Wednesday, September 26, 2007

In Memoriam (Βιβλίο Ιστορίας ΣΤ' Δημοτικού, Ελλάδος)


Πρώτο μέτρο της νέας κυβέρνησης για την Παιδεία. Η απόσυρση ενός βιβλίου που, από συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εκτός του επιστημονικού χώρου, αλλά απολαμβάνουν βήμα δημοσιότητος, είτε ως πολιτικοί, είτε ως δημοσιογράφοι, αντιμετωπίστηκε περίπου ως εκείνα τα βιβλία που κάποιοι άλλοι άνθρωποι, σε χρόνια περασμένα αλλά όχι τόσο μακρινά, από φόβο μη δουν στις σελίδες τους ένα κομμάτι από την αλήθεια που αγνοούν, έριχναν στη πυρά.
Με μεθόδους, δε, που θύμιζαν επιθέσεις αγροίκων, αντιμετωπίστηκαν και οι συγγραφείς του βιβλίου – άνθρωποι ταγμένοι στην επιστήμη, αν κάτι, ακόμα, λέει αυτό το λειτούργημα, σε τούτον τον ανθρωποφάγο τόπο.
Ετσι, λοιπόν, σε κάποιες αποθήκες κρατικές, «εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως» (το «εν τόπω φωτεινώ», φυσικά παραλείπεται…), αναπαύεται από χθές, νεκρό, όχι ένα βιβλίο, αλλά ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό σύστημα, που ταπεινώθηκε τόσο (από ανθρώπους που όση Ιστορία έμαθαν, έμαθαν – τίποτα δεν θα τους αλλάξει τα μυαλά, αλλά γιατί να μάθουν και τα παιδιά μου την Ιστορία έτσι όπως θέλουν αυτοί;), που δύσκολα θα ξανασηκώσει κεφάλι.
Στα «παράθυρά» μας πλέον, έχουν θέση μόνον οι … γνωρίζοντες. Καρατζαφέρης. Ψωμιάδης. Γεωργιάδης. Χριστόδουλος. Και άλλοι πολλοί, που πιστεύουν ότι βασική προϋπόθεση για να καταξιωθεί ένα βιβλίο Ιστορίας στον τόπο μας, είναι να μην λησμονήσει αυτό που ονομάζουν «ελληνικότητα».
Σκότος…

39 Comments:

Blogger Aggelos Spyrou said...

Αν και απαισιόδοξο σας βρίσκω,
θα ήθελα να παραθέσω την άποψη κάποιου
που ιστορία δεν έμαθε από κανένα σχολικό βιβλίο (είχε κλίση στις θετικές επιστήμες), παρά από αφηγήσεις ενός πατέρα, που σίγουρα μεροληπτούσε στα νεώτερα γεγονότα, ενός καθηγητή-ρήτορα προικισμένου, που είχα τη χαρά να ακούσω στην τελευταία τάξη του σχολείου να αφηγείται, έξω από βιβλία, έξω από καβούκια και σύγχρονα κόμπλεξ, προοδευτικά ή συντηρητικά. Τους άκουγα να αφηγούνται ένα παραμύθι κι έμπαινε όχι μόνο στο μυαλό μα και στην ψυχή μου.

Κι αν έμαθα λίγη ιστορία, ήταν γιατί με άγγιξε αυτό το παραμύθι που τα χείλη τους μου διηγήθηκαν, κίνητρο για να διαβάσω παραπέρα, πολύπλευρα, ελεύθερα.

Δεν μαθαίνει κανείς ιστορία από ένα βιβλίο μόνο. Κι αν δεν το κατανοήσει αυτό ο κάθε υπουργός παιδείας, το κάθε παιδαγωγικό ινστιτούτο, το κάθε εκπαιδευτικό σύστημα, αν δεν αρχίσει να δίνει από νωρίς στα παιδιά την ελευθερία της επιλογής σε βιβλία, ιδέες, θέσεις και απόψεις, τότε θα συνεχίσει να φτιάχνει παπαγάλους, κολλημένους σε ένα παρελθόν σκοτεινό, που θα χτίζουν ένα σκοτεινό μέλλον.

Τότε το σκότος που αναφέρετε, θα είναι αναπόφευκτο...

10:38 PM  
Anonymous Anonymous said...

OK, τελειώσαμε με το βιβλίο.
Ώρα να πιάσουμε και τον εκλογικό νόμο. Δεν μας βγαίνει όπως φάνηκε..

Και τα υπόλοιπα;
Σε 4 χρόνια και βλέπουμε...

12:44 AM  
Blogger Παναγιώτης Παπαχατζής said...

Τούτη η χώρα δεν έζησε ποτέ την ιστορική περίοδο της Αναγέννησης. Και η ιστορία μας καταδικάσε, δυστυχώς, με χιλιετή μεσαίωνα...

1:33 AM  
Blogger the navigator said...

Αγαπητέ Χρήστο,

Έγραψες σχεδόν ακριβώς ότι είχα στο μυαλό μου από τότε που άκουσα για τον "ενταφιασμό" του βιβλίου. Ήμουν δυστυχώς από πριν τις εκλογές σίγουρος για την σεμνή τελετή που θα ακολουθούσε...

Δεν είχα διαβάσει το βιβλίο. Αλλά φοβάμαι ότι η ποιότητα και η επιχειρηματολογία των υποστηρικτών της απόσυρσης του ήταν από μόνη της αρκετή για να με πείσει για το τραγικό του πράγματος.

Όπως και ο πρώτος σχολιαστής σου, δεν έμαθα ιστορία από τα βιβλία του σχολείου, πρωτοδεσμίτης όντας. Στο πατρικό μου, το μόνο "ιστορικό" βιβλίο ήταν "το 21' και η αλήθεια", του Σκαρίμπα...

Φοβάμαι πως η κυβέρνηση αποφασίζει με μοναδικό κριτήριο την επικοινωνιακή τακτική που της επιβάλλουν οι image makers κατά περίπτωση. Χώρος για πραγματική πολιτική ή έστω λίγη ευθυκρισία δεν υπάρχει...πόσο μάλλον για δημοκρατία...

1:42 AM  
Blogger Tradescadia said...

Και λίγα λες...Καλησπέρα!

4:14 PM  
Anonymous Anonymous said...

Με συγχωρείται φίλοι μου αλλά μάλλον θα σας δυσαρεστήσω.
Εγώ χάρηκα που το βιβλίο αυτό αποσύρθηκε. Μη φοβάστε δεν είμαι οπαδός του Καρατζαφέρη και του "Αδόλφου" Γεωργιάδη. Δεν επηρεάζομαι από τις κορώνες του Άνθιμου που εδώ και καιρό θα έπρεπε να είχε αφοριστεί αν υπήρχε ζωντανό εκκλησιαστικό σώμα που μαρτυρά την αγάπη μέχρι εθελουσίας Σταύρωσης ,αφού ο κακόμοιρος δεσπότης, συστηματικά καλλιεργεί την μισαλλοδοξία. Ούτε είμαι ψηφοφόρος της ΝΔ. Ξέρω ότι το έκαναν μόνο για τα ψηφουλάκια τους.
Να τα μαζέψουν γιατί πολλά άρχισαν να φεύγουν προς τα "άκρα".
Όμως δεν συμφωνώ και με την άποψη ότι η κυρία Ρεπούση είναι η μόνη ιστορικός στην Ελλάδα η οποία είναι εντελώς ανεξάρτητη φωνή και το συγκεκριμένο σύγγραμμα είναι προιόν μιας αντικειμενικής σκιαγράφησης των ιστορικών γεγονότων.
Θεωρώ ότι η κ Ρεπούση είναι μια ιστορικός με σαφή πολιτική προτίμηση, οπαδός του διαφωτισμού. Κάτω από αυτές τις ιδέες γράφει αυτό το βιβλίο. Αυτό δεν είναι κακό. Όμως για τον πολύ κόσμο απανταχού του Ελληνισμού αυτό το βιβλίο δεν ήταν αποδεκτό.
Το επιχείρημα ότι το βιβλίο είναι επιστημονικό και μόνο οι επιστήμονες έχουν λόγο κρίσης λίγο με αφορά.
Για παράδειγμα αν αύριο ο κ.Γεωργιάδης αναλάβει τη συγγραφή του νέου βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' και στο κεφάλαιο για το Νοέμβρη του 1973 γράψει ότι υπήρχε μεγάλος συνωστισμός στο Πολυτεχνείο και μπήκε ένα τάνκς για να γκρεμίσει την πόρτα και έτσι μπορέσαν να βγούν οι συνωστισμένοι φοιτητές, λες και ήταν η θύρα 7 , τι θα κάνουμε κύριοι;
Θα το δεχθούμε λέγοντας πως δεν είμαστε ιστορικοί και έτσι δεν έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε έναν ιστορικό;
Πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν μπορεί κανένας να προσβάλλει την ιστορική μνήμη ενός λαού. Δυστυχώς στην Ελλάδα αν μιλήσεις για την πατρίδα είσαι σκοταδισμός ,είσαι φασίστας. Ίσως και δικαιολογημένα λόγω της χούντας και λόγω των ανθρώπων που προβάλλονται ως υπερασπιστές της πατρίδος. Άνθρωποι και αυτοί χωρίς γνώση της κληρονομιάς , της πρότασης που φέρνει ο ελληνισμός. Πρόταση ζωής που ακουμπά σε πανανθρώπινα ζητήματα. Δυστυχώς δεν διαλέγεται σήμερα κανείς πάνω σε αυτά τα θέματα.
Έτσι απλώς μιμούμαστε σχήματα , ιδέες και προτάσεις που έρχονται εξ Εσπερίας γιατί μόνο εκεί υπάρχουν τα φώτα.
Συγνώμη αλλά δεν θα πάρω.
Μου έπεσαν πολύ βαρείς δύο παγκόσμιοι πόλεμοι , γκουλάγκ , ανθρωπιστικοί βομβαρδισμοί κ.α. όμορφα που ήρθαν από δυσμάς.

8:21 PM  
Blogger Manos P. said...

http://se-proto-eniko.blogspot.com/2007/09/blog-post_27.html

12:18 AM  
Blogger etherovamon said...

Αρχικά ήμουν ένθερμος υποστηρικτής του βιβλίου. Έστω και μόνο από αντίδραση σε ένα κατεστημένο που δεν αφήνει ούτε χαραμάδα για να περάσει η όποια διαφορετική γνώμη.

Είχα διαβάσει τα επίμαχα σημεία και έκρινα ότι μπορούσα να αποδεχτώ την διαφορετική προσέγγιση. Επιτέλους κάτι θα άλλαζε. Έστω και μη τέλειο, αυτό το βιβλίο θα ξεκινούσε κάτι καινούργιο. Και μόνο το ότι πλέον γίνονταν συζητήσεις ανοιχτά για την μη ύπαρξη του κρυφού σχολειού ήταν σημαντικό.

Βέβαια, ακούστηκαν και κριτικές που δεν είχαν σχέση μόνο με την απουσία ή μή της 'Ελληνικότητας' και της παραδοσιακής ιστορίας μας. Σήμερα π.χ. άκουγα στο ραδιόφωνο για το πως το βιβλίο αυτό δεν ασχολήθηκε με εργατικά κινήματα, την Ρωσική επανάσταση και την ύπαρξη της Σοβιετικής Ένωσης κλπ.

Δεν το έχω μελετήσει για να έχω πλήρη άποψη. Ενδεχομένως να μην ήταν ένα ολοκληρωμένο ή πλήρως αντικειμενικό βιβλίο. Άλλωστε, η ιστορία φιλτράρεται και αυτή από την κουλτούρα του ιστορικού που θα την ερμηνεύσει.

Εν τέλει, το θέμα δεν είναι για μένα το εάν το βιβλίο ήταν ή όχι καλό. Αλλά το ότι επί ενάμιση χρόνο μία ολόκληρη χώρα έχει εμπλακεί σε έναν δημόσιο 'διάλογο', όπου ουσιαστικά την παιδαγωγική απόφαση του τί θα διδαχθούν τα παιδιά μας, την πήραν εντελώς αναρμόδιοι άνθρωποι.

Πάντοτε νοιώθω απόγνωση για το ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει εθνική μακροπρόθεσμη πολιτική για την παιδεία. Το θέμα με το βιβλίο της Ιστορίας ήρθε σαν ταφόπλακα να κλείσει και την ελάχιστη ελπίδα ότι μπορούμε ως λαός να ελπίζουμε σε σωστή παιδεία και εκπαίδευση. Σε διακομματική πολιτική που πραγματικά να νοιάζεται για το μέλλον, την ανάπτυξη του τόπου.

Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη 'πολιτισμένη' χώρα στην οποία ο θρησκευτικός ηγέτης, και μάλιστα σε στιγμές προσωπικής δοκιμασίας του, να στέλνει συγχαρητήρια στον υπουργό παιδείας για την απόσυρση ενός βιβλίου.

Η κατάσταση είναι απλά τραγική.

2:30 AM  
Blogger Nikos Goudanakis said...

Καμιά φορά αναρωτιέμαι, αφού ο μέσος νεοέλληνας θέλει ένα βιβλίο ιστορίας να του κολακεύει όσα θεσμοποιημένα ψεύδη τον γαλούχησαν, γιατί να επιμένουν κάποιοι; Θα μου πείτε, τα παιδιά, τι φταίνε; Δεν ξέρω. Αρχίζω και αδιαφορώ πλέον, επιδεικτικά. Ας βγάλουν όλοι αυτοί οι πατριδοκάπηλοι, ό,τι βιβλία αγαπούν. κανείς δεν μας εμπόδισε στην τελική, να διαβάσουμε ιστορία, με "μη ελληνικό" τρόπο.

9:06 AM  
Blogger Tonino said...

Είμαστε η πρώτη χώρα σε τροχαία ατυχήματα,
μια από τις πρώτες σε καρδιαγγειακά νοσήματα (κυρίως λόγω του καπνίσματος),
το 2008 οι δρόμοι μας θα είναι κορεσμένοι περίπου στο 90%, μπουζούκια άφθονα,
πιστωτική κάρτα στα κόκκινα, σκουπιδο-τηλεόραση φουλ, και η τραγωδία στη βουλή
με το 5ο κόμμα δε λέμε ποιο. Άντε και γω λέω χαζομάρες και δεν είναι τελείως έτσι.
Άντε και ισχύουν τα μισά απο αυτά που λέω. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι είναι σαφές
ότι δεν υπάρχει δυναμική για στόχους με μέγιστο εφόδιο που θα ήταν η σημαντική
ιστορική μας κληρονομιά. Αντ' αυτού η ιστορία είναι ο στόχος γιατί πρέπει (και καλά)
κάτι να έχουμε να περηφανευόμαστε βρε αδερφέ. Αντί να ζητήσουμε άλλο ένα βιβλίο,
και αλλο ένα και άλλο ένα, καταργήσαμε το υπάρχον λοιπόν. Κορυφαίο έτσι ??. Δημοκρατία βλέπεις
κορυφαίο πολίτευμα σου λέει. Ναι κορυφαίο εφόσον όμως ο κορμός της είναι ο λαός, και όχι
τα φύλλα του δέντρου. Κορυφαίο εφόσον υπάρχει παιδεία... που είναι η ρίζα της. Και
ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως θα υπάρχει παιδεία με μία και όχι με ν απόψεις
για κάθε θέμα όποιο και αν είναι αυτό. Αυτά, ευχαριστώ.
Συγχίστηκα πάλι.......

2:24 PM  
Blogger © DimitriosZampras said...

ΗΡΘΑΝ ΠΑΛΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΔΕΣ ΧΑΡΑ ΟΙ ΒΟ..ΛΕΥΤΕΣ!

Εμπρός λαέ Τρικαλινέ, ' τοιμάσου να ψηφίσεις
Όλα όσα σου τάζουνε, θα γίνουν σαν ασπρίσεις
Άν σκέφτεσαι το άκυρο, στην κάλπη γιά να δώσεις
Σακκούλι με τις στάχτες μας, προσπάθησε να χώσεις

Άν πάλι σώνει και καλά, γουστάρεις ένα κόμμα
Θυμήσου πως οι εκλογές, έχουν ολίγη βρώμα
Κι αυτά που σου υπόσχονται, είναι μεγάλα λόγια
Πάλι θα επιπλέουνε, της πιάτσας τα λαμόγια!

ΝουΔού, Πασόκ και ΚουΚουέ, σε θέλουν αχθοφόρο
Ποτέ δεν κοροϊδεύουνε, τον έρμο ψηφοφόρο
Από κοντά κι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλει συμμαχίες
Με το ΛΑόΣ ξανά-μανά, να φέρνει ναυμαχίες

Έχει κι ο Στέλιος δύναμη, κιαλάρει τη Βουλή
κι όλο ανακατώνεται, με το παλιό πουλί!
Ρίξτε λοιπόν τη ψήφο σας, με χέρι στην καρδιά
Και τη Δευτέρα το πρωϊ, σού στελνουν αρχ....διά!!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ζ
ο εκ Καλογήρων

3:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

Mia to vivlio istorias, mia to ena, mia to allo, den telionoun pote ta provlimata gia tin nea genia, gia tous pio adinatous, gia tous pio ftoxous.. I zoi an den kanoume kati emis, i malon, gia na to po kalitera oi apolafsis tis zois inai gia tous poli plousious, gia tous poli ipokrites, gia tous politikous, gia tin Mafia, gia ta pedia ton plousion, gia ta paidia ton ipokriton pou tha pane sta katallila sxolia..Oi ipolipoi as leme doksa ton theo pou den genithikame sklavoi stin Afriki, stin Asia. Imaste sklavoi, ala sklavoi tis katanalosis pou emis epilegoume na afksisoume..Kati prepi na kanoume.
Kirie Mihailidi doste mou mia idea pos na alaksoume ton kosmo ..Sas parakalo

Kelly

4:37 PM  
Blogger Unknown said...

Αγαπητέ κύριε Μιχαηλίδη,
να προσθέσω στα όσα σωστά και σοφά εκθέτετε για το θέμα της απόσυρσης του βιβλίου της ιστορίας, ότι παρακολούθησα με φρίκη σε τηλεοπτικά παράθυρα συνονθύλευμα αμόρφωτων, απαίδευτων και επηρμένων πλασμάτων, (μερικά από τα οποία κι εσείς μνημονεύετε), τα οποία καλούμενα από τους δημοσιογράφους για να εκφράσουν την άποψή τους περί του επίδικου βιβλίου, θεωρώντας εαυτόν τουλάχιστον ειδήμονα, να εκφράζονται απρεπώς και αγενώς,"συζητώντας" με καθηγητές πανεπιστημίων και ιστορικούς, ανθρώπους εν τέλει μιας πνευματικής κοινότητας που τους νομιμοποιεί να γνωμοδοτούν επί του συγκεκρμένου θέματος. Όμως πράγματι η άγνοια γεννά θράσσος, εντός δε της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας παράγει τέτοια φαινόμενα ενώ μεγάλο μέρος της τηλεόρασης και του περιοδικού τύπου με το κοινό τους τα συντηρούν.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας.

5:28 PM  
Blogger Matrix said...

Μακάρι να δημοσιευθεί στο διαδίκτυο, να δούμε επιτέλους μετά από τις διορθώσεις τι έφταιγε πάλι και δεν δημοσιοποιήθηκε...

8:31 PM  
Blogger christos michaelides said...

Αγαπητέ Μιχάλη Παπαγεωργίου.

Η κ. Ρεπούση και η ομάδα της ΔΕΝ διορίστηκαν για να γράψουν ένα βιβλίο. Προκηρύχτηκε διαγωνισμός, με σαφείς προδιαγραφές, κέρδισαν τον διαγωνισμό, έγραψαν το βιβλίο, το βιβλίο εγκρίθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, και εκδόθηκε.
Δηλαδή, τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενος και νόμιες διαδικασίες, χωρίς ΚΑΝΕΙΣ, ΠΟΤΕ, να τις αμφισβητήσει.

Από κεί και ύστερα, το να προκληθει διάλογος, έστω και έντονος, εξαιτίας κάποιων γραφομένων στο βιβλίο, είναι υγιές.

Υγιές είναι, άν κριθει έτσι, πάλι από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, να γίνουν κάποιες αλλαγές, εφ' όσον συμφωνήσουν με αυτές και οι επιστήμονες-συγγραφείς.

Το να αποσυρθει, όμως, το βιβλίο, είναι αρρώστει. Ειναι παρακμή.


Αγαπητή etherovamon

Γραφεις:
"Σήμερα π.χ. άκουγα στο ραδιόφωνο για το πως το βιβλίο αυτό δεν ασχολήθηκε με εργατικά κινήματα, την Ρωσική επανάσταση και την ύπαρξη της Σοβιετικής Ένωσης κλπ."

Ποιό αστροπελέκι τα είπε αυτά; Μά για όνομα του Θεού. Επιτέλους, το βιβλίο γράφτηκε για παιδιά ΣΤ' Δημοτικού. και όσα παραλείφθηκαν, ή και γράφτηκαν "μαλακά", θα τα ξαναδιδαχτουν στο γυμνάσιο σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Τι να πείς, ρε γαμώτο, σ' ένα παιδί για τα εργατικά συνδικάτα και άλλα κινήματα της τότε Σοβιετικής Ενωσης;
Εχουμε τρελλαθεί εντελώς σ' αυτόν τον τόπο;

Φιλικά,
Χρηστος

12:40 AM  
Blogger Flying Libido With A Ukulele said...

Για την ευθύνη των ΜΜΕ, που με τον τρόπο τους (στο όνομα της όποιας τηλεθέασης...) ανέδειξαν σε μείζον ζήτημα τη διαφωνία αναρμόδιων και φανατικών μιας ιδέας, ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ!!!
Αν είχε περάσει στα "ψιλά γράμματα" η άποψη των Καρατζαφέρηδων και του Χριστόδουλου, αν ένα χρόνο και κάτι δεν έβρισκαν ανοιχτά "παράθυρα" για τις ατέρμονες φλυαρίες τους, αν η στήλη σου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (και άλλες παρόμοιες... ) αναδείκνυαν με έμφαση και επιμονή το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ (ότι για τα διδακτικά βιβλία στα σχολεία δεν αποφασίζουν οι πάσης φύσεως παρατρεχάμενοι...),
δεν θα είχε περισσότερη πολιτική δύναμη η όποια ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, να μην ενδώσει στις έξωθεν πιέσεις;

7:49 AM  
Blogger magsoulini said...

qΕδώ και αρκετό καιρό δεν μπορώ να βρω αυτό το βιβλίο πουθενά, να το διαβάσω,να καταλάβω, γιατί τόσος πανικός, αν καταλάβω.Όταν σταματήσει η επιστήμη και η εκπαίδευση να κατευθύνεται από κρατικές εξουσίες θα επιτελέσουν το ρόλο τους. Άποψη του Fayerabend, με την οποία συμφωνώ. Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ακόμη και στις θετικές επιστήμες, έχουν βιβλία που η γνώση σταματάει στη δεκαετία του 50, ίσως και πιο πριν. Όσο για τη λέξη συνωστισμός δεν καταλαβαίνω γιατί την περερμηνεύουν και την ταυτίζουν με ότι άλλο; Ίσως θεωρούν ότι ο συνωστισμός έχει θετική έννοια, μιας και παρατηρείται κάθε Ιούλιο και Αύγουστο στα ελληνικά λιμάνια για να πας τις διακοπές σου. Αυτές τις μέρες διαβάζω το βιβλίο "Ιστορία της Αρχαίας Φιλοσοφίας" του Mario Vegetti για την εξεταστική μου, στο τμήμα Μεθοδολογίας, ιστορίας και Θεωρίας της Επιστημης του πανεπιστημίου Αθηνών. Το βιβλίο είναι καταπληκτικό, η προσέγγιση πολυπαραμετρική και ολιστική, η διαπίστωση επίσης μοναδική. " Για Σωκρατη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη...έχω διδαχθεί και μέχρι το Λύκειο αρκέτα, αλλά με τη διαφορά όλα στο πλαίσιο να εξυμνούνε την Ελλάδα με τα τωρινά της σύνορα, όλοι οι άλλοι φιλόσοφοι και λαοί με μια απλή αναφορά και πάντα υποδιέστεροι. Ευτυχώς για μένα τελείωσα το Λύκειο (με άριστα) και ταύτιζα την ιστορία με τον μύθο, δυστυχώς για το εκαπαιδευτικό μας σύστημα. Δε φταίω εγώ όταν και η επανάσταση του 21 μου περιγράφεται το ίδιο γλαφυρά κι "ανδρειωμένα" με την Ιλλιάδα..άντε τώρα και με τα κρυφά σχολιά και δυο λογοτεχνικά να έχουν τα παιδάκια αιματοκύλισμα, ρατσισμό, βία και την ασύμετρη απειλή για ευφυές επιχείρημα στο κάθε θέλω τους. Όσο για την κα Ρεπούση και την ομάδα της και όποια άλλη επιστημονική ομάδα δεν νομίζω πως θα θυσίαζαν την επιστήμη τους για πολιτικές ιδεολογίες, το αντίθετο είναι πιο πιθανό να συμβεί.
Το ότι δεν διδάσκουν υπολογιστές και επαρκώς 2 ξένες γλώσσες στα σχολεία δεν τους ενδιαφέρει, τα προτιμάνε κρυφά και στις μέρες μας. Έχει δίκιο ο Ν. Δήμου όταν γράφει "έδωσε ο φύλαρχος το φυλαχτό στον μάγο της φυλής" για την κίνηση Καραμανλή στον Χριστόδουλο, σιγά μη γλυτώσει η εκπαίδευση.

6:33 PM  
Blogger Αϊάσανθος Ίων said...

Με ΝΟΜΙΜΟΦΑΝΕΙΣ διαδικασίες έγιναν όλα, κύριε Μιχαηλίδη, και, το κυριότερο, ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
Και, ενόσω μια κοινωνία είναι ζωντανή, ποτέ κανένας δεν θα μπορέσει να την εμποδίσει να αμφισβητεί και να κρίνει τη νομιμότητα, τυπική και ουσιαστική, της εκάστοτε επιβεβλημένης "νομιμότητας".

Είμαι κι εγώ, όπως θα καταλάβατε ήδη, ένα συστατικό στοιχείο αυτού του "ανθρωποφάγου τόπου", τον οποίο εσείς προτιμάτε να ταυτίζετε με τους Καρατζαφέρηδες και τους Χριστόδουλους. Γι' αυτόν τον τόπο του "σκότους" και της "ανομίας", νομίζω ότι ταιριάζουν τέλεια οι λέξεις ενός άλλου "σκοτεινού" και "ανθρωποφάγου" τέκνου του, του Οδυσσέα Ελύτη:

ΗΡΘΑΝ
ντυμένοι "φίλοι"
αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
το παμπάλαιο χώμα πατώντας.
Και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους.
Έφεραν
το Σοφό, τον οικιστή και το Γεωμέτρη,
Βίβλους γραμμάτων και αριθμών,
την πάσα Υποταγή και Δύναμη,
το παμπάλαιο φως εξουσιάζοντας.
Και το φως δεν έδεσε ποτέ με τη σκέπη τους.
Ούτε μέλισσα καν δε γελάστηκε το χρυσό ν' αρχινίσει παιχνίδι·
ούτε ζέφυρος καν, τις λευκές να φουσκώσει ποδιές.
Έστησαν και θεμέλιωσαν
στις κορφές, στις κοιλάδες, στα πόρτα
πύργους κραταιούς κι επαύλεις
ξύλα και άλλα πλεούμενα,
τους Νόμους, τους θεσπίζοντας τα καλά και συμφέροντα,
στο παμπάλαιο μέτρο εφαρμόζοντας.
Και το μέτρο δεν έδεσε ποτέ με τη σκέψη τους.
Ούτε καν ένα χνάρι θεού στην ψυχή τους σημάδι δεν άφησε·
ούτε καν ένα βλέμμα ξωθιάς τη μιλιά τους δεν είπε να πάρει.
Έφτασαν
ντυμένοι "φίλοι"
αμέτρητες φορές οι εχθροί μου,
τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας.
Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε
παρά μόνο σίδερο και φωτιά.
Στ' ανοιχτά που καρτέρεγαν δάχτυλα
μόνον όπλα και σίδερο και φωτιά
Μόνον όπλα και σίδερο και φωτιά.

8:36 PM  
Blogger mmexer said...

Καλησπέρα σας...
Εγώ θα το κάνω εκλογές... και θα μείνω στους αναποφάσιστους:) Που δεν ξέρουν αν έπρεπε να αποσυρθεί ή όχι. Ξέρω απλά πως η δικτατορία της τηλεόρασης (ναι, ναι αυτή που ΟΛΟΙ παρακολουθούμε) το απέσυρε.

Διάβασα με ενδιαφέρον όλα τα σχόλια. Αν ήμουν ένα παιδί της Στ' Δημοτικού νομίζω πως θα έλεγα "επιτέλους ασχολήθηκαν μαζί μας".

Νομίζω πως όποιο βιβλίο και να είχε στην τσάντα ο μαθητής δεν θα άλλαζε κάτι. Γιατί την ιστορία δεν στη διδάσκει μόνο το σχολείο. Αλλά και η οικογένεια.

Δηλαδή άντε και έχει αυτές τις διορθώσεις. Άμα υπάρχουν κάτι δάσκαλοι "ελληνάρες" θα τα διδάξουν έτσι;
και το αντίστροφο...
Αν μια δασκάλα (στυλ Ρεπούση) είχε ένα παιδί που οι γονείς είναι ΛΑΟΣ θα είχε αλλάξει κάτι;

Νομίζω τελικά πως η κρίση του παιδιού είναι αυτή που μετράει... Αν τον ενδιαφέρει θα τα ψάξει μόνος του. Αν όχι θα απλά θα τα προσπεράσει...

Πρόσφατη έρευνα στο Πάντειο... έδειξε ότι ένας στους 20 μαθητές δεν ξέρουν τι γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου!

Σιγά μην θυμούνται τον συνωστισμό!

Άντε το πολύ πολύ να μάθουν πως γράφεται η λέξη!

12:53 AM  
Blogger αθεόφοβος said...

Όλη αυτή η ιστορία με το βιβλίο δεν θα είχε γίνει αν δεν υπήρχε αυτή η αθλιότητα που ονομάζεται «ειδήσεις των 8».
Ειδήσεις βέβαια δεν είναι, αλλά είναι αυτό που το πάλαι στις αυλές το έλεγαν ξεκατίνιασμα.
Και οι μεν συμμετέχοντες πιστεύουν και έχουν δίκιο, ότι όσο πιό απόλυτοι και επιθετικοί είναι στην υπεράσπιση των ιδεών τους τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να τους ξαναφωνάξουν οι ξανθοβαμμένες κυρίες και οι μελαχρινοί κύριοι.
Δεν έχετε δεί ότι κανένας σοβαρός και ειδικός επιστήμονας δεν κατάφερε ποτέ να εκφέρει μια ολοκληρωμένη γνώμη για το θέμα γιατί τον κατακεραύνωνε κάποιος οργίλος παπάς η κάποιος υπερασπιστής της εθνικής μας μυθολογίας για την ιστορία μας, ωρυόμενος ενώ μιλούσε μη ακουόμενος πλέον ο άλλος;
Και το κοινό τελικά διαμορφώνει γνώμη από όλο αυτό το κατιναριό το οποίο του κολακεύει την ποδοσφαιρική του πίστη για το δίκιο και την ανωτερότητα της φυλής του.

3:37 PM  
Blogger s_pablo said...

This comment has been removed by the author.

3:45 AM  
Blogger s_pablo said...

Αμέσως μετά την απόσυρση του βιβλίου η κυρία Πυργιώτη, γνωστό παπαγαλάκι χρώματος ρηγιλί, μιλούσε για μια σωστή πολιτική απόφαση.

Αυτό είναι το όνειδος της απόσυρσης. Πολιτικές αποφάσεις πάνω σε βιβλία ιστορίας και δη σχολικά μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα βλέπουμε και δυστυχώς αυτή η πράξη είναι δηλωτική του σεβασμού που τρέφει αυτή η κυβέρνηση στους θεσμούς αυτής της χώρας.

Όσο για το βιβλίο, εκτός ότι το βρίσκω εξόχως παιδαγωγικό (αναγκάζει τον μαθητή να συζητήσει και να ανατρέξει σε πηγές, αντί να παπαγαλίσει απλώς), είναι και ιστορικά ακριβές.

Φυσικά και υπάρχουν παραλείψεις και αστοχίες, αλλά κάθε πρώτη προσπάθεια έχει τέτοια. Με τον χρόνο θα γίνονταν οι διορθώσεις και οι προσθήκες που χρειάζονταν.

Τέλος πάντων, όσοι θέλετε να το διαβάσετε μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ ανεβασμένο από τον mickey.

Επίσης, αν σας ενδιαφέρει η κυρία Ρεπούση εξηγεί κάποια πράγματα στα Νέα

3:47 AM  
Blogger Γιωργος Σακελλιων said...

Αγαπητέ κ. Μιχαηλίδη,
Επιτρέψτε μου να καταθέσω στο μπλογκ σας τις σκέψεις που "κρέμασα" στο δικό μου. Ευχαριστώ.

Ξεφεύγοντας λίγο από την διπολική (ή τριπολική?) επικαιρότητα των ενδοΠΑΣΟΚικών εξελίξεων, αξίζει κανείς να αναφερθεί σε δυο θέματα επικαιρότητας:

Πρώτο και σημαντικό (από ουσιαστικής πλευράς) η αιφνιδιαστική απόσυρση του ουδέποτε κυκλοφορούντος και υποτίθεται διορθωμένου βιβλίου ιστορίας της Στ Δημοτικού. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, από των δηλώσεων του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο νέος Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, απέσυρε το βιβλίο και το αντικαθιστά με το παλαιότερο και κριθέν ως ανεπαρκές.

Έχω σχολιάσει και σε άλλα blogs που ασχολήθηκαν με το θέμα πως θεωρώ τη διαχείριση του θέματος από την προηγούμενη Υπουργό κ. Γιαννάκου ως τουλάχιστον θεσμική και ορθή. Και επαναλαμβάνω ότι είναι ιδιαίτερα παράδοξο πως η κ. Γιαννάκου δεν εξελέγη και περνά στη συνείδηση των περισσοτέρων πολιτών ως αποτυχημένη, όχι για τα όσα έκανε με κακό τρόπο και κυρίως τα όσα δεν έκανε για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, αλλά για την μάλλον προσεκτική και σωστή θέση της απέναντι στο θέμα του βιβλίου!!

Η συντήρηση λοιπόν κέρδισε. Γιατί συντήρηση και οπισθοδρόμηση είναι η επιστροφή ενός βιβλίου που είχε θεωρηθεί ανεπαρκές για τα σχολεία. Γιατί συντήρηση και οπισθοδρόμηση είναι τα βιβλία για τα σχολεία να τα επιλέγουν ο Αρχιεπίσκοπος, παρα-εκκλησιαστικές οργανώσεις, το ΛΑΟΣ και ο Ψωμιάδης. Συντήρηση και οπισθοδρόμηση είναι να "μαστιγώνονται" ιστορικοί, ερευνητές και συγγραφείς γιατί έγραψαν την άποψή τους σε ένα βιβλίο.

Θα συμφωνούσα σε ένα θεσμικό διάλογο για το τι πρέπει να περιλαμβάνει (ως πλαίσιο αρχών και αξιών) ένα εκπαιδευτικό σύγγραμμα. Θεσμικός βέβαια είναι ο διάλογος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, των Πανεπιστημίων, των φορέων της Εκπαίδευσης. Θεσμικός ακόμα θα ήταν ο διάλογος και από άλλους δημόσιους φορείς, ακόμα και της εκκλησίας συμπεριλαμβανομένης, που όμως θα είχε το ρόλο του κοινωνικού παρατηρητή κι όχι του διαμορφωτή της Κοινωνικής και της Εθνικής ταυτότητας της χώρας.

Δεύτερο θέμα, ιδιαίτερα σημαντικό από τη συμβολική του πλευρά, είναι ο όρκος που δίνουν οι βουλευτές σήμερα, ο οποίος, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, έχει θρησκευτικό χαρακτήρα και δίδεται ενώπιον του Αρχιεπισκόπου ή εκπροσώπου του. Οι Βουλευτές, δηλαδή, οι Εκπρόσωποι του Έθνους και των Πολιτών, ορκίζονται ότι θα τηρήσουν τα καθήκοντά τους απέναντι στο Λαό και τους Νόμους, ενώπιον του "εκπροσώπου του Θεού".

Ως πολίτης, ενεργός και συμμέτοχος, ενοχλούμαι ιδιαιτέρως από το γεγονός. Δεν μπορώ να δεχθώ πως η τήρηση της εντολή που, εγώ και όλοι οι ψηφίσαντες στις πρόσφατες εκλογές, δώσαμε σε συγκεκριμένα πρόσωπα δια της ψήφου και της επιλογής μας, τίθεται υπό την κρίση και την υψηλή εποπτεία της θρησκευτικής τους συνείδησης. Δεν με ενδιαφέρει αν ο Βουλευτής ή ο Υπουργός που θα παραβεί τον όρκο του καεί στην κόλαση μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να επικαλεστεί την τιμή του, τη συνείδησή του και την υπόληψή του, στοιχεία που εγώ και οι συμπολίτες μας θα κρίνουμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και αν η παράβαση του όρκου τιμής να τηρεί το Σύνταγμα και τους Νόμους ενέχει ποινικών εμπλοκών, θέλω να τον κρίνει ένα κοσμικό δικαστήριο και όχι ο Άγιος Πέτρος.

Στην κατάσταση αυτή, μόνο οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν πολιτικά.

Έγραψα σε προηγούμενη ανάρτηση για την "Μετακίνηση ιδεών" του ΠΑΣΟΚ. Ιδού η πρόκληση φίλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιοι ηγέτες του. Να η αριστερά της πράξης. Προασπιστείτε το δικαίωμα των πολιτών στην ανεξιθρησκεία, διαχωρίστε την διάσταση του λειτουργήματός σας ως Βουλευτές από τη θεία κρίση και ζητείστε να κριθείτε σε αυτή τη ζωή από το Λαό και τους Νόμους και μόνο.

Ο Σημίτης έδωσε τη μάχη για την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες Μάχη με κόστος σημαντικό. Δεν έκανε πίσω. Πήγε την ελληνική κοινωνία σε αυτό το θέμα ένα βήμα μπροστά.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν πολλοί είναι ότι αυτές οι παρεμβάσεις δεν στρέφονται κατά του θρησκευτικού φρονήματος του Λαού μας. Ούτε περιορίζουν τον πραγματικό ρόλο που έπαιξε η Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία στη διαμόρφωση του Έθνους και της Κοινωνίας μας. Αντίθετα τον ενισχύουν. Γιατί, κατά τας Γραφάς, ο Χριστιανισμός είναι η θρησκεία της ελευθερίας στην επιλογή. Ο Χριστιανισμός δε θα χάσει αν πάψουν οι πολίτες σε Δικαστήρια, Βουλή, Στρατό να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο. Οι Μητροπολίτες θα χάσουν από την κοσμική τους εξουσία που αντι-Χριστιανικά διαθέτουν.

Ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία

5:14 PM  
Blogger Σπύρος Σεραφείμ said...

ενθάδαι κείται το βιβλίο, Χρήστο. Και οι ελπίδες μας για μια χώρα που δεν θα διακατέχεται από τα σύνδρομα εθνικοφροσύνης, επίσης...

καλό μήνα!

10:37 PM  
Blogger magsoulini said...

Αϊάσανθος Ίων:ταυτίζεις τον Ελύτη με τον Καραντζαφέρη και τον χριστόδουλο ή με τις απόψεις σου; Μήπως αντιγράφεις την Κα Ρεπούση όπως την εννοείς εσύ; Βάλε μόνο τα λόγια του Ελύτη, αν σε εκφράζουν, δεν έχουν ανάγκη υποστήριξης, τα δικά σου μήπως ψάχνουν πλάτες να σταθούν;

11:30 PM  
Anonymous Anonymous said...

Είναι λίγο άσχετο με το θέμα αλλά σχετικό με την ιστορία.
Προσφώνηση δεν υπάρχει διότι ο λαός είναι πάνω από όλους.
Υπογραφή δεν υπάρχει διότι μπορεί να την υπογράψει ο οποιοσδήποτε πολίτης, που ενδιαφέρεται γι'αυτά που καθορίζουν το μέλλον του.
Το δικό μου όνομα είναι εύκολο να το βρείτε, δεν είναι του παρόντος
“ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟ ΣΗΜΙΤΗ”
ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΣΗΜΙΤΗ.
ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΠΩ; ΘΥΜΟ ΝΑ ΠΩ; ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΝΑ ΠΩ;
ΣΑΣ ΕΙΔΑΜΕ ΟΜΩΣ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΠΟΥ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΤΟΝ ΚΤΥΠΗΣΑΝ ΑΛΥΠΗΤΑ.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΤΕ;
ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΤΥΠΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΣ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΔΑΤΕ ΤΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΑΣ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ.
ΚΥΡΙΕ ΣΗΜΙΤΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ.
ΑΝ ΜΠΑΙΝΑΤΕ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑΣ, ΠΙΘΑΝΩΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΤΕ ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΒΓΑΙΝΑΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ.
ΠΕΤΥΧΑΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΑΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ.
ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ, ΝΕΟΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΚΙΝΗΜΑ ΛΑΟΥ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ.
ΚΑΝΑΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΑΤΕ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ.
ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΑΤΕ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΡΑΚΙΩΝ ΤΟΥ.
ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΝΕΟ ΑΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΝΩΣΗ.
ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.
ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΤΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.
ΔΕΝ ΔΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.
ΤΗ ΔΩΣΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΔΥΝΗΡΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΣΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΕΤΑ.
ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΑΣΕ.
ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΣΕ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΑΣΕ.
ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΠΕΔΩΣΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΑΣΕ.
ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΒΗΜΑ ΣΤΟ “ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ”
ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΑΣΕ.
ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ
ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑΤΕ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΣΤΕ, ΔΥΣΦΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΥΜΩΝΕΤΕ.
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΝΕΙΤΕ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.
ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ, ΟΠΩΣ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.
ΔΕΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑΤΕ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΣΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΠΕΔΩΣΕ Ο ΛΑΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΤΟ ΛΑΟ;
ΚΥΡΙΕ ΣΗΜΙΤΗ Ο “ΗΓΕΤΗΣ” ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ.
ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΑΝΕΙΤΕ ΩΣ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
ΑΥΤΟ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ. ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ.
ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ.
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ.
ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΔΕΙΞΤΕ ΟΤΙ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΟ ΛΑΟ
ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΜΟΝΟΣ ΣΑΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ,
ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ.

8:29 PM  
Blogger christos michaelides said...

Αγαπητέ magsoulini.

Ασχετο κι από μενα, λοιπόν.

Εισαι σίγουρος ότι ο κ. Σημίτης μετέτρεψε σε τεχνοκρατικό ένα κόμμα που ηταν "λαικό κίνημα";

Ειλικρινά, ηταν τέτοιο "πράγμα" το ΠΑΣΟΚ πρό του Σημίτη;

Και τι σημαίνει, αλήθεια, "λαικό κίνημα", κατά τον δικό σου ορισμό;

Εγω, που νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει, στην αυτοκριτική του, να κοιτάξει ΚΑΙ την προ-Σημίτη περίοδο, λες να είμαι της τεχνοκρατικής σχολής οπαδός, μόνο;


Χ.Μ.

11:58 PM  
Blogger Mars said...

΄Ενα μικρό σχόλιο γιά την αναστάτωση λόγω του βιβλίου της Ιστορίας

Ενα μικρό παράθεμα από "Τα Ανοιχτά Χαρτιά", (Πρώτα - πρώτα) του Ο.Ελύτη, νομίζω πως αρκεί, αν το "......κατανοούσαν το επίσημο κράτος και οι (Θεράποντές του) βουλευτές-υπουργοί", 'ή οι αυτόκλητοι "υπηρέτες του ή/και ερμηνευτές της βουλήσεώς του", γιά να αποτυπώσει την "διασάλευση , που υπέστη η εθνική μας ψυχή", από το βιβλίο της Ιστορίας : " Μιά "κατεψυγμένη" αλήθεια γιά την Ελλάδα π.χ. είναι η ιστορία της όπως την ερμηνεύουν οι επίσημοι ΄Ελληνες. Μιά άλλη "κατεψυγμένη" επίσης είναι η ιστορία της όπως μας την παρουσιάζουν οι Ευρωπαίοι. Η ζωντανή αλήθεια,πιστεύω, βρίσκεται πάλι στην ιστορία της, όπως την ανακαλύπτεις να αναδύετει μέσα σου από την προσωπική σου εμπειρία και που τα γεγονότα ή τα μνημεία της τέχνης απλά και μόνο την υπομνηματίζουν".
Μάλλονς είμαστε "κατεψυγμένοι" και αγνοούμε την "ζωντανή αλήθεια". Αυτή η τελευταία δεν βολεύεται με τίποτα Ποιός όμως ασχολείται στις μέρες μας με τους ποιητές?
Ε.Γ.
Ειρήνη

8:41 AM  
Blogger magsoulini said...

Κύριε Μιχαηλίδη, εγώ δεν είπα για Πασοκ, για το βιβλίο και τον Ελύτη είπα, μάλλον το σχόλιο σας είναι για τον annimalis

4:10 PM  
Blogger Talisker said...

This comment has been removed by the author.

8:43 PM  
Blogger Talisker said...

Την Ιστορια κυριε ...
την μαθαινουμε απο τα σπιτια μας πρωτα οι περισσοτεροι, και απο τη λογοτεχνια μας που ειναι ο καθρεφτης της κοινωνιας μας..
ισως γι αυτο ακομα αντεχουμε ως λαος ...
.. το ποστ σας μαλλον μου μοιαζει ακραιο και αφοριστικο ..
χωρις να ειμαι απαραιτητως γραφικη σαν αυτους που κατανομαζετε.

Δεν ξερω τι ειναι χειροτερο ειλικρινα..
η σηψη του βιβλιου στα υπογεια του Υπουργειου,
ή η παντελως παραπλανητικη και
εξ απαλων ονυχων αναφορα του
σε κεφαλαια που σημαδεψαν την ιστορια και τις οικογενειες μας .

Θα ηθελα να αναπτυξω το σχολιο μου και να εμβαθυνω αλλα δεν προλαβαινω τωρα..
θα επανελθω ομως με ολο το θαρρος της δημοκρατικης συνυπαρξης και της ελευθεριας του σχολιασμου..

Μην ντρεπεστε καθολου για το τωρα, κρατηστε την εντροπή σας για τα χρονια που θα ερθουν ...
Αν δεν σας ενοχλει εσας και πολλους σαν εσας να λεγεται συνωστισμος η ΣΦΑΓΗ ..
στοιχηματιζω οτι με χαρα καποτε θα συμφωνησετε ασπαζομενος

την αμεροληψια ,
την περηφανη αντικειμενικοτητα
των επιστημονικων ερευνων
και το εξοχο λειτουργημα των μετα τη Ρεπουση διαφωτιστων..
οτι .....

τα Σκοπια εχουν καθε δικαιωμα να λεγονται Μακεδονια
μια που παραμενουμε λαος αγροικων και διεκδικουμε εγωιστικα τα ονομασιες ...

(κατα τα αλλα θα συμφωνησω με τα ευγενεστετα επιχειρηματα του κυριου
Παπαγεωργίου Μιχάλη )

Συγχωρηστε μου την ενοχληση μια που βλεπω οτι ειστε γνωστoi ολοι μεταξυ σας ..αλλα το συγκεκριμενο θεμα και καποιες τοποθετησεις τοσο απολυτες με προκαλουν παντα.


Φιλικοτατα!


Σε περιπτωση που εχετε μετριασμο σχολιων δεν ε χω κανενα προβλημα να μην δημοσιευσετε το ταπεινο μου σχολιο.

8:46 PM  
Blogger cghera said...

Από την Καθημερινή της Κυριακής
Tου Γεωργιου Π. Μαλουχου

Οσες φορές κι αν το έχει δει κανείς το έργο, δεν μπορεί παρά να μένει κάθε φορά κατάπληκτος: δεν συμφωνείς με τους φορείς της απόλυτης «επιστημονικής» αλήθειας που λέει ότι στη Μικρασιατική Καταστροφή οι Ελληνες… συνωστίζονταν στο λιμάνι της Σμύρνης; Είσαι φασίστας, είσαι ακροδεξιός, είσαι πατριδοκάπηλος… Δεν μπορεί απλώς να μη συμφωνείς. Πρέπει να είσαι περίπου ο Γκέμπελς – άντε, στην καλύτερη περίπτωση σου επιτρέπουν να έχεις πέσει θύμα της προπαγάνδας που έβαλε την «επιστήμη» στο στόχαστρό της… Τώρα, ακόμα κι αν είσαι ο Μίκης Θεοδωράκης που από την πρώτη στιγμή χτύπησε με όλη του τη δύναμη το βιβλίο και μόλις προχθές συνεχάρη δημόσια τον υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη που αμέσως μόλις ανέλαβε, το απέσυρε οριστικά, ε, μάλλον κι εσύ θύμα της πλάνης έχεις πέσει – ή είσαι ακροδεξιός και δεν το ξέραμε!

Δεν ξέρω ποια είναι τα επιστημονικά προσόντα των ανθρώπων που έγραψαν το βιβλίο, και δεν έχω κανένα λόγο να τα αμφισβητήσω. Δεν ξέρω ποιο είναι το πρωτογενές έργο τους πριν πάρουν μια κρατική ανάθεση, ποιες και πού είναι οι δημοσιεύσεις τους, ποια η εντός και εκτός Ελλάδος επιστημονική βαρύτητά τους. Οποια κι αν είναι, όμως, δύο πράγματα δεν επιτρέπει: πρώτον, να μιλούν κατά τρόπο αυθεντικό εξ ονόματος της Επιστήμης, διότι δεν είναι οι φορείς καμιάς απόλυτης αλήθειας. Και, δεύτερον, να προσβάλουν όποιον έχει αντίθετη γνώμη από τη δική τους ως άσχετο ή ως θύμα ή φορέα δήθεν ακροδεξιών ιδεών.

Ειδικά στις κοινωνικές επιστήμες όπου η αποδειξιμότητα δεν έχει την απολυτότητα του πειράματος των φυσικών επιστημών και ειδικά σε πεδία, όπως αυτό, όπου πρόκειται όχι για τεκμηρίωση αλλά για κρίση, όποιος αυτοανακηρύσσεται φορέας της απόλυτης αλήθειας είναι εκ προοιμίου ακατάλληλος για να γράψει βιβλία που θα διδάξουν σε μια γενιά παιδιών την ιστορία τους. Ακόμα περισσότερο όταν αυτό που λέει έρχεται σε προφανή σύγκρουση όχι μόνο με την κοινή συνείδηση –αυτό πράγματι δεν πρέπει αναγκαστικά να είναι κριτήριο– αλλά με τις ίδιες τις πηγές της ιστορίας: με τις φωτογραφίες, τις αφηγήσεις, τα ημερολόγια, τα διεθνή διπλωματικά έγγραφα. Πέρα απ’ όλα αυτά, όμως, είναι εντυπωσιακό για την επιστημονική συνέπεια των συγγραφέων ότι δέχθηκαν να κάνουν διορθώσεις στις διατυπώσεις τους. Αν ο επιστημονικός τους λόγος ήταν τόσο έγκυρος, πώς και γιατί δέχθηκαν να κάνουν διορθώσεις; Και πότε ήταν πιο… επιστήμονες; Οταν έγραφαν ή όταν διόρθωναν;

Μπορεί η άμεση απόφαση του –διδάκτορα του Δικαίου στη Γερμανία– Ευριπίδη Στυλιανίδη να γλίτωσε ευτυχώς τα παιδιά από αυτό το απαράδεκτο εγχειρίδιο, όμως, η ιδεολογική τρομοκρατία που ασκείται εις βάρος όποιου διαφωνεί με τις κρίσεις των συγγραφέων του δεν σταματάει με τίποτα. Αλλά δεν πειράζει. Λίγες μέρες δημοσιότητας τους έμειναν, ας τις χαρούν…

11:17 PM  
Blogger filippos said...

@ costa gheraniou,

Το κομμάτι που παρουσιάζετε δεν έχει καμία ιδιαίτερη ουσία και σίγουρα κανένα επιχείρημα επιστημονικής σκέψης. Δε βοηθάει κάποιον να καταλάβει τη δική του "απόλυτη αλήθεια", γιατί ακριβώς δε λέει τίποτε. Η αλήθεια είναι ότι έχω βαρεθεί να διαβάζω ρητορείες της μιας πεντάρας με μόνο σκοπό τη συναισθηματική φόρτιση του αναγνώστη. Δυστυχώς στην Ελλάδα ευδοκιμεί αυτού του είδους η συμπαθής αλά κενή δημοσιογραφία.

Για παράδειγμα αναφέρει ότι δεν ξέρει ποια είναι τα επιστημονικά προσόντα των ανθρώπων που έγραψαν το βιβλίο, και δεν έχει κανένα λόγο να τα αμφισβητήσει (φυσικό δεν είναι αφού ομολογεί ότι δεν ξέρει; Δεν είναι αφόρητος πλεονασμός η τελευταία του φράση;). Δεν ξέρει ποιο είναι το πρωτογενές έργο τους πριν πάρουν μια κρατική ανάθεση, ποιες και πού είναι οι δημοσιεύσεις τους, ποια η εντός και εκτός Ελλάδος επιστημονική βαρύτητά τους.

Ας μάθει λοιπόν και μετά μπορεί και αυτός να συνεισφέρει στο δημόσιο συμφέρον όπως αυτό της σωστής και έγκυρης πληροφόρησης.

Συνεχίζει λέγοντας ότι:
Οποια κι αν είναι, όμως, δύο πράγματα δεν επιτρέπει: πρώτον, να μιλούν κατά τρόπο αυθεντικό εξ ονόματος της Επιστήμης, διότι δεν είναι οι φορείς καμιάς απόλυτης αλήθειας (ποιος επιστήμονας παγκοσμίως το έχει ισχυριστεί αυτό το τελευταίο; Αυτό δεν εμποδίζει τους επιστήμονες να δημοσιεύουν, να παρουσιάζουν τα αποτελέσματά τους και να προχωρούν).

Εν κατακλείδη αυτό το κείμενο αποδεικνύει ότι οι "νοικοκυρές" ξέρουν καλύτερα....

5:28 PM  
Blogger Suspect said...

προφανως θα ηταν καλυτερα τα παιδια να διδασκονται στον συνωστισμο...

12:44 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kalimera,


Tosa provlimata iparxoun ston kosmo kai akoma milate gia tin Istoria ? Ta pedia tha apoktisoun krisi kai to vivlio den epireazi apo mono tou ena anthropo pou to diavazi ala kai to perivalon giro tou ( oi daskaloi tou oi goneis tous ). An itan mono ta vivlia...

As imaste aisiodoxoi oti to perivalon giro tous tous dinei ta sosta efodia na apoktisoun tin diki tous krisi.
Ego parolo pou diavasa diafora vivlia Istorias an den itan o papous mou pou mas periegrafe ton diogmo tis oikogenias tou kai ekinou apo tin Mikra Asia nomizate tha katapina afta pou diavaza etsi amasita ? Ton papou mou pou ta ezise ton pistevo, o papous mou giati na mou pei psemata ? Den exei kanena simferon !!!! Ara kai ego os paidi diavasa, pistepsa gia ligo ( an kai otan isai paidi apo osa thimamai pio poli prospathis na ta mathis ap'ekso para na ta katalavis kai na ta krinis )Kai pali otan isai paidi !



Efxaristo
Kelly

9:52 AM  
Blogger Αϊάσανθος Ίων said...

@magsoulini:
Απαντώ στις ερωτήσεις σου (ελπίζω να με συγχωρήσεις για την καθυστέρηση):
1. Είναι ποτέ δυνατόν να ταυτίζω τον Ελύτη με τον Καρατζαφέρη και τον Χριστόδουλο;
2. Η κυρία Ρεπούση (απ' την οποία, σημειωτέον, δεν έχω "αντιγράψει" το παραμικρό) δεν μπορεί να εννοηθεί με πολλούς τρόπους από κάποιον ο οποίος έχει δει το βιβλίο, έχει ενημερωθεί για τα ευαγή ιδρύματα που πατρονάρουν το "θεάρεστο" έργο της και έχει παρακολουθήσει τον δημόσιο διάλογο γύρω από το βιβλίο.
Εάν ενδιαφέρεσαι να πάρεις μία καλύτερη ιδέα για τις θέσεις μου, ρίξε μια ματιά εδώ. (Θα υπάρξει και συνέχεια, μετά από περίπου δέκα μέρες.)
3. Εάν πρόκειται για πλάτες σαν του Ελύτη, τα δικά μου λόγια είναι βέβαιον ότι θα τις έχουν πάντοτε ανάγκη!

7:59 PM  
Anonymous Anonymous said...

Εμένα μου άρεσε αυτή η ελληνικότητα στα παλιά βιβλία ιστορίας. Για να μην ξεχάσουμε ότι είμαστε Έλληνες μες στην παγκοσμοιοποίηση

11:21 PM  
Blogger πάμε βόρεια said...

Ξεχνάτε κύριε Μιχαηλίδη (ελπίζω όχι ηθελημένα)ότι και εκείνο το περιβόητο πόρισμα της Ακαδημίας που έκανε φύλλο και φτερό τη συγγραφική ομάδα και ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβητούσε και την επιστημονική της επάρκεια εκτός των άλλων,επιστήμονες το συνέταξαν.

Με ποιά κριτήρια λοιπόν η επιστημοσύνη μιας συγκεκριμένης πανεπιστημιακής κλίκας (και όσοι έχουν περάσει από πανεπιστημιακά έδρανα τις τελευταίες 2,3 δεκαετίες γνωρίζουν τι εννοώ με τον όρο πανεπιστημιακή κλίκα),η οποία εκτός των άλλων αποδείχτηκε στην πορεία ότι είχε και κάποιες υπόγειες διαδρομές με δραστήριες ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες από ΥΠΕΞ χωρών με γεωπολιτικά συμφέροντα στη ΝΑ Ευρώπη,κρίνεται ανώτερη και καλύτερη από την επιστημοσύνη πλήθους άλλων επιστημόνων που κατέδειξαν την επιστημονική ανεπάρκεια της συγκεκριμένης κλίκας;

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ βολική τακτική το τσουβάλιασμα όλων των διαφωνούντων με τον Άνθιμο,το Χριστόδουλο και τον Καρατζαφέρη και η δι' αυτής της μεθόδου σπίλωσή τους,αλλά θα περίμενα περισσότερη γενναιότητα στην εξέταση των λόγων που τόσοι πολλοί άνθρωποι και από τόσο ευρύ ιδεολογικό φάσμα αντέδρασαν και κάτι περισσότερο για την ταμπακέρα!

6:52 PM  
Anonymous Anonymous said...

Πλην του τελευταιου (παμε βορεια) οι υπολοιποι ολοι στοιχηθητε πισω απο τα αγαρμπα πνευματικα καπουλια της Μαριο(Ν)ετας Γιαννακου και μετρηθειτε παρακαλω .... ναι , θα βρεθειτε οπως παντα απελπιστικα λιγοι και γραφικοι. Ο Ελληνικος λαος δημοκρατικοτατα εδωσε με την ψηφο του απο μια γερη κλωτσια στα οπισθια προκλητικων και απαιδευτων πολιτικων...οπως ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ - ΚΑΛΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ - ΜΠΙΣΤΗΣ κλπ ΜΑΝΤΕΨΤΕ τι τους ενωνε ολους αυτους ...ΟΤΙ ΕΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΑΜΑΝΑΚΗ τον ΛΟΜΒΕΡΔΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΜΑΝΟ, ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΜΠΡΑΙΤ (φτου φτου φτου) ΝΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ...ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΝΑΙ..

Και σαν 'fairwell' οπως θα ελεγε και η kyria Diamantopoyloy (μια ειναι και αυτη...) ενα κουιζ.. ποιος χρηματοδοτησε αυτο το βιβλιο (που ειρησθω εν παροδω εκδοθηκε απο την Λαμπρακειο εκδοτικη 'ελληνικα γραμματα' βεβαιως ,βεβαιως..)και γιατι αραγε ? τι ηθελαν οι πρεσβειες Βαβυλωνος (συγνωμη Αμερικης) και παλαι ποτε αποικιοκρατικης Αγγλιας, ο 'καλος' μας Σορος ? η κοκα κολα του αγαπητου Δαβιδ μας ? και αλλων πολλων καλοπαιδων.. ελα μου ντε ... ελα μου

11:20 PM  

Post a Comment

<< Home