχι να ήταν κάτι προσωρινό.

5:34 PM  
Anonymous Anonymous said...

Συμβαίνει κοπελιά μου. 4 μέρες πένθος έχει η χώρα. Χαμπάρι?
Ζωή σε μας.

Πρόδρομος.

9:42 PM  
Blogger Aggelos Spyrou said...

Γιατί άραγε κάποιος που υπογράφει με το όνομά του πάντα "κρίνεται" ενώ όποιος υπογράφει "ανώνυμος" πάντα κρίνει;

Κολλάει και με την ανάρτηση το ερώτημά μου εν μέρει.

10:53 PM  
Blogger christos michaelides said...

Γιωργο σε ευχαριστω πολύ για το σχόλιό σου και τη κατανόηση. Ζητώ και εγω συγγνώμη εάν ήμουν λίγο σκληρός απέναντί σου.
Μην νομίζεις ότι είμαι και εγω ... άμεμπτος. Πολλές φορές μου έχει έρθει να εκφραστω έτσι. Δεν είναι κάποια σεμνοτυφία που με αποτρέπει. Αλλά μόνο η βεβαιότητα ότι ο ακριβής λόγος, με επιχειρήματα και όχι με υβρεις, είναι τελικά πιο δυνατός από κάθε άλλον.
Να είσαι πάντα καλά.
Χρηστος

12:16 AM  
Anonymous Anonymous said...

Καλημέρα Χρήστο.
Και να δεις τι σέρνεται ακόμα από την ώρα που τόγραψες ως σήμερα.
Ειδωμένα όμως όλα σαν απ΄έξω τα βλέπω, και δακρύζω κάπου-κάπου.
Δακρύζω για κάποια δάκρυα που μούχαν φανεί αληθινά, για κάποια δάκρυα αληθινά που δεν τα περίμενα κι όμως αυτά κύλησαν. Για κάποια δάκρυα που κρύφτηκαν να μη τα δω που κυλάνε για να μη με στεναχωρήσουν.
Για τα δικά μου, ποτάμια ολόκληρα, πέντε μέρες στο νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα στον πνεύμονα, δάκρυα αναθεώρησης της ζωής, της στάσης μου μέχρι τώρα, λίγο μποέμ, λίγο μπον-βιβέρ, λίγο ζαμανφού.
Δάκρυα αγάπης για όσους δεν είχα εκείνη την ώρα κοντά μου να τους αγκαλιάσω, και για έναν που δεν θα ξαναγκαλιάσω ποτέ γιατί δε ζει.
Και τώρα έχω εγώ τη χρυσή πολυτέλεια να σου γράφω στο λάπτοπ ακούγοντας το καινούριο cd του Φραγκούλη.
Ναι, η ζωή είναι ωραία.
Σ΄ευχαριστώ ζωή μου δύσκολη, για κάτι τέτοια σου.
Γιατί όπως πολύ σοφά λέει ένας καλός μου φίλος Κύπριος : " Το κάθε αυτόν έχει την αυτήν ντου!"
Καλή συνέχεια

12:02 PM  
Anonymous Anonymous said...

όταν, κ. μιχαηλίδη, παίρνετε μια φωτογραφία από ένα δικτυακό τόπο και μάλιστα παραβιάζοντας το copyright license αυτού, καλό θα ήταν, τουλάχιστον, να αναφέρετε την πηγή. Και μιλάω για τη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στη στήλη σας στην ελευθεροτυπία, της 31.01 - η φωτογραφία εκλάπη από το δικτυακό τόπο http://patras.indymedia.org/ και δεν έχει δημοσιευτεί πουθενά αλλού.

Συνεχίστε τώρα τα αφ'υψηλού μαθήματα περί δημοσιογραφικού ήθους, να μη σας ενοχλώ, συνεχίστε!

1:25 PM  
Blogger christos michaelides said...

Ανωνυμε (γιατί αλήθεια;) τελευταίε.

Εχεις δίκηο. Ηταν παράλειψή μου που δεν το ανέφερα, και ζητώ συγγνώμη. Τιμώ και σέβομαι τη δουλειά κάθε ανθρωπου.

Εκείνο που με ξενίζει, και οπωσδήποτε με στενοχωρεί, είναι ο τρόπος που κάνεις τη σωστη σου παρατηρηση. Το ειρωνικό της τελευταίας πρότασης, που δείχνει εκ μέρους σου αλαζονεία και "εξυπνακισμό". Απέναντι σε τέτοια "φαινόμενα", παλιά θυμωνα. Τωρα, στενοχωριέμαι και επιλέγω απλώς με απρεπείς, και λίγους ανθρωπους, να μήν συνδιαλέγομαι.

χρ.

3:19 PM  
Anonymous Anonymous said...

ανώνυμος! γιατί αλήθεια να πρέπει να είναι κανείς επώνυμος για να καταδείξει μια παράλειψή σας; Η ανωνυμία είναι εν πολλοίς η πεμπτουσία του διαδικτύου- πιά δεν έχει σημασία το όνομα αλλά το περιεχόμενο.

Εξαίρεση αποτελούν φυσικά περιπτώσεις ανώνυμων λιβελογραφημάτων, υβριστικών, ψευδών μηνυμάτων κτλ - αλλά το ειρωνικό του ύφους του πρώτου μου μηνύματος δεν εμπίπτει σε καμία περίπτωση στις κατηγορίες αλλά άρμοζε στην περίσταση: Απέναντι σε ένα δημοσιογράφο που κηρύττει δημοσιογραφική ηθική και πράττει δημοσιογραφική ανηθικότητα.

Αν όντως ήταν παράλειψή σας χαίρομαι και σας ευχαριστώ που το αναγνωρίζετε. Ισως καλό θα ήταν αυτό να γίνει και μέσω της 'Ε' ως ελάχιστη αναγνώριση ενός μέσου που αναφέρεται στα κυρίαρχα μέσα μονάχα ώς το 'γνωστό site' (όταν γίνονται εναντίον του επιθέσεις) και καθόλου, όταν πολλοί, πάμπολοι συνάδελφοί σας επιλέγουν την εύκολη λύση της 'αλίευσης' του περιεχομένου του.

Ενας πεισματικά ανώνυμος χρήστης των ελληνικών indymedia

7:23 PM  
Blogger christos michaelides said...

Ανωνυμία είναι η πεμπτουσία, αλλά συνάμα και η κατάρα του Διαδικτύου. Αντίστοιχος της κουκούλας που καλύπτει τα κεφάλια ανθρωπων που κατα βάσιν φοβούνται τον ίδιο τους τον εαυτό.
Οταν όμως έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο με ονοματεπωνυμο, που μάλιστα σου ανοίγει το σπίτι του και σού λέει "έλα", προς τι αυτό το ψυχρό "τίποτα";
Προτιμότερο ένα ψευδώνυμο, ή και ένα ψεύτικο όνομα. Δημητρης, Γιωργος, Θανάσης. Κι ας σε λένε Λάμπρο, Μιχάλη η Φαίδωνα.
Εχει σημασία να μιλάς κάπου ... επικεντρωμένα, παρά να απευθύνεσαι σε μία λέξη, "ανώνυμος", που από μόνη της προδίδει επιθυμία να κρυφτει, να μπορεί να σου λέει ό,τι θέλει εκ του ... ασφαλούς.
Δεν είναι τυχαίο αυτό που λέει ο Αγγελος. Οτι τα περισσότερα μηνύματα από "ανωνύμους" είναι ή υβριστικά, ή επιθετικά.

Στον θαυμαστό χώρο του indymedia, το είδος ευδοκιμεί ιδιαίτερα. Γνωρισμα χαρακτηριστικό του, είναι και αυτό που αποπνέει από το σημείωμα-παρατήρηση του "ανωνύμου φίλου": θυμός, επιθετικότητα και απέρνατη αλαζονεία.

Ακόμα και εκεί όπου η οργή είναι δικαιολογημένη, αισθάνεσαι έντονα πως αφαιρούν από τον κάθε συνάνθρωπό τους, εκ τών προτέρων, ακόμα και το δικαίωμα να απολογηθεί. Να πεί "συγγνώμη". Ή, "δίκηο έχεις".

Εχω συναντήσει άπειρες φορές αυτήν την απίστευτα επιθετική αντιμετώπιση από αναγνωστες της εφημερίδας που, όμοια με την συγκεκριμένη περίπτωση, πάντα "ανώνυμα", επισημαίνουν κάποιο λάθος μου συνοδεύοντας την εύστοχη παρατήρησή τους με σχόλια του τύπου "άντε καραγκιόζη, που παίρνεις ένα στυλό και γράφεις ό,τι θέλεις", ή (πολύ συνηθισμένο και αυτό), "πληρώνεστε ένα σωρό χρήματα για να γράφετε μαλακίες".

Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι με ηθος, Παιδεία και φυσική ευγένεια που επίσης διορθώνουν τα λάθη μας, η διαφωνούν με κάτι που γράψαμε, αλλά με τρόπο τέτοιο που πραγματικά να μάς κάνει να τα σκεφτούμε αυτά τα λάθη, να τα διορθώσουμε, και να είμαστε πιο προσεκτικοί την επόμενη φορά.

Δεν υπάρχει περίπτωση να γράφεις κάθε μέρα μία στήλη περίπου 600 λέξεων και να μή κάνεις λάθη. Ακόμα και άν υπάρχει η δικλείδα ασφαλείας των διορθωτών, πολλές είναι οι φορές που κάτι ξεφεύγει.

Οσοι κάνουν τις παρατηρήσεις τους ευγενικά και με καλή πρόθεση, το ξέρουν αυτό. Οσοι βγάζουν, όπως ο φίλος εδώ, μιαν αχρείαστη, όπως λέω, επιθετικότητα, σίγουρα δεν έχουν σκεφθει ότι εάν τους εμπιστευόταν μία εφημερίδα την ίδια ακριβώς δουλειά, μεσα σε μία εβδομάδα μόνο, θα έφευγα από αυτούς όχι μόνο ένα και δύο λάθη. Οπως έχουν φύγει ωρισμένα και στο συγκεκεριμένο κομμάτι που έγραψαν στο indymedia για τους διωγμούς τών ξένων μεταναστων στη Πάτρα.

Οπως και να έχει, και επειδή συνεχώς αγνοούμε εδώ τον "ρόλο" των blogs, επαναλαμβάνω ότι τό μόνο που ζητώ, ως οικοδεσπότης του συγκεκριμένου (και αλλοίμονό μας πιά εάν δεν μπορεί κάποιος, στο "σπίτι" του να θέτει όρους), είναι στοιχειωδης ευγένεια απέναντι σε όλους, και όχι υβρεις. Οποιος δεν μπορεί να το αντέξει αυτό, άς πάει αλλού. (Κάποτε, επέκρινα ως "ελιτιστή" τον Χατζιδάκι, επειδή έβαζε ακριβό εισιτήριο για να αποκλείει από τις συναυλίες του τους "αγενείς και απαίδευτους". Ετσι έλεγε εκείνους που ήξερε πως θα πάνε σε μία συναυλία όπου θα παρουσίαζε, φερ ειπέιν, Τα Τραγούδια της Ρωμαικής Αγοράς, και εκείνοι, με επιμονή και αγένεια, θα του ζητούσαν στο τέλος να πάιξει το Ειμ' Αητός Χωρίς Φτερά, για να το συνοδεύουν με παλαμάκια, και να το χορεύουν κιόλας).

Ηταν υγεία αυτός ο¨"ελιτισμός" του Χατζιδάκι!

Χρ.

9:06 AM  
Blogger Unknown said...

Ο ελιτισμός του Χατζιδάκι, φάνταζε ως τέτοιος και στην εποχή του, όσο και σήμερα μόνο που κατά την ταπεινή μου γνώμη, μόνο ελιτισμός δεν ήταν. Μία διαρκής, επίμονη και συνεπής θητεία στην αξιοπρέπεια ήταν.

Κατά τα λοιπά η επωνυμία -έστω και έτσι όπως την τοποθετεί ο Χρήστος, είναι μια κάποια στοιχειώδης ανάληψη ευθύνης του λόγου μας. Για όλους ισχύει αυτό θαρρώ.

4:51 PM  
Blogger giati_baba? said...

Είσαι φωτεινό παράδειγμα...

Οι απόψεις μου επί του θέματος ειναι στο...

http://timonandpumbaa.blogspot.com/

Τιμή μου...

11:19 PM  
Blogger Meropi said...

Καλημέρα Χρήστο μου,
μόλις άκουσα ότι μας προτρέπεις να σου γράψουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις μας και αποφάσισα να σου γράψω μια παρατήρηση μου.
Λοιπόν σε είχα συνηθίσει πιο αυθόρμητο στις προηγούμενες δουλειές σου. Ιδίως στο ραδιοφωνικό σταθμό "δίεση" ήσουν χάρμα αυτιών, με τα αστεία σου και τα πειράγματα με το Θεόφιλο. Και τώρα μου κακοφαίνεται. Σε ακούω πιο "κουμπωμένο" προσπαθώντας να ανταποκριθείς στο "σοβαρό" προφίλ του Γ΄ Πρόγραμματος.
Χρήστο μου ξέρω ότι σε τρελλάναμε. Άλλοι σου ζητούν σοβαρότητα (οι παλιοί ακροατές του Τρίτου) και άλλοι να είσαι ο εαυτός σου (που δεν του λείπει η σοβαρότητα). Εγώ είμαι στους δεύτερους. Και συγγνώμη αν σε πίκρανα.

9:39 AM  
Blogger spy said...

TO ΠΟΙΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΛΕΞΕΙΣ>

ΛΟΡΡΕΤΖΟ ΣΕΡΡΑ ΦΕΡΡΕΡ!ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ!

ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΛΑΣΩ 'Η ΝΑ ΚΛΑΨΩ!
ΣΥΓΝΩΜΗ ΦΙΛΕ ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΧΕΤΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ, ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΒΩ ΝΑΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΙΣ..
ΥΓ>ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ Κ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΟΥΡΗ, ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΓΥΜΝΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΛΙΑΝΗ?

ΚΑΛΑ ΝΑΠΕΡΝΑΣ ΦΙΛΕ ΧΡΗΣΤΟ!!!

2:27 PM  
Anonymous Anonymous said...

Κ.Μιχαηλίδη έχετε ένα πρόγραμμα εξαιρετικό στο ραδιόφωνο.Είναι ένα 2ωρο ταξίδι μαγευτικής μουσικής που σε προσγειώνει στην καθημερινότητα με τα ευγενικά και επίκαιρα σχόλια σας.Το ορχηστρικό της Πέμπτης καθώς και η ''τζαζίστικη'' εκδοχή του τραγουδιού που βάλατε ήταν υπέροχα,ασ είχαμε περισσότερα τέτοια κομμάτια!Σας ευχαριστούμε για αυτό που είστε και για αυτό που μας προσφέρετε.
Δήμητρα.

10:30 PM  
Blogger Meropi said...

Χρήστο μου,
καλό σου απόγευμα. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα σου για καινούργια ανάρτηση με τις εξελίξεις στην Κύπρο. Οι εκλογές ανέτρεψαν όλες τις δημοσκοπήσεις και τα exit polls.
Χαίρομαι γιατί συνειδητοποίησα ότι οι συμπατριώτες μας τελικά τη θέλουν τη λύση του Κυπριακού. Αγανάκτησαν με τη στασιμότητα.
Μήπως Χρήστο μου καλέ στην Κύπρο μας ήρθε η ώρα να το τολμήσουμε;; Να δοκιμάσουμε ένα μετριοπαθή Αριστερό ηγέτη;;;

6:24 PM  
Blogger Ο άλλος said...

Συμβαίνει συχνά στη χώρα αυτή, μέτρο να γίνονται οι μέτριοι. Αλλά χάσαμε και αυτό ακόμη το μέτρο. Ψάχνουμε να το βρούμε στο βούρκο, ελπίζοντας πως θα έχουμε την τύχη να μην λασπωθούμε πολύ.
Και χωρίς την τηλεόραση, βγάζουμε κάθε μέρα κρόουλ στη ζωή μας, διαφημίζοντας αυτό που συνήθως δεν έχουμε καν ανάγκη.
Για όσους αναρωτιούνται αν πιάσαμε πάτο, όχι δεν πιάσαμε. Υπάρχουν και χειρότερα. Αυτά που επιτρέπουμε...

9:06 PM  
Blogger Eva Eksarhou said...

Μικρή παρένθεση: χάρηκα πάρα πολύ όταν ανακάλυψα την εκπομπή σας στο Τρίτο. Σας εύχομαι δύναμη και έμπνευση να συνεχίσετε. Σας χρειαζόμαστε!

10:00 AM  

Post a Comment

<< Home