Monday, August 27, 2007

Η Απαρατημένη Πατρίδα Μου


Απ’ τα’ απόγεμα της Παρασκευής, μ’ ένα ζεύγος ακουστικών στ’ αυτί κ’ ένα μικρόφωνο μπροστά στο στόμα, ν’ ακούω και να μιλάω για πυρκαγιές. Έξω, να τις μυρίζομαι και να τις βλέπω. Μέσα μου, να τις αισθάνομαι. Ν’ αφαιρούν χώρο από την ύπαρξή μου. Κομμάτια από την απαρατημένη πατρίδα μου.
Απ’ όλα τα μέτωπα, μια αδιαμφισβήτητη, σχεδόν καθολική διαπίστωση: Δεν ήμασταν ούτε γι’ αυτό προετοιμασμένοι.
Γι’ αυτό και πρώτο μέλημά μας ήταν να δείξουμε γρήγορα με το δάκτυλό μας αλλού:
n Στις «πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες» (μια ζωή στην Ελλάδα, θυμάμαι τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, η και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να μιλάει για τον λυσσασμένο μας άνεμο, τον αφόρητή μας ζέστη, τα’ ακραία μας τα φαινόμενα).
n Και σε κάποια «οργανωμένα σχέδια εξόντωσης της χώρας». Δηλαδή, ο εχθρός που πάντα μας βολεύει. Και που εγώ, συμπαθάτε με, ώσπου να δω να πιάνεται έστω ένας από τους εμπρηστές και να καταδικάζεται κατόπιν δίκαιης και καθαρής ακροαματικής διαδικασίας, δεν θα πιστεύω ποτέ ότι υπάρχει.
Κανείς δεν σκέφτηκε ότι, εφ’ όσον ζούμε πια σε μια χώρα «υψηλού κινδύνου», υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καεί, φερ ειπείν, λέμε τώρα, ακόμα και η Αρχαία Ολυμπία.
Και αφού κανείς δεν το σκέφτηκε, πόθεν να προκύψει και σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση και αυτού του ενδεχόμένου;
Όταν συμβεί το κακό, και όσο διαρκεί η … επικοινωνιακή του ένταση, τότε, και μόνο ως … ανακοινωθέντα, «παίρνονται» κάποια μέτρα, που στην πορεία της εύθραυστης ζωής μας, γρήγορα ξεχνιούνται βέβαια, και ακόμα πιο γρήγορα καταργούνται.
Προσπάθεια να δακρύσει κατέβαλε ο πρωθυπουργός, στο πρώτο διάγγελμά του. Βλέμμα βρεμένο, πουκάμισο ανοικτό, αποφασιστικότης εμφανώς απούσα. Κι έπειτα, ανάμεσα σε άλλα, ανακοίνωσε ότι θα φωτογραφηθούν από δορυφόρο οι καμένες περιοχές, ώστε να μην μπορεί κανείς να τις οικοπεδοποιήσει.
Ωραία! Καίγεται η Ελλάδα. Χωριά γίνονται στάχτη. Άνθρωποι απανθρακώνονται μέσα στα σπίτια τους, στα χωράφια και στ’ αυτοκίνητά τους. Φωνές απόγνωσης σκίζουν τον άγριο αγέρα – των μποφόρ και των ηλεκτρονικών μέσων. «Βοηθείστε μας, παρακαλούμε. Θα καούμε ζωντανοί, τρέξτε. Στείλτε ένα αεροπλάνο, μια πυροσβεστική…».
Στον εικονικό του κόσμο χαμένος και ο Παπανδρέου. «Δεν είναι ώρα για κατανομή ευθυνών, έλεγε το απόγευμα του Σαββάτου. Βράδυ 9 και κάτι, εγώ ήμουν στον αέρα του Αντένα, όταν μεταδώσαμε την σκληρή επίθεσή του κατά της κυβέρνησης, «ηθικής αυτουργού της τραγωδίας που έπλήξε τη χώρα μας».
Πώς να εμπιστευθείς ποτέ έναν άνθρωπο που φοβάται να είναι ο εαυτός του;
Από κάτω, ολόγυρα, πρόσωπα τρομαγμένα – τι πράμα ειν’ αυτό φέτος; Τι καλοκαίρι φλογερό; Πόση οδύνη;
Κοιταζόμαστε σαν απόλυτα οικείοι ξένοι! Μας ενώνει της κάθε επερχόμενης συμφοράς το αδιάκριτο κτύπημα – ντεκόρ με τα δικά του αποκαΐδια απέκτησε και ο Κοκκιναράς, δίδυμο αδελφάκι με τη Ζαχάρω, όπως ο Παπάγος με το Αλιβέρι.
Σε κάθε μέτωπα, παραμονεύει ο φόβος μας για την ανακοίνωση του επόμενου. Η στιγμιαία έκπληξη, η μοιραία οργή, η ένοχη αποδοχή, η γλυκιά λήθη. «Όμορφη, και παράξενή μου πατρίδα…».
Εχουν κι άλλοι τις δυστυχίες, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους σεισμούς τους, «αλλά δεν κάνουν κι έτσι»: να προσποιούνται, δηλαδή, ότι τους αφορά περισσότερο απ’ ότι τους νοιάζει!
Και να φωνάζουν, βεβαίως, πιο πολύ απ’ όσο μπορεί να αντέξει η μη προδοσία της ενοχής τους.
Στην επόμενη κραυγή, η νεκροψία θα είναι για την Ακρόπολη. Πιθανώς και για την Επίδαυρο. Και – γιατί όχι; - εν ώρα παραστάσεως. Μιας τραγωδίας αρχάιας, ας πουμε. Που να την βλέπουμε οι σημερινοί, σαν … θυμηση! Καρτ-ποσταλ υπερτροφικής πατριωτικής έπαρσης.
Ετσι δεν έχουμε ωραιοποιησει όλες τις τραγωδίες μας;
Ετσι δεν εμφανίζουμε πάντα τα όποια ελαττωματά μας ως παραστρατημένα προτερήματα;
«Μελαμψές φυλές. Κοντοπόδαρες. Σειληνοί του κράτους που ξερνάει, και νάτους: Τσιφτετέλληνες».
Μιλώ για αυτούς που καίνε. Όχι τους καμμένους που – το είδαμε όλες ετούτες τις ημερες – ένοιωσαν στο φλεγόμενο πετσί τους τι πάει να πεί «εις ώτα μη ακουόντων». Την απελπισία της εγκατάλειψης. Την τρομερή αίσθηση ότι ζουν σε μια χώρα όπου οι αφέντες της αδυνατούν να τους προστατεύσουν:
-- από τη φωτιά, τη βροχή, τον αέρα, την αστραπή
-- από την επιδρομή των απλήστων
-- από την επιβολή των αγραμμάτων
-- απο τους κλέφτες και τους λωποδύτες
-- το φαγητό που τρώμε, το νερό που πίνουμε
-- και τόσα, τόσα άλλα που τα βλέπω κάθε βράδυ στην άθλια τηλεοπτική ανακεφαλαίωση της κάθε μας μέρας.
Ποτέ άλλοτε στη ζωή μου δεν έχω νοιώσει τόσο εκτεθειμένος στη συμφορά, όσο τις τελευταίες τρεις που οι πυρκαγιές σαρώνουν τη μισή πατρίδα μου.
Εζησα τους φοβερούς τυφωνες στη νότια Αγγλία στα μέσα της δεκαετίας του ’80, με δέντρα να «σηκώνονται» στον αέρα μαζί με τις ρίζες τους, και να καταλήγουν μέσα σε σπίτια, πάνω σε αυτοκίνητα, θερίζοντας δεκάδες ανθρωπινες ζωές.
Ουτε στιγμή, όμως, δεν αισθάνθηκα αυτό το απόλυτο βυθισμα σε φόβο και απέραντη οργή που με κατέλαβε ετούτο το φρικτό καλοκαίρι της καιγόμενης Ελλάδας.
Ισως γιατί δεν βγήκε, τότε, μέσα στην τρέλλα του τυφώνα, κανένας Αγγλος Πολυδωρας για να δηλώσει ότι περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον αρχηγό της Πυροσβεστικής. Εάν το έκανε, θα πείθονταν όλοι οι Αγγλοι – μαζί τους και εγω – ότι πράγματι είναι άχρηστος. Γιατί ποτέ, όταν βυθίζεται το καράβι σου, δεν βγαίνεις εσύ «στους ασυρμάτους όλου του κόσμου» για να βροντοφωνάξεις το, υποτίθεται, αυτονόητο: ένας εφοπλιστής να εμπιστεύεται τον καπετάνιο που διάλεξε.

Είναι αργά, βράδυ Κυριακής.
Ξεκίνησα να γράψω ένα ρέκβιεμ για τα καμμένα μου. Τον Ταυγετο. Τον Καιάφα. Την Ολυμπία. Τά Στείρα.
Και κατέληξα να χτυπάω τα πλήκτρα έχοντας πάλι βουτήξει τα’ ακροδάχτυλά μου στο συσσωρευμένο περίσσευμα της οργης μου…

83 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ta kapsane ola Xristo...
Oti kai na pei kapios einai ligo..
O ponos einai perissotero stis oikogeneies pou exasan dikous tous...
To politiko pexnidi den prokeitai na to sxoliasw...Euthines opws panta den tha apodwthoun...Ta exoume synithisei..opws k stin Ellada etsi kai sti Kypro...
H Kypros mazi sas...niwthoume ti pernate...
As elpisoume oti tha kataftasei ki alli boitheia syntoma..
An exw akousei kala tha stalei epipleon boitheia apo Kypro...An itan efikto tha ta stelname ola ekei..alla meta pios tha prosexei ta dasi sti Kypro pou ki auta ta exoun kapsei fetos to kalokeri?
Ola auta symptwseis..?
Milane sta kanalia peri synomosiwn ktl...tha symfwnisw mono sto oti den ginete mono apo fysika aitia na xekinisan toses polles pyrkagies tautoxrona...Auti ti stigmi auto pou proexei einai i antimetwpisi twn pyrkagiwn...omws meta tha prepei na pesoun kefalia..den ginete na perasei atimwrito auto to egklima...pethanan athwoi anthrwpoi gia ta pexnidia kapiwn anwmalwn,arrwstwn myalwn...
Euxaristw k kali synexeia se olous mas...

4:46 AM  
Blogger Αλεξάνδρα said...

Η οργή μου συμπλέει με την δική σου...

Μόνο οι Ελληνες μου φταίνε, μόνο...

Αγαπούν την Ελλάδα πολύ λιγότερο απ΄όσο και οι ίδιοι φαντάζονται και δεν μαθαίνουν απ΄τα λάθη τους τίποτα...

...Μόλις αύριο θα τα έχουν ξεχάσει όλα και θα ψάχνουν για ένα οικόπεδο στα καμένα σε τιμή ευκαιρίας αφού θα έχουν ψηφίσει το κόμμα που τους "εκφράζει"...

8:55 AM  
Anonymous Anonymous said...

Δεν ξέρω πια τι να πω, Χρήστο!
Το κράτος διαλυμενο, μόνιμα σε κατάσταση αφασίας, μόνιμα πάσχει από μανία καταδίωξης, πισω απ'όλα κρυβεται πάντα καποιος ξένος δάκτυλος.
Οι πολίτες, σαν τα παιδάκια του νηπιαγωγειου, χρειάζονται κάποιον να τους νταντεύει, να τρεχει ξοπισω τους και να μαζευει τα σκουπιδια την ωρα που τα πετανε απ΄το παράθυρο στο δρόμο, να τους καθαρίζει τις αυλές και τα χωραφια από τα ξερόχορτα.
Κουράστηκα, δεν μπορώ πια να ζω εδω.

9:47 AM  
Anonymous Anonymous said...

πληρης ασυννενοησια παντου. μεχρι και πυρκαιες που εχουν σβησει προ 15 ωρων τις ανακοινωνουν ως εν εξελιξει!!!!
δεν γνωριζει του κοη η δεξια τι ποιει η αριστερα. ΑΙΣΧΟΣ....
γιαννης.

10:57 AM  
Anonymous Anonymous said...

οργή και θλίψη... και ενα μεγάλο ΦΤΑΙΜΕ!!!
ωχαδερφισμός και η πλήρης αδιαφορία των πάντων και όχι μόνο του κρατους, αλλα και ημων των ίδιων. Μια ερώτηση προς εσας που είστε στα media και ειστε οχι μόνο πομποι μηνυμάτων απο και προς όλες τις κατευθύνσεις :

Βγήκε σε κάποιο ΜΜΕ Ενας , ένας αποχμαχος πυροσβέστης, ένας ειδικός να δωσει πέντε χρηστικές συμβουλές σ'αυτους που κινδυνευαν. Οχι σ'αυτους που καιγόταν αλλα σ'αυτούς που ήταν στην αμεση ανάγκη. Βγήκε ένα δελτίο να ενημερώσει με κάποιους ειδικους?

Απορρία γνήσια χωρίς ίχνος κακόβουλης κριτικής απλά μια σκέψη που πιθανόν να έδινε μια βοηθεια ακόμη.

Tην καλημέρα μου

11:09 AM  
Blogger αθεόφοβος said...

Μετά την θλίψη για τους χαμένους ανθρώπους και τα δάση και την οργή για την ανικανότητα μιας κυβέρνησης που έχει υπουργό ένα Πολύδωρα μια σκέψη μου έδωσε μια ελπίδα για το μέλλον.
Ίσως χρειαζόμαστε σαν κοινωνία ένα τέτοιο σοκ για να καταλάβουμε ότι πολλές ευθύνες είναι και δικές μας και δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από κάποιο απρόσωπο κράτος.
Αν κάθε κοινότητα φρόντιζε τα σκουπίδια της να μην τα πετάει στό διπλανό της δάσος,αν κάθε δήμος φρόντιζε να έχει 1-2 δικά του πυροσβεστικά,αν φρόντιζε κάθε χωριό να καθαρίζει από τα ξερά χόρτα δίπλα από τους δρόμους του,αν,αν,αν όλα αυτά που είναι αναγκαία για να προστεύσουμε την ζωή μας και την περιουσία μας από τις πυρκαγιές που σίγουρα θα ξαναγίνουν, πιστεύω ότι θα είχαν αποφευχθεί πολλά από αυτά που παρακολουθούμε αβουλοι και μοιραίοι στην τηλεόραση.
Ας ελπίσουμε τώρα ότι μετά τις φωτιές δεν θα βλέπουμε πάλι αντίστοιχες εικόνες με πλημμύρες.

11:10 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ειναι τραγικο.Ο κοινος νους υπαρχει?Τοσο λοιπον εχει αλλοτρειωθει οανθπωπος?Χανουμαι το ΔΑΣΟΣ ρε

11:39 AM  
Anonymous Anonymous said...

Mόνο θίψη, όλα στέγνωσαν, όλα...

12:03 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ke Xristo, kai h dikh mou orgh xehilizei gia thn anikanothta oxi ths kuvernhshs mono,alla olwn oswn katexoun theseis tetoies,gia thn katantia pou exei ftasei h suntriptikh pleiopshfia twn neoellhnwn
Lupamai toso polu,
gia tous anthrwpous pou kahkan,
gi'autous pou emeinan pisw xwris spiti,sodeia,oikogeneia, ta zwa tous,
gia autous pou 'koimountai' ton upno tou dikaiou
gia autous pou se 3 vdomades tha exoun xehasei kai tha fwnazoun kai tha xeirokrotoun katw ap'ta politika mpalkonia kai alles tetoies ahdies,
gia ta paidia pou megalwnoun anistorita kai ginontai polites se lithargo
gia ton ikano hgeth pou den 'gennaei' pleon h Elladitsa na parei thn katastash sth xeria tou,
gia ta dash pou kaigontai kai de tha merimnhsei kaneis gia na xanaftiaxtoun
kai gia tosa alla,kuriws omws
gia thn epanastash pou dustuxws den xekinaei se auth th xwra.
kai an oxi stis 16/9/07 tote pote? an oxi emeis tote poios?
Kourastika,oute egw mporw na zw pia edw

12:12 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ο ΝΙΚΟΣ ΕΙΠΕ

ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΛΕΓΑΜΕ Κ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΜΕ ΤΣΑΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΑ ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ;; ΣΕ ΠΟΙΑ ΓΡΑΜΜΗ;;; ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΝΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΓΙΑ ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ... ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑ.. ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.. ΠΟΙΟΙ;; ΠΟΙΟΙ;; ΜΟΝΗ ΑΣΤΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΟΥΣΕ ΗΤΑΝ: ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑ UFO.. ΤΟΤΕ ΓΕΛΑΓΑΜΕ, ΤΩΡΑ ΚΛΑΙΜΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΤΟ ΠΡΑΤΕΙ Ο ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ ΟΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ!!! Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΞΕΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΣΕΙ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΙ ΦΩΤΙΑ!!! ΤΣΑΜΠΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ Κ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ F-16, 30 ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ, ΚΑΜΙΑ ΓΙΑΓΙΑ ΜΕ ΓΚΑΖΑΚΙ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΚΟΛΙΒΑ, ΚΑΝΑ ΕΝΤΕΚΑΧΡΟΝΟ..ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΜΥΝΟΜΕΘΑ, ΘΑ ΔΙΝΟΥΜΕ 10000 ΕΥΡΟΠΟΥΛΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΗΡΟΣ, Κ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Κ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ.. ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ.. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Κ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ;; ΑΦΟΥ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΕ Κ ΑΥΤΟΣ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΝΑ ΨΗΦΟ.. ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ!!!!!!!!!!

12:16 PM  
Blogger kammenoi said...

Tipota..tipota..tipota...KENO KENO KENO...ANIPARKSIA, ANIKANOTHTA, ANEYTHINOTHTA, AKATASXETH BLAKEIA, ADIAFORIA, ANAISTHSIA...

http://kapse-tin-psifo.blogspot.com/
link to us.

kammenoi

12:56 PM  
Blogger Aggelos Spyrou said...

Οργή. Δεν λειτούργησε το "σύστημα" όπως πρέπει. Κι αναρωτιέσαι: "υπάρχει σύστημα;".

Ακούμε συνεχώς για το "σχέδιο" των εμπρησμών και δεν ακούμε τίποτα για το "σχέδιο" αντιμετώπισής τους. Είναι σαν να σου επιτίθενται στη χώρα οι εχθροί, εσύ να μην έχεις σχέδιο άμυνας και να λες: "Χάσαμε γιατί... επιτέθηκαν με σχέδιο". Στην εποχή που μπορεί ο κάθε κρατικός παράγων, ελληνικός και ξένος, να παρακολουθήσει τι λέω μέσα στο σπίτι μου από δορυφόρο, στην εποχή της "ακμής" του πολιτισμού, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν και να προφυλάξουν τα δάση μας. Ή, που το αντεύχομαι γιατί είναι σοβαρό, δεν θέλουν.

"Ήταν" σου λένε, "πολύ μεγάλη η θεομηνία". Μα τότε, γιατί να έχουμε τις "ειδικές" υπηρεσίες του κράτους; Για να δρουν καθήμενες σε γραφεία σε περιόδους ηρεμίας; Γιατί στη γαλήνη δεν ετοιμάζονται για τέτοιες κρίσεις; Γιατί δεν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για εκκενώσεις περιοχών; Γιατί δεν ετοιμαζόστε για το χειρότερο σενάριο και πάντα βρισκόμαστε απροετοίμαστοι; Γιατί δεν υπάρχει άμεση κινητοποίηση όταν ξεκινούν οι φωτιές; Γιατί χαλάμε ένα σωρό λεφτά σε "δημόσιες σχέσεις" του κράτους, και δεν δίνουμε λίγα λεφτά για να προασπίσουμε τη χώρα μας από θεομηνίες και καταστροφές αγοράζοντας υλικό και εκπαιδεύοντας ανθρώπους ακόμα καλύτερα; Γιατί δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε η στοιχειώδης επικοινωνία με δήμους και κοινότητες μήπως και δράσουμε πιο συντονισμένα;

Και το χειρότερο, ποτέ δεν είδα να πιάνεται εμπρηστής και να τιμωρείται παραδειγματικά (και άντε να βρεις τί πρέπει να είναι αυτό το "παραδειγματικά" που θα ικανοποιήσει το αίσθημα δικαίου του πολίτη). Μη μου πείτε ότι ο ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ που κυνηγάμε είναι η γριούλα που έβραζε κόλυβα και της ξέφυγε η φωτιά... Ποιοί είναι οι εμπρηστές; Έγιναν κι αυτοί "γνωστοί άγνωστοι"; Γιατί δεν προχωράει το Εθνικό Δασολόγιο και κτηματολόγιο; Ποιός θα φοβόταν πολιτικό κόστος στο να πάρει ριζικές αποφάσεις σε τέτοια θέματα;

Αν νιώθετε οργή κύριε Μιχαηλίδη, σας συμμερίζομαι μα πάλι νιώθω ότι είναι λίγο. Δεν υπάρχει συναίσθημα που να περιγράφει τα ουρλιαχτά αυτού που άδικα καίγεται, τον πανικό και τη φρίκη αυτού που βλέπει άδικα τον μόχθο του, τη ζωή του ολάκερη, να χάνεται. Είναι η στιγμή που βλέπεις την κόλαση, που κάνει ακόμα κι έναν άθεο να πει "Θεέ μου βόηθα μας".

Είναι η στιγμή για εμάς, από το όποιο μετερίζι, να δούμε κατάματα την αλήθεια, τη μοίρα και τη νοοτροπία του Έλληνα: Πρέπει να καταστραφούμε για να μάθουμε να προστατευόμαστε. Μόνο που τότε θα μάθουμε μεν, μα δεν θα έχει μείνει τίποτα να προστατέψουμε πια.

1:49 PM  
Blogger Σπύρος Σεραφείμ said...

κάηκε το μέλλον μας, Χρήστο...

2:11 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ο πόνος είναι μεγάλος για όλους ανεξαιρέτως!!! Εκτός από τους πολιτικούς, που ο πόνος τους είναι οι ψήφοι.
Τώρα ίσως καταλάβουμε, οι καπιταλόπληκτοι ατομικιστές νεοέλληνες, πως αν δεν είναι όλοι καλά δεν μπορεί να είναι κανείς καλά.
Δεν έπρεπε να γίνει αυτό! Αίσχος!!!

2:19 PM  
Blogger maya said...

τα δάκτυλα στα πλήκτρα τρέχουν για να αναστενάξουν το μαύρο μέσα μας.
"μόνο λόγω πολέμου ακυρώνονται οι εκλογές" βάσει συντάγματος. ΑΥΤΟ που συμβαίνει ΤΙ ΕΙΝΑΙ?!!!Δεν είναι πόλεμος?

Συμφωνώ επίσης οτι αυτό που χρειαζόμαστε απο το εξωτερικό είναι συντονιστές, όχι μόνο πυροσβέστες και μηχανήματα. και μάλλον ξένη κυβέρνηση. το μόνο έξυπνο που έχω ακούσει. όλοι οι "αφέντες" μας, όπως είπες, αν όχι όλοι δολοφόνοι, είναι αποδεδειγμένα ανίκανοι.

και @αγγελος σπύρου
φοβάμαι πως ούτε τώρα στην κατασροφή θα αλλάξει τίποτα. βρίσκω την σιωπηλή διαμαρτυρία στο σύνταγμα τουλάχιστον ρομαντική. είμαστε τελείως αδύναμοι μπροστά στους εγκληματίες. έχουμε προδώσει ανεπανόρθωτα την ελλάδα μας...

2:24 PM  
Blogger Unknown said...

ORAIA TA LETE K.MIXAHLIDH.
SIGOYRA EIMASTE ENA MPAXALO. TO MPAXALO OMOS KSEKINAEI APO EMAS TOUS IDIOUS POU APLA STEKOMASTE SE OLA AYTA.
PREPEI OMOS NA PO OTI KAI ESEIS OI DHMOSIOGRAFOI DEN EXETE KANENA MA KANENA ORIO...
AKOUGA TORA STON ANTENNA TIS KRAYGES MIAS DHMOSIOGRAFOU. FOTEINHS NASIOU NOMIZO POU METATREPEI THN TRAGODIA SE SHOW!
POU STAMATAEI H ENHMEROSH TELIKA;
MATHAME OLOI NA PERNOUME STA KANALIA KAI NA ZHTAME ENA PUROSBESTIKO, ENA AEROPLANO. AGNOUOUME TIS EKKLISEIS GIA EKENOSH TON XORION KAI EMEIS KATHOMASTE STO SPITI MAS. OTAN FTANEI H FOTIA EKSO APO TO SPITI PERNOUME THLEFONO KAI ZHTAME ENA ELIKOPTERO NA ERTHEI NA MAS PAREI.
OI SKHNES AYTES MOU THYMISAN THN LIVE METADOSH APO TON NIKO EYAGGELATO PRIN XRONIA ME EKEINO TON ALLODAPO POU EIXE OMHROUS. POU STAMATAEI AUTO;; POUTHENA. KANENA ORIO MONO KRAYGES PROS XARH THLETHESHS KAI LIGON LEPTON DHMOSIOTHTAS ..

2:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

Νεκροί, πρόσφυγες στην ίδια πατρίδα, αγνοούμενοι, όλεθρος... Eικόνες που μας πάνε σε άλλη εποχή, σε μια περίοδο πολέμου...
Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους· τα λόγια περιττεύουν.
Ο Θεός να βάλει το χέρι Του! Τίποτε άλλο δεν μας σώζει...

καρδιά μισή Ελληνίδα, μισή Κύπρια

3:15 PM  
Blogger GIARDINO said...

sto blog moy 8a breite ena endiaferon ar8ro me ta praktika thw Boylhs kata thn pshfish toy nomosxedioy gia thn allagh ths dasopyrosbeshs, ekei 8a katalabaite giati symbainei ayto to mpaxalo.
Ka8ws kai ena diko moy ar8ro opoy synopsizo ligo thn katastash gia tis dasikes pyrkagies.Elpizo na sas diafotiso ligo mesa s ayto to mpaxalo ton MME.
Gia erwthseis-apories sto e-mail moy poy exw sto Blog

3:17 PM  
Anonymous Anonymous said...

o polydwras kai o karamanlis einai airetoi arxontes
emeis ftaime panw apo ola gia tin katantia mas pou tous dinoume 40 kai 45%.
kai to tragikotero einai oti tha dwsoume se 2 vdomades ena 80ari kai sta duo kommata

ena exw na pw:

o kathe laos exei tin kivernisi pou tou aksizei...

kai me lyph mou lew oti den mas aksizei kati kalytero apo ton polydwra kai ton voulgaraki...


apo ti stigmi pou to paidi mas einai xwmeno sto dimosio, den kaigete oli i ellada...

"wx aderfe,den variesai?" pou lene kai oi geroi sta kafeneia?

3:25 PM  
Blogger GIARDINO said...

Se synexeia toy mynhmatos moy

Den anefera thn dieyuynsh toy Blog h opoia einai

http://blogs.athensvoice.gr/dasos

3:38 PM  
Anonymous Anonymous said...

Giati den phgan apo thn prwth stigmh monades stratou na paroun ton kosmo?
Pou einai ta oxhmata tou mhxanikou pou 8a mporousan na anoiksoun dromous h na kopsoun dentra se xwria?
Giati ta pyrosbestika psaxnoun toys dromous kai den einai efodiasmena me GPS pou pleon dinontai me kouponia apo tis efhmerides???
Giati den yparxei ena kentriko syntonistiko kentro diaxeirishs tou stolou twn oxhmatwn (Fleet Managent Systems exoun pleon oi etaireies pou moirazoun to prwi galata!)
Giati den moirazontai sta xwria PYROSBESTHRES apo ena reo?
kai kyriws ...
Ayth th stigmh exoume sth dia8esh mas kapou 35 aeroplana kai 30 elikoptera.
GIATI DEN pane ta 45 apo ayta mazi - to ena pisw apo to allo - se 1 fwtia na th sbhsoun me 1 ripsh apo to ka8ena (45 ripseis se mia fvtia - to ka8e aeroplano ua apasxolh8ei 30 lepta peripou. Meta 8a mporoun na pane sthn epomenh...)
GIATI ???

6:02 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ο Μοργιάς είχε να κατακαεί έτσι από την εποχή του Μπραϊμη. Οι ελιές που καίγονται σήμερα είχαν φυτευτεί αμέσως μετά το ξεπάτωμά τους από τους Τουρκοαιγύπτιους. Ο χρόνος κάνει κύκλους: ο εχθρός του κάπότε βρίσκεται πλέον εντός μας: ο εαυτός που έχει χάσει και ξεχάσει την αίσθηση της αξίας αυτών που έχει και κατέχει κυβερνά τη χώρα. Είναι έτοιμος να αφήσει τα πάντα βορά σε πολύ μικρότερα ατομικά συμφέροντα. Όταν καίγονται τα οικεία εξ οικείων και εξαιτίας οικείων κακών δείχνει ότι η Ελλάδα δεν έχει απεμπλακεί ακόμα από τον Εμφύλιο και την κληρονομιά του, ήτοι το κομματικά δομημένο κράτος βασισμένο σε σχέσεις υποτέλειας, την απουσία ξεκάθαρων νόμων (ο Ροϊδης κάτι είχε ψυχανεμιστεί όταν αναφερόταν στην ύπαρξη αλλά μη εφαρμογή των νόμων: ο κάθε νόμος εμπεριέχει, ως τυφλό σημείο, τη δυνατότητα μη εφαρμογής του. Δυστυχώς αυτός είναι ο νόμος που κυβερνά την Ελλάδα), την ουσιαστική απουσία λειτουργούντων δημοκρατικών θεσμών (στην Ελλάδα ουδέποτε έχει προκηρυχθεί δημοψήφισμα, πλην το βασιλικό, έστω για ένα απλό ζήτημα. Μόνον για τις ταυτότητες «καίγονταν» μερικοί να γίνει δημοψήφισμα για αλλότριους σκοπούς). Κατά τα άλλα φταίει ο αόρατος εχθρός, ήτοι το φάσμα του εξανδραποδισμένου φιλότιμου. Το φυλαχτό και τα άλλα χαϊμαλιά που έδωσε ο Πρωθυπουργός στον Αρχιεπίσκοπο μάλλον θα του χρειαστούν συντόμως...

6:10 PM  
Blogger SOLON said...

Σαν ενεργοί πολίτες έχουμε και μείς τις ευθύνες μας. Εγραψα σχετικό Posτ.

nysolon.blogspot.com

9:41 PM  
Anonymous Anonymous said...

"Paralavame kammeni gi" legane tosa xronia to kommata pou parelamvanan tin eksousia se ayto to idiotipo kathestos pou legetai Elliniki Dimokratia stin prospatheia tous na dikaiologisoun ek ton proteron tin eperxomeni apodeiksi kai tis dikis tous anikanotitas
Kammeni gi exete apo simera kyrioi arxontes to topou me fotia pou den ekapse mono dasi kai anthropous alla kai tin opoia ypopsia mporouse na exei kapoios oti to Elliniko kratos einai ena sygxrono isxyro Europaiko kratos pou mporei na prostateuei na prolamvanei kai na katastelei otidhpote thetei se kindino ti zoi kai tin poiotita zois ton politon tou.



Kammeni gi exete apo simera kyrie Prothypourge pou anti na lypaste gia ta thymata tis fotias kalo tha itan na lypaste gia tin katastasi tou kratous pou exete tin atyxia ayti tin epoxi na eiste arxigos.

Na lypaste akoma gia tin katantia tis politikis zois pou eseis diamorfonete otan prospatheite na peisete tous psifoforous na sas empisteuthoun ksana eksaggelontas proeklogikes yposxeseis tis plakas pou ki aytes tha ksexastoun amesos meta tis ekloges..

Na lypaste episis gia tous psifoforous pou sas psifisan I tha sas psifisoun gia tous pio pano logous opos episis kai gia ekeinous pou diorisate I tha diorisete sto Dimosio me antalagma tin psifo tous lismonontas ki eseis o idios ta logia tou megalou theoritikou tis ideologias pou eseis aspazeste Hayek pou elege oti "opoios epidiokei tin asfaleia tou me antalagma tin eleytheria tou den dikaioutai oute tis asfaleias oute tis eleytherias" kai pou apotelei apodeiksi oti eisaste ideologoi opou sas symferei. Gia aytous pou den katalavainoun oti oi opoies oikonomikes enisxyseis yper ton adynaton den mporoun na leitourgisoun san efalthrio veltiosis tou viotikou mas epipedoy an proigoumenos den eksasfalistoun I isonomia kai I isopolitia pou synepagontai tin anasxesi ton kerdoskopikon paixnidion tin veltiosi tis poiotitas ton ypiresion ton sevasmo ton nomon kai ti genikoteri aisthisi asfaleias tou politi.

Na lypaste ta xrimata pou tha diathesete san aspirini stous pyropatheis giati an

ta idia xrimata eixan dothei stin prolipsi kai tin organosi tou kratous gia tin prostasia tou fysikou mas ploutou ta pragmata sigoura tha itan kalytera kai pithanos na eixan sothei kapoies zoes.



Kammeni gi exete apo simera kyrie Arxige tis Aksiomatikis Antipoliteysis xaris s' ena kratos pou I parataksi tis opoias eiste arxigos synevale ta megista gia na parei ti morfi poy exei simera.



Kammeni gi exoume apo simera agapitoi sympatriotes kathos kathe metro dasikis estasis pou katapatisame, kathe meso pou valame gia na eksipiretisoume atomika symferonta , kathe psifos pou riksame ta teleytaia xronia sta dyo kommata eksousias itan ki ena spirto sto xartino oikodomima pou monoi mas xtisame.



Kai dystyxos mporei pros stigmi na pistepsame to orama mias allis Elladas me ti diorganosi ton Olympiakon agonon, omos opos fainetai o pyrsos tis Olympiadas ksefyge apo ta xeria mas pou glistragan apo ta ladomata ki epese pano stin Olympia epivevaionontas oti den mas aksizei oute ayti I xora oyte I istoria tis .

10:47 PM  
Anonymous Anonymous said...

πίσω απο τη φωτια στη ζαχαρω κρύβεται μεγάλη κατασκευαστική αμερικάνικη που θέλει να κάνει τουριστική πολη θέρετρο εκει .
Αλλά επειδή θέλω να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου,πιστεύω τα ξέρουν και σιωπουν οι ελληνες πολιτικοί ,τα αμερικάνικα σαιτ τα γράφανε,επίσης η europol είχε προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές

11:30 PM  
Anonymous Anonymous said...

62 χωριά φαντάσματα !!!ποιοι ωφελούνται απο αυτά ολα και τις φωτιές?
Και ντροπή μας ειμαστε ολοι αδιάφοροι για τον συνανθρωπό μας .

11:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

και κάτι άλλο το τηλέφωνο βόμβα ειναι αποκλειστικό ισλαμικών οργανόσεων !!!!
αυτοί το χρησιμοποιούν!!!
προσοχή στα λαμόγια!!!

11:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

Akrws endiaferon an kai apo site politikou kommatos...

Ούτε ένα ευρώ, από τα εγκεκριμένα 33 εκατομμύρια ευρώ, δεν έχει απορροφηθεί από την χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής της ΕΕ για την «προστασία των δασών» από το 2000 έως σήμερα. Το γεγονός αυτό που αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας Επίτροπου κ. Ντανούτα Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Από την απάντηση και τους πίνακες που απέστειλε η κα Χούμπνερ στον Έλληνα ευρωβουλευτή αποκαλύπτεται ότι:

α) στα έτη που μεσολαβούν από το 2000 έως σήμερα, για έργα δασοπροστασίας που χρηματοδοτεί το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ και τα οποία διαχειρίζονται τα Υπουργεία και άλλοι κεντρικοί φορείς η απορρόφηση είναι μηδενική. (0%). Συγκεκριμένα για όλα τα έργα που αφορούν προστασία των δασών και είναι:

• Υπό τον τίτλο «Δασική προστασία» σχετικά με έργα πρόληψης και προστασίας των δασών κυρίως από πυρκαγιές τα κονδύλια που είχαν διατεθεί στην Ελλάδα ήταν 24 εκατ. ευρώ και τα οποία είναι όλα αδιάθετα.

• Υπό τον τίτλο «Προστασία Δάσους Σεΐχ Σου» και αφορά ανάλογες δράσεις έχουν διατεθεί 9 εκατ. ευρώ τα οποία και αυτά παραμένουν στα αζήτητα αφού η απορρόφηση είναι μηδέν (0%)

β) Για τα λοιπά έργα περιβάλλοντος που χειρίζονται απευθείας Υπουργεία και άλλοι φορείς η κατάσταση είναι εξίσου απογοητευτική. Πιο συγκεκριμένα από τα 14 αυτά έργα συνολικού ύψους 453.810.369 ευρώ, δεν έχουν ξεκινήσει τα 8 (μηδέν απορροφητικότητα), ενώ των υπολοίπων η απορρόφηση είναι ελάχιστη. Συνολικά έχουν απορροφηθεί μόνο 91.635.869 ευρώ δηλαδή μόλις το 20%. Είναι βέβαιο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αδιάθετων κονδυλίων θα επιστραφεί στην ΕΕ αφού δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμος ικανός χρόνος για την αξιοποίηση τους.

11:42 PM  
Blogger Φλύαρος said...

Όλα καλά αυτά που λέτε/λέμε και γράφουμε. Στην κάλπη να δούμε τι θα αποφασίσουμε. Χωρίς να ξεχνάμε το δράμα των συμπολιτών μας ή μάλλον επειδή θυμόμαστε το δράμα τους πρέπει να αποδοκιμάσουμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ψήφο στα μικρά κόμματα, όχι άκυρο ούτε λευκό ή αποχή. Μόνη λύση για να ταρακουνήσουμε το πολιτικό σύστημα είναι να πέσει το 80% των βένετων και των πράσινων. Αλλιώς πάλι βίλλες θα φυτρώσουν στα καμμένα

11:54 PM  
Blogger magsoulini said...

Ο κύριος Κόης είχε το θράσος να ρίξει και λίγη μεταφορική στάχτη στα μάτια μας σήμερα. "Και 500 πυροσβεστικά να είχα και 100χιλιάδες πυροσβέστες, πάλι δεν θα έσβηνα τις φωτιές" Εγώ και με 50 κι ο κάθε λογικός, που δεν τα στέλνει με προορισμό, όποιο πολιτικό τηλεφώνημα δεν θα είχα πάνω από 10 στρέμματα αθροιστικά καμμένα. Με ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης και τόσους ανθρώπους καμμένους ζωντανούς και τόση φρίκη στις ψυχές όλων των κατοίκων που βιώσανε τα γεγονότα από κοντά, δεν είναι ντροπή να παραδεχθεί και μια ευθύνη, αν όχι ανικανότητα. Ας ζητήσουν οι άμεσα θιγόμενοι δικαστικά αποζημείωση για ηθική βλάβη ή ψυχική οδύνη αν έχασαν δικούς τους ανθρώπους από το τους αρμόδιους, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, καταστροφή περιουσιών, να ταρακουνηθούν. Δεν έχεις το ακαταλόγιστο της καρέκλας, αν θες να εκλεγείς και να κυβερνάς, έχεις ευθύνες. Προσωπικά αν είχα χάσει δικό μου άνθρωπο, με αυτό τον τρόπο θα ξεκινούσα από Ευρωπαικά δικαστήρια, γιατί στα ελληνικά οι πολιτικοί πάντα δικαιώνονται. Φαντάζομαι όμως ότι θα έχουν νομοθετήσει οι 300 ομόφωνα να μην γίνονται μυνήσεις και αγωγές εναντίον τους.

2:27 AM  
Anonymous Anonymous said...

Τελικά νομίζω ότι πράγματι υπάρχει μια συνομόσία στην οποία όλοι μας είμαστε γρανάζια της. Αν σκεφτείτε ότι:
- Πόσοι από εμάς ψήφισαν τις κυβερνήσεις τις μεταπολίτευσης (το οποίο σημαίνει ουσιαστικά ότι εγκρίνετε τους χειρισμούς τους και την κατανομή των πόρων που επέλεξαν να κάνουν).; Τουλάχιστον το 90% από εσάς.
-Πόσοι από εμάς χαρήκαμε με την μεγάλη επιτυχία των Ολυμπιακών αγώνων και της Eurovision χωρίς να αναρωτηθήτε γιατί να χαλάσουμε τόσα δις για ένα πανηγύρι ενώ θα μπορούσαμε να τα διαθέσουμε για πιο μακροπρόθεσμους στόχους; (σχεδόν όλοι).
-Πόσοι από εμάς θα επιλέγαμε αντί να διοργανώσει η χώρα μας το επόμενο μουντιάλ, να δωθούν τα λεφτά για την προστασία των δασών; (...)
- Πόσοι από εμάς συμμετέχουμε εθελοντικά σε κάποια ομάδα προστασίας περιβάλλοντος είτε ενεργά είτε ως χορηγοί; Στατιστικά περίπου 1 στους 1000
- Πόσοι από εμάς επιπλήξαμε ή αρνηθήκαμε να επισκευτούμε φίλο / γνωστό σας που περιφανέυεται για το νέο του έξοχικό "μες το πεύκο σου λέω"; (0)
- Πόσοι από εμάς έχουμε αφήσει σκουπίδια σε δασικό χώρο; (Αν κρίνω από αυτά που έχω δει, σχεδόν 9 στους 10)
- Πόσοι από εμας πετάμε τα τσιγάρα σας και λοιπά σκουπιδάκια από το αυτοκίνητο; (Ομοίως) Αν είστε σ αυτούς που δεν το κάνουν, πόσοι από εσάς έχετε τσακωθεί με κάποιον που είδατε να το κάνει; (0)
- Πόσοι από εμάς κάνουμε συστηματικά ανακύκλωση; (περίπου το 3%)
- Πόσοι από εμάς θα απαιτούσαμε από τα σχολεία των παιδιών σας να κάθονται αυτά 1-2 ώρες παραπάνω να κάνουν μαθήματα προστασίας περιββάλοντος ή να θυσιάσουν κάποιες από τις εκδρομές τους για να πάνε να καθαρίσουν ένα δασάκι από τα σκουπίδια που άφησαν από προηγούμενες εκδρομές; ( χαχαχα).
- Πόσοι από εμάς θα θυσίαζαν ένα σαββατοκύριακο για τος ίδιο σκοπό; (έχω πέσει κάτω από τα γέλια)
- Πόσοι από εμάς ζητήσαμε ρουσφέτι από τον "δικό" μας για κάτι που είχε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής που μένετε; (0)
- Πόσοι ζητήσαμε ρουσφέτι για κάτι που θα βελτίωνε την δικιά μας προσωπική διαβίωση; ( πάνω από τους μισούς)
-Πόσοι από εμας πλακωθήκαμε με δημοτικά συνεργεία της περιοχής σας που ξηλώνουν δέντρα για διάφορους λόγους (είναι ακριβώς το ίδιο έγκλημα με το κάψιμο); (...)
-Πόσοι από εμας βρίσαμε όποιον προκαθήμενο της εκκλησίας βρήκαμε μπροστά μας για την εκποίηση της εκκλησιαστικής (δασικής) περιουσίας σε ιδιώτες; (...)
-Πόσοι από εσας που είναι εργολάβοι οικοδομών αρνηθήκατε να πάρετε έργο που βρίσκεται σε δασική έκταση; (χαχαχα)
-Πόσοι από εσάς που έχετε τζάκι ρωτήσατε τον προμηθευτή ξυλείας σας αν αγοράζει από νόμιμους καλλιεργητές; (0)
-Πόσοι από εμας ονειρεύονται ένα σπίτι "πάνω στη θάλασσα"; (σχεδόν όλοι)
-Πόσοι από εμας καταγγείλαμε γείτονα μας που προκάλεσε ρύπανση;(...)
Πόσοι από εσάς που είστε κυνηγοί σκεφτήκατε να μαζέψετε τα φυσίγγια που αφήνετε πίσω πυροβολόντας; ( ...)
Πόσοι από σας ανάρχες που πάτε και καίτε την Αθήνα σκεφτήκατε ποτέ ότι θα ήταν χρησιμότερο να πάτε να γκρεμίσετε κανά αυθαίρετο, να γλυτώσουμε και τα έξοδα; (τι λέω τώρα..)
- ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΟΥΛΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ;;;;;;;;;;;
Έτσι, έτσι
Τάσος

8:42 AM  
Anonymous Anonymous said...

apo Kelly

Distixos kai distixos oli imaste ipefthini kai toulaxiston osi imaste neoteri as prospathisoule na alaxoume ta pragmata. Arxika me to na min dosoume pliopsifia sta 2 megala komata. Ala na to kanoume giati i gonis mas mpori na min to kanoun giati exoun kapioi kolima me tis palies ideologies i gia rousfetia. Ime kai ego enoxi afou ki ego zitisa apo tous gonis mou an exoun kapion gia na bo sto dimosio giati ime kopela kai tha ithela na min piesome stin ergasia mou opos apeti o idiotikos tomeas ( gia ton opio exo doulepsi )giati thelo otan kano ikogenia na exo kai ton xrono kai tin psixologiki iremia na megaloso ta pedia mou me iremia. O logos pou akoma lipon thelo den ine memptos afou o idiotikos tomeas ine opos ine kai gia tis ginekes. Den ime atomo pou thelo na plironome gia na kathome giati apla tha variomoun kai to na varieme ine akoma xirotero. As kanoume oti mporoume gia ta paidia mas kai gia ti sinidisi mas giati an ta 2 afta komata ksanaparoun megali pliopsifia emis i psifofori tha fteme pio poli apo tous poilitikous gia tin katrakila tis xoras mas kai ti diki mas kai pio poli ton pedion mas, tha imaste eglimaties tou melodos ton pedion mas. Osi apo emas psifisoume ena apo ta dio komata gia rousfetia tha to kanoume fisika toulaxiston as to paradextoume kai na imaste etimi na zisoume me afto sti sinidisi mas kai os pros ta pedia mas.

Efxaristo

9:33 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ο Ελύτης ήταν περήφανος γιατί εδώ και 3.000 χρόνια μας" δόθηκε η χάρις" να λέμε τη θάλασσα με το ίδιο όνομα.Αδιάλειπτα!
Οταν κανείς κατέβαινε σε αυτά τα μέρη που τα λέγαμε " ευλογημένα" έφθανε να έχει μαζί του, ως ταξιδιωτικό οδηγό τον Παυσανία με τα Ηλειακά και τα Μεσσηνιακά του!Κανένας σύγχρονος οδηγός δεν μπορεί να τον ανταγωνιστεί!
Εκεί διαβάζοντας και κοιτώντας γύρω σου, επιβεβαίωνες το " αδιάλειπτο" και χαιρόσουνα, αισθανόσουν περήφανος, ημέρευες, βεβαίωνες στην ψυχή σου πως " κατέχεις" σίγουρα κάτι , που άλλοι δεν διαθέτουν : την δυνατότητα το βλέμμα σου να βλέπει 2.500 χρόνια ιστορία σε μιά στιγμή. Και ήσουνα πλούσιος!!! Η μυρωδιά του θείου στα Λουτρά του Καιάφα, είχε τη δική της ιστορία, μιά και πήγαζε από το σπήλαιο των Ανυγρίδων Νυμφών και εντός της ήταν που ο Κένταυρος Νέσσος, βύθιζε κατά την μυθολογία μας την άκρη των βελών του γιά να τα δηλητηριάσει....Και πήγαινες σήμερα εκεί και έβρισκες αυτήν την "μυθολογικά ιστορημένη" πηγή να υπάρχει και σήμερα. Μαγεία! Και προχωρούσες παρακάτω, στα χωριά, όπως στην Φρίξα, που καθώς έστριβε το αυτοκίνητο και την πλησίαζες, διαβάζοντας την περιγραφή της, πάλι στον Παυσανία, ύψωνες τα μάτια σου και αναγνώριζες την ακρόπολη και ακροβολούσες πάνω στα σημάδια του χώρου, που και αυτά ήταν ακόμα αναγνωρίσιμα, ενώνοντας τους αιώνες.... και μετουσιώνοντας το "συνεχές και αδιάλειπτο".Και συναντούσες παντού υπολείματα ναών ( π.χ. αφιερωμένο στην Αρτέμιδα από κογχυλιάτη λίθο πριν την Φρίξα), υπολείματα έξω από τον Μάκιστο στην κορυφογραμμή που κατέβαινες προς την Ανδρίτσαινα.....ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΟΥ.
Και τώρα ζούμε αυτή
Ε.Γ.

10:23 AM  
Anonymous Anonymous said...

kapios na vgi na tous pi na skasoun, na stamatisoun na tsakonontai ta ilithia kokoria. na katsoun mia fora kai na poun as doulepsoume mazi. alla opos les i aparatimeni mou patrida..., i katakreourgimeni mou patrida...
orgi kai ponos

10:44 AM  
Anonymous Anonymous said...

den yparxei pouthena mia anakoinosi gia to pos mporoume na boithisoume..
oxi oti emeis mporoume na kanoume polla alla afou den kanoune autoi pou prepei..
eimai sigouri oti to megalytero meros ton anagon twn pyropliktwn mporei na kalyfthei apo tin periousia tis ekklisias (as ti dimeusei kapoios epitelous!!!!) kai apo ta lefta ton proeklogikwn agonwn olwn twn kommatwn...

2:09 PM  
Blogger Tonino said...

20Τραγωδία με γιγάντιες ευθύνες για όλους μας. Πολιτική αντιμετώπιση "λίγη" τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση. Πόνος βαρύς για εκατοντάδες ανθρώπους. Ο χρόνος όμως δεν γυρνάει πίσω και εκεί που πρέπει να δώσουμε βάρος πλέον είναι στο πως θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Ό Έλληνας έχει πολλά κακά που κατά καιρούς και σεις τα καυτηριάζετε άλλα έχει και φιλότιμο. Θεωρώ λοιπόν ότι μπορούμε ο καθένας από το υστέρημα μας να δώσουμε σε πρώτη φάση μια "οικονομική δυναμική" σε αυτούς τους ανθρώπους για να ορθοποδήσουν. Απλά πρέπει να δοθεί βάρος στο πως και σε ποιους θα δοθούν τα χρήματα που θα μαζευτούν. Να πιάσουν τόπο. Να μην δοθούν όυτε στους κολλητούς των βουλευτών που κάηκε λίγο η αυλή τους ούτε σ' αυτούς που θα βρουν ευκαρία να ανακαινίσουν την "τρίτη κατοικία τους". Και αυτοί πρέπει να αποζημειωθούν αλλά προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι που πραγματικά κινούν την τοπική οικονομία στις περιοχές αυτές. Οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν ανάγκη. Ας δώσουμε λοιπόν βάρος σε αυτό όλοι μας και ας φροντίσουμε για το "δίκαιο" για μια φορά έστω και με την αφορμή αυτής της γιγάντιας τραγωδίας.
Κατρινάκης Αντώνης

2:26 PM  
Blogger dimitra said...

Όταν κυβέρνηση και αντιπολιτευση κόπτονται να αναθεωρήσουν το άρθρο 24 για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσειων,
όταν έχουμε χρήματα για zepelin και οι κάμερες φυτρώνουν στους δρόμους ωσάν μανιτάρια αλλά δεν έχουμε χρήματα για μηχανισμούς πυρανίχνευσης,
όταν τα φληναφήματα τύπου ασύμμετρης απειλής καταντούν κυβερνητική επειχηρηματολογία,
όταν πολίτες σβήνουν φωτιές με κουβάδες ενώ υπάρχουν χιλιάδες κενά στην πυροσβεστική,
όταν η καταστροφή του πολιτισμού και του βιου του λαού αποδίδεται στον "στρατηγό άνεμο",
όταν μια μάνα αγκαλιά με τα παιδιά της καίγονται ζωντανοί τότε δεν μπορώ απλά να θλίβομαι...
Νιώθω ΟΡΓΗ! Οργή όχι μόνο για τον εμπρηστή, αλλά και γι'αυτόν που κλείνει το μάτι στον εμπρηστή, για τα παραθυράκια του νόμου, για μία αλαζονική κυβέρνηση που κηρύσει εκλογές πάνω σε αποκαϊδια...

3:17 PM  
Anonymous Anonymous said...

ΚΛΑΙΩ για τους ανθρωπους που χαθηκαν, για τους ανθρωπους που εμειναν χωρις δουλεια και σπιτι, για τα απιστευτης ομορφιας δεντρα που καηκαν
για τα ζωακια που καηκαν και εμειναν και αυτα χωρις τη φωλιτσα τους
για την πολιτιστικη μας κληρονομια που εφτασε σε εμας μετα απο τοσους αιωνες σε μας για να την καταστρεψουμε ετσι αλλογηστα λες και θα την ξαναβρουμε και αυριο,
για τις παιδικες μου αναμνησεις που τσαλακωθηκαν......

3:20 PM  
Anonymous Anonymous said...

Τα χωριά μου ειναι στο νομο Αρκαδίας, εκεί ανάμεσα στον Αλφειό, τον Λάδωνα και λίγο πιο μακρύα η Αρχαία Ολυμπία.Από τότε που θυμάμαι τον ευατο μου, θύμαμαι και αυτά τα μέρη που δεν ήταν ποτέ in αλλά ήταν πάντα καταπράσινα..Πηγαίναμε στη Ζαχάρω για οικονομικές διακοπές, στη Κρέστενα για να δούμε τους ξέχασμένους συγγενείς, στο Κάτω Σαμικό για να μας δείξει η θειά πως είναι το 24ώρο ενός αγρότη..Επισκεφτόμασταν την Αρχαια Ολυμπία μια φορά στα 2-3 χρόνια και όταν δεν μπορούσαμε να πάμε φροντίζαμε να περνάμε τουλάχιστον απο εκεί γιατι βλέπετε ακόμα και η βόλτα με το αυτοκίνητο έξω απο από αυτό το χώρο ήταν ξεχωριστή, γεμάτη φως.Κανονίζαμε εκδομές στην Ανδριτσαινα στη Δημητσάνα και σε όλα τα γύρω μέρη για να γνώρίσουμε τα μέρη μας να τα αγαπήσουμε και μέσα από αυτά να αγπήσουμε και όλη την Ελλάδα.Ξέρετε κάτι όμως; Πότε δεν κάναμε μια περιπολία για να προσέχουμε τα δάση μας, ποτέ δεν απαιτήσαμε απο το δήμο μας λεφτά και επιδοτήσεις για να τοποθετήθουν κρούνοι στα απομακρυσμένα και άγνωστα χωριά μας πότε δεν κόνονίσαμε όλοι μαζί να κόψουμε τα ξέρα χόρτα που περικύκλωναν τα σπίτια μας ...Γιαυτό νομίζω οτί εκτός απο το ΚΡΑΤΟΣ αυτό και το προηγούμενο, που φταίει...(αυτό είναι το μόνο σίγουρο) φταίω και ΕΓΩ! Εκτος λοιπόν από το να πλήρωσω για να βόηθησω αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους και το βιός τους θα κάνω πάντα βόλτες απο αυτά τα μέρη για να μη ξεχάσω τι έγινε το καλοκαίρι του 2007.Ναι με πονάει λίγο πιο πολύ απο αυτούς που δεν έχει τύχει να πάνε από αυτά τα μέρη όπως σαφώς με πονάει πολύ λιγοτέρο από αυτούς που ΖΟΥΝ σε αυτά τα μέρη που καήκαν...Αυτό όμως που δεν μπορώ να αντέξω είναι ότι έχω μ ε ρ ί δ ι ο έυθύνης σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου.
Κωνσταντίνα

3:53 PM  
Anonymous Anonymous said...

erh

4:20 PM  
Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Χρίστο, υπέροχο κείμενο, αντάξιο της οργή όλου του λαού, αντάξιο του πόνου όλων μας.

5:25 PM  
Anonymous Anonymous said...

Isws auth h tragwdia na odhghsei se katharsh kai auto exartatai mono apo mas.kati prepei na kanoume.
Twra.
Oloi.

5:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ο εμφύλιος όντως έληξε το’49; Ή μήπως μαίνεται με άλλη μορφή στις καρδιές και τα μυαλά –ακήρυχτος- όλοι εναντίον όλων; Τι είναι η ντροπή, τι είναι η συμπόνια; Πώς μπορώ άραγε εγώ, ο μαραμένος κάτοικος του άστεως, να συνειδητοποιήσω, να συναισθανθώ την απώλεια; Αυτού του οποίου είμαι περιστασιακός επισκέπτης και περιπατητής, τακτικότερος ίσως ρυπαντής, για τον άλλο είναι όμως η ζωή του. Τι σημαίνει: να σύρω έξω τον γέροντα που σπαράζει, να βρέξω το σπίτι, να λύσω τα ζωντανά, να ψάξω τι μπορεί να’χει μείνει στα αποκαϊδια, να ρωτώ για αυτούς που χάθηκαν; Τόσο οργισμένοι αλλά μέχρι την πόρτα του σπιτιού μας. Θλιβερός πρωθυπουργός, θλιβεροί υπουργοί, θλιβεροί αντιπολιτευόμενοι. Όλοι αρκούντως τεθλιμμένοι, αξιοπρεπείς βέβαια και πείσμονες, ουδείς παραιτείται, ουδείς αναζητά μια ωραία τρύπα ή τα χέρια του για να θάψει τη μούρη του. Αξιοθρήνητη η αδυναμία αυτού που ζητάει συγγνώμη… Στα πρωτοσέλιδα των συμπολιτευόμενων (σκληρά yeah!) και αντιπολιτευόμενων (ακόμα πιο σκληρά yeah!) εφημερίδων όλα αποκτούν πλέον κάποιο νόημα. Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο σαφώς το οποίο και δικαιολογεί την απουσίαν οργανωμένου σχεδίου το οποίο συνήθως προορίζεται δια την αντιμετώπισιν ψιλοανοργάνωτων σχεδίων. Όσο θα μου τραγουδάνε κακόφωνα νανουρίσματα οι διαφημίσεις, τι διάολο, όλα θα είναι καλά.
Και οι λέξεις πάντοτε θα έρχονται ευκολότερα όταν στοχεύουν τους άλλους. Έτσι δεν είναι, ωραίε μου εαυτέ;

5:37 PM  
Blogger Aris Grandman said...

Kρατώ αυτά τα τρία σημεία του άρθρου:
Απροστάτευτοι:
από την επιδρομή των απλήστων
-- από την επιβολή των αγραμμάτων
-- απο τους κλέφτες και τους λωποδύτες

Και τα τρία σημεία συνιστούν βαρειά πολιτισμική ασθένεια, αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης ύβρεως. Η φωτιά είναι η τιμωρία μιας ύβρεως που κρατάει δυστυχώς όσα και τα χρόνια της δημοκρατίας μας.
Εκτενέστερα τα γράφω στο blog.

8:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

Αντιγράφω ξανά, από το ert.gr αυτή την φορά:
"Κυνηγετική περίοδος
(20/08/2007)

Με μικρές και ελεγχόμενες διαφοροποιήσεις στις περιόδους κυνηγίου ορισμένων θηρεύσιμων ειδών ξεκινά σήμερα Δευτέρα –όπως πάντα 20 Αυγούστου –η νέα κυνηγετική περίοδος, η λήξη της οποίας ορίστηκε στις 29 Φεβρουαρίου. Περισσότερες από 1.000 άδειες στον Πύργο και άλλες τόσες στην υπόλοιπη Ηλεία είχαν εκδοθεί μέχρι το Σάββατο από κυνηγούς."

Δεν λέω ότι οι φωτιές μπήκαν από τους κυνηγούς, αλλά από την άλλη, αδυνατώ να πιστέψω ότι όλοι αυτοί οι χιλιάδες έλληνες κυνηγοί στα βουνά (όχι μόνο στην Δ.Πελοπόννησο) δεν πέταξαν καμμία γόπα γιατί τις μάζεψαν όλες στα αεροστεγή φορητά τασάκια τους. Ή ότι ούτε ένας δεν κάπνισε ούτε μια φορά ανάμεσα στους θάμνους. Ή οτι κανείς δεν άφησε το παραμικρό σκουπίδι, δεν μάσησε μια τσίχλα.
Και ρωτώ, αναστάλθηκε η κυνηγετική περίοδος αυτές τις ημέρες; (δεν άκουσα κάτι)
Γιατί όταν βγαίνει δελτίο επικινδυνότητας για πυρκαγιά (λόγω καύσωνα, δυνατών ανέμων, κλπ) αυτό να μην σημαίνει και αναστολή της κυνηγετικής περιόδου; Μήπως γιατί θα έχουμε υπερπληθυσμό θηραμάτων;;;
Ή γιατί οι, υπολογιζόμενοι σε 500.000, κυνηγοί, ψηφίζουν αλλά και καταναλώνουν;

11:26 PM  
Blogger GiorgosGR said...

Πιστεύω, και λυπάμαι που γίνομαι ακραίος, ότι πρέπει να ισχύσει η θανατική ποινή για τους εμπρηστές και μάλιστα με επι τόπου εκτέλεση.
Ο εμπρηστής δεν είναι ένας απλός δολοφόνος. Είναι ένας τριπλός εγκληματίας:
1. Καταστρέφει το περιβάλλον
2. Καταστρέφει ξένες περιουσίες
3. Σκοτώνει ανθρώπους
Μεχρι πότε αυτή η αδιαφορία;
Μπορείτε να αφήσετε σχόλια στο blog μου: http://ggeorgiougr.blogspot.com/

12:08 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ο/Η evi είπε...

Isws auth h tragwdia na odhghsei se katharsh kai auto exartatai mono apo mas.kati prepei na kanoume.
Twra.
Oloi.

---------------------


Συμφωνώ. Δημιουργική καταστροφή. Πριν όμως κάνουμε οτιδήποτε, πρέπει να πρώτα να προβληματιστούμε.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το blog:

www.tikanoumetora.blogspot.com

Είναι μια προσπάθεια να δούμε αν πέρα από το δίλημμα 'οργανωμένο έγκλημα' ή 'παράλυση του κράτους' μπορεί αυτή τη στιγμή να μας διεγείρει μια πιο "pro-active" συζήτηση, πάντα βέβαια σε επίπεδο προβληματισμού.

Η ιδέα είναι ότι μπορούμε να συγκεντρώσουμε μια μεγάλη λίστα με ιδέες για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε από εδώ και πέρα, αποδεικνύοντας (στους ίδιους μας τους εαυτούς; ) ότι μαθαίνουμε από τις σωστές πρακτικές που εφαρμόζονται αλλού και ότι η γενιά μας δεν είναι ούτε αδιάφορη, ούτε μηδενιστική.

www.tikanoumetora.blogspot.com

12:10 AM  
Anonymous Anonymous said...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ 25 Αυγούστου

Μεσημέρι Σαββάτου 14.30.προσπαθώ να βάλω μια μπουκιά στο στόμα γιατί δεν πάει κάτω το ρημάδι . Ώρα 14.30,στη βεράντα του σπιτιού μου που το νιώθω πλέον τόσο προσωρινό, τόσο ξένο,ανάβουμε το φως .Είναι μαύρα όλα, ο ουρανός μας πλακώνει, τα ρούχα μας καπνισμένα, περπατάμε σε ένα γκριζωπό χαλί που μας έχει στρώσει ο άρρωστος αέρας που έρχεται από την Αμάρυνθο και το Αλιβέρι απέναντι, κουνάμε τα χέρια για να διώξουμε τις νιφάδες που χορεύουν στα μάτια και το πρόσωπο μας που θυμίζουν χιονακι του Δεκέμβρη κατακαλόκαιρο. Είναι τα καμένα από απέναντι ,η Εύβοια που ψυχορραγεί και έχει βάψει το τοπίο μαύρο.
Τα πουλιά έχουν λουφάξει στα καλώδια της ΔΕΗ τρομαγμένα και άφωνα ,αυτά τα ίδια πουλιά που έρχονται στιγμές που με εκνευρίζουν με τη φλυαρία τους. Απλωμένος φόβος, δεν ξέρω από ποια γωνιά θα ξεπηδήσει η φλόγα, απελπισμένοι κάτοικοι βγαίνουν σε ραδιοσταθμούς ζητώντας βοήθεια .Νιώθω ένα τίποτα, ένα σκουπιδακι, πονάω τόσο, που δεν μπορώ να φωνάξω, να ουρλιάξω, να βρίσω, είναι η ακραία έκφραση της συναισθηματικής έκρηξης, η σιωπή.
Περιμένω στην τηλεόραση να βγει ένας επίσημος φορέας να πει κάτι ,από κάπου να πιαστώ και να ελπίζω, κάτι, απελπισμένοι κάτοικοι ζητούν από τους ραδιοσταθμούς βοήθεια και οι δημοσιογράφοι με τη σειρά τους ειδοποιούν την πυροσβεστική.
Μου φαίνεται πως ζω έναν εφιάλτη και θα ξυπνήσω το πρωί και όλα θα ήταν ένα κακό όνειρο. Είναι εικόνες αποκάλυψης δεν περιγράφονται αλλιώς…







ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ 2 26 Αυγούστου

Πού είσαι ρε Φούρλα δε σε είδα καθόλου, δε σε άκουσα πουθενά, πού είσαι ρε Κόη, ψάχνω σε σταθμούς να σας ακούσω, αλλά ακούω δημοσιογράφους που κάνουν εκκλήσεις και δίνουν οδηγίες πού να πάνε τα πυροσβεστικά, από πού έρχονται οι πιο γοερές κραυγές των ακροατών. Από τη στιγμή που κάηκαν σπίτια στου Παπάγου και κινδύνευσε η Ηλιούπολη πώς μπορώ εγώ στο εξοχικό μου με τις δέκα βερικοκιές να μην τρέμω; Μου έρχεται να ανέβω στην ακρόπολη να την ξαναφωτογραφίσω σαν να είναι η τελευταία φορά , όπως φωτογράφησα τα δέντρα του κήπου μου ένα- ένα και δίπλα στη βαλίτσα που έχω μόνιμα δίπλα στην πόρτα του σπιτιού μου ,έτοιμη ,έχω τη μηχανή με το πολύτιμο υλικό ,τα δέντρα μου, τα παλικάρια που φύτεψα και μεγάλωνα με τόση φροντίδα. Ποιο χέρι ήταν αυτό που έβαψε μαύρο αυτόν τον τόπο, δεν μπορεί να ήταν ελληνικό, δεν μπορεί να είναι ένας από μας ,δεν μπορεί ρε παιδιά….. Μισώ και τον αέρα πλέον και τρέμω σε κάθε του φύσημα, μισώ τους σταθμούς που βάζουν μουσική, που σταματάνε τη ροή των ειδήσεων για να βάλουν διαφημίσεις, μισώ αυτούς που τρώνε και πίνουν στις ταβέρνες αυτές τις δυο μέρες του τρόμου, μισώ αυτούς που τρώνε …μισώ τους πολιτικούς που βγαίνουν στα κανάλια και αλληλοκατηγορούνται, μισώ τους πολιτικούς .Μισώ τους ξενοδόχους που ζητούσαν από τους άστεγους εκατό ευρω το δωμάτιο.
Θρηνώ τη μάνα με τα τέσσερα παιδιά σε ένα χωριό της Ηλείας, δεν έχει σημασία ποιο, θρηνώ τα παλικάρια που έτρεξαν να ανακόψουν τη φωτιά που έζωνε το χωριό τους και έγιναν κάρβουνο, θρηνώ όλους αυτούς που χάθηκαν στη φωτιά με την απελπισία στα μάτια, θρηνώ γιαυτους που έμειναν ζωντανοί αλλά δεν θα έχουν χωράφι και ελιά για να ταΐσουν τα παιδιά τους, δεν θα έχουν πατρικό, που ορφάνεψαν από μνήμες .Θρηνώ τα πουλιά που δεν θα έχουν κλαρί να κουρνιάσουν, τα αγρίμια που έχασαν τη λόχμη τους, θρηνώ για τα παιδιά που δεν θα περπατήσουν ξανά στο δάσος, που θα κυκλοφορούν με το aerolin και το subicort μέσα στη σχολική τους τσάντα, θρηνώ για τη χώρα που περιδιάβηκα και ρουφούσα τις ομορφιές της .Θρηνώ για μένα που δεν θα μπορέσω να ξυπνήσω και να κοιμηθώ ξανά ήσυχη και τα όνειρα μου έχουν πια στοιχιώσει από φλόγες και κάπνα.
Θρηνώ για όλους όσοι σε δέκα μέρες θα κυκλοφορούν με τις πολύχρωμες κονκάρδες στο πέτο και θα περιδιαβαίνουν τα εκλογικά κέντρα με τα μασκαρεμένα από τις αφίσες αυτοκίνητα, που θα πλημμυρίσουν τις πλατείες με τα κορναρίσματα της νίκης ,που θα έχουν ξεχάσει. Και είμαι εγώ που θρηνώ ,από απέναντι, από τη βεράντα της αγωνίας με το ραδιόφωνο στο αυτί και το μάτι τεντωμένο να πιάσει τη φλόγα, να σκίσει το μαύρο πέπλο γύρω και να τρέξει ,να τρέξει στο πουθενά….

9:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sinexizo apo hthes kai grafo oti as min xsexname oli mas oti pada se ola ta krati tou kosmou piso apo tous poilitikous afti pou kinoun ta nimata ine i poliethnikes i opies anikoun se kapious me onomata tous adistixous Agelopoulous, Vardinogianides, Kokalis, klp...Afti kinoun ta nimata kai i politiki ine mono ta pionia tous. Aftous giati den tous katigoroume otan ipokritika kathe fora prosferoun xrimata se kapia adistixi krisi ? se kapio filanthropiko gala ? se kapio tilemarathonio ton tileoptikon kanalion ? Nomizete oti ta kapia ekatomiria evro pou dinoun ta apektisan me idrota opos o aplos Ellinas politis - afta ta ekatomiria pou dinoun den tous ine tipota klemena outos i alos ta ixan apo tin katoxi kai apo ala.To idio ginete kai sto exoteriko.Kai prepi na tous dinoume kai ta efsima kai na tous leme kai bravo pou voithane - afti ta dinoun mono gia na ftiaxoun kai alo perissotero to profil tous- an den to katalavoume afto kai tous epefimoume kathe fora pou dinoun kapia lefta gia filanthropikous logous den tha alaksi pote kati. Giati kserete kati eprepe na simvi kati tetio gia na katalavoume - tosi anthropi pethenoun giati den exoun na fane na pioune nero kai tous afinoume me tin apathia mas gia na mporoume emis na pigenoume kai diakopes kai na pername kala.Kala oli afti i ekatomiriouxi den exoun sinidisi ala min prospioumaste oti emis exoume otan ta finoume ola afta kai simvenoun. To proto vima as ksekinisi esto stis ekloges me apoxi i me enisxisi diaforon alon komaton.

Kelly

9:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ

παιδιά,από μας πρέπει να ξεκινήσει η αλλαγή. Από τη βάση της πυραμίδας γιατί η κορυφή είναι σάπια.Ας μη ξεχνάμε οτί εμείς συντηρούμε την σάπια κορυφή, με τα ρουσφέτια που ζητάμε και τους επιτρέπουμε να μας 'έχουν στο χέρι'. Είμαστε οι πρώτοι που καταργούν την αξιοκρατία. Αν κάποιος πάει και ζητήσει μια θεσούλα στο δημόσιο και μετά τάξει και 50 ψήφους ποιος φταίει? Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να γίνουμε καλύτεροι εμείς, από δω και πέρα κάθε μας κίνηση να γίνεται με σκέψη. Σε όλα τα επίπεδα, όπως για παράδειγμα εξετάσεις διπλώματος οδήγησης . Αν δε πλήρωνε κανείς θα ζητούσαν λεφτά
(με το τρόπο τους); Η στη πολεοδομία, αν πάλι δε πλήρωνε κανείς και έκαναν όλοι καταγγελία θα κάναν τους δύσκολους όλοι αυτοί οι κρετίνοι για να βγει μια άδεια και μάλιστα νόμιμη; Αν όντως τηρούνταν οι νόμοι θα γινόντουσαν παραβάσεις τόσο αβίαστα; Αλλα όλοι λέμε 'έλα μωρέ, εχω ένα γνωστό και θα τη σβήσω τη κλίση'. Μην κρυβόμαστε πίσω απτο δάκτυλό μας.
Άλλος βγάζει χαρτί γιατρού γιατί δήθεν έχει καρδιακά προβλήματα και δε μπορεί να φοράει ζώνη.Δηλαδή αυτό είναι ανήκουστο! Όσον αφορά το περιβάλλον, μπορούμε όλοι από σήμερα να κάνουμε ανακύκλωση, συστηματικά όμως, και αν δεν έχει ειδικό κάδο η περιοχή μας να απαιτήσουμε απτο δήμο.Να γινουμε ενεργοι πολίτες. Μπορούμε να παίρνουμε λιγότερο το αυτοκίνητο.Μπορούμε να κλείνουμε το νερό στο μπάνιο όταν πλένουμε τα δόντια μας.Μπορούμε να κλέινουμε και το φως όταν δε το χρειαζόμαστε.Μπορούμε να αλλάξουμε τους λαμπτήρες στα σπίτια μας σε οικολογικούς. Μπορούμε να γίνουμε και εθελοντές σε διάφορες οργανώσεις που προστατεύουν το περιβάλλον για αρχή.Οι περισσότερες από αυτές δεν απαιτούν συνδρομή ως εθελοντισμό, απλώς και μόνο τη βοήθειά μας. Και το κυριότερο, όσοι από μας συναναστρέφονται με μικρά παιδιά, είτε τα έχουμε παιδιά, είτε μαθητές, είτε ανήψια, ξαδέρφια, αδέρφια ας τα 'παρασύρουμε' σε έναν νέο τρόπο ζωής. Ένα Σάββατο μια Κυριακή κάθε 2 μήνες να κάνουμε μια δραστηριότητα στο περιβάλλον και να καταλάβουν και αυτά οτι είναι υποχρέωσή μας να το προστατεύσουμε, δεν είναι δικό μας.Δε μπορούμε να το κάνουμε ό,τι θέλουμε.

Τι ωραία που θα ήταν να μας πήγαιναν τοτε οι καθηγητές μας ένα Σάββατο ή μια Κυριακή σε ένα δασάκι και ο τίτλος του μαθήματος να ήταν 'το πεύκο' έτσι απλά , χωρίς βιβλία, χωρίς μολυβια, χωρίς εξετάσεις. Να μυρίζαμε το πέυκο, να καθόμασταν κάτω απτη σκια του, να μαθαίναμε γι'αυτό, για τα μυρμήγκια που ζουν πάνω του. Να μας λέγαν ένα παραμύθι γι'άυτό. Να μετρούσαμε με ένα απλό θερμόμετρο τη θερμοκρασία κάτω από αυτό και μετά στον ήλιο και να καταλαβαίναμε την ομορφιά του. Να φτιάχναμε ένα ωραίο έργο τέχνης με τις πεσμένες πευκοβελόνες. Και το άλλο Σάββατο ο τίτλος του μαθήματος να ήταν 'η θάλασσα' και ξανά έξω με τα παιδιά και αυτή τη φορα ο δάσκαλος θα είχε και ένα ποίημα του Ελύτη μαζί,για σκεφτείτε μεγαλείο. Και το άλλο Σάββατο πάλι έξω και το άλλο πάλι, και πάλι και πάλι...

Απλά πραγματάκια για να εκτιμήσουμε τη φύση και μεγαλώνοντας να πονούσαμε γι'αυτή κάθε φορά που κάποιος θα τη πλήγωνε, και τι ωραία αυτός ο κάποιος να ήταν η συντριπτική μειοψηφία και να καταδικαζόταν χωρίς να τη γλυτώνει γιατί ο θείος του είναι γνωστός κάποιου.

Πιστέψτε με, δυστυχώς οι επιλογές που έχουμε σε αυτή τη βουλή είναι τουλάχιστον απογοητευτικές.Ποιον να ψηφίσεις; Συμφωνώ ψήφο σε μικρό κόμμα για αρχή και το μόνο που μας μένει για το μέλλον είναι να φτιάξουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας.
Δεν είναι και δύσκολο, είναι βρε παιδιά;

Εύη

11:47 AM  
Anonymous Anonymous said...

Εύη, έχεις απόλυτο δίκιο!!!! Πρέπει όλοι μας να βγουμε πλεον απο το λήθαργο και να κάνουμε κάτι!

12:14 PM  
Blogger Hurricane Lily said...

Αναρωτιέμαι... επειδή λένε για "ασύμμετρες απειλές" ... κάποιος είχε πει (νομίζω ο Μάργαρης) ότι για τις πυρκαγιές φταίνε οι πυλώνες και τα καλώδια της ΔΕΗ, που είναι μέσα στα δάση, και με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούνται σπινθήρες. Και ότι η λύση θα ήταν να είναι υπόγεια, αλλά δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα γιατί είναι πολύ ακριβό. Είναι άραγε αλήθεια αυτό?? Ποιός θα μας πει???

Αλλά πέραν τούτου: τόσο δύσκολο είναι, να γίνει ένα σχέδιο πυρασφάλειας σε κάθε χωριό, να προβλεφθεί τι θα γίνεται σε περίπτωση πυρκαγιάς, πώς θα εκκενωθεί, ποίοί θα φύγουν, ποίοι θα μείνουν, να υπάρχει μια υδροφόρα, μια στέρνα έστω για τέτοιες περιπτώσεις??? Κάθε χρόνο έχουμε πυρκαγιές, και οι κυβερνώντες κάνουν σα να είναι κάτι ... πρωτόγνωρο!!!!

12:46 PM  
Anonymous Anonymous said...

Min anarotiomaste lipon pos ta pragmata exoun ftasi os edo !!!!

Edo tosi anthropi san ki emas se olon ton kosmo exoun afisi pedakia na min exoun nero na pioune se toses xores ( India-Afriki kai ales )me tin APATHIA MAS. Den ftani aplos na ta vlepoume stin tileorasi kai na leme ta kaimeno oute na dinoume lefta stous Eritrous stavrous giati ta lefta den pane sta xeria tous. Ali ta ekmetalevode ( vlepe proigoumeno email mou gia poious alous )An theloume na krinoume tous politikous prepi na krinoume kai tous eaftous mas sigxronos. Emis sti thesi tous tha ta kaname diaforetika ? Etsi leme apo ti these tou asfalous ..Gia na min lipon ta leme mono gia na ta leme kai gia na ta ksexasoume meta afou tha mas parasiri o ximonas me ta sirial stis tileorasis prepi pragmatika na kanoume kati gia na alaksi kati.An perimente o kathe Vardinogianis, i politikoi se kathe xora na alaksoun kati parolo pou exoun ta mesa iste gelasmeni- aftous tous exi parasiri to xrima kai theloun na ginode olo kai pio plousii..Tha mou pite oti o xronos den mas ftani oti doulevoume san tous trelous oli mera oti exoume ikogenies na megalosoume kai oti den ftani o xronos oti edo kala kala den mas ftani o xronos gia ta dika mas provlimata tha asxolithoume me ton alon ? An den apodiksoume me praxis oti emis imaste diaforetikoi apo aftous tote isos tha prepi na dextoume to endexomeno oti tha kaname ta idia opos aftoi. Giati ta xrimata kai ti doksa otan isos ta geftis isos ginis san aftous pou tora krinoume. Mono me praxis pia oxi me logia.

Kelly

1:37 PM  
Blogger spy said...

file mou xristo
ti na peis...
opos egrapse k h elefterotipia
den uparxoun lekseis...
to mono pou mou erxete tora
sto myalo eine mia ikona apo mia palia tainia tou megalou ithopioy
thanasi vegou..
girnodas meta apo kapia xronia sti genetira tou antikrizei to kameno dasos tou xoriou tou.. k prohorontas mesa apo afto leei ena
poiima: to dasos pou pligoname, tora na to ksehaseis, diavati aposperne...

2:08 PM  
Blogger christos michaelides said...

Ο άλλος, λέει, ζεί μόνιμα πιά στην Αθηνα. Εχει, όμως, κάτι χωράφια στην Ηλεία. Κάηκαν τα χωράφια.
Ηταν, ωστόσο, από τους πρώτους που έτρεξαν για να πάρουν το επίδομα του πυρόπληκτου των 3000 ευρω, και ας έχουν βγειθ άπειρες ανακοινώσεις που ορίζουν ότι πυρόπληκτος είναι ΜΟΝΟ εκείνος που έχασε το σπίτι του, που ξεσπιτωθηκε και δεν έχει που να μείνει.
Και όμως, ο βολεμένος της Αθηνας με τα χωράφια στην Ηλεία, έτρεξε να αρπάξει, επειδή οι διαδικασίες είναι τελείως λάσκα. Και έκανε και φασαρία κιόλας, διεκδικώντας για τον εαυτό του τον τίτλο του "πυρόπληκτου". Η κοπέλλα στον γκισε, πολύ ευγενικά του εξηγούσε ότι αποζημίσωση μποιρεί να διεκδικήσει μέσω άλλης διαδικασίας, και ότι τα 3 και 10 χιλιάρικα είναι επείγουσα, ανακουφιστική βοήθεια για εκείνους που σημερα δεν έχουν που την κεφαλήν κλείναι.
Ο τυπος, συνέχισε να ουρλιάζει "το δίκηο του". και στην ουρά μαζί, συμφωνούσαν κι άλλοι μαζί του, γιατί είναι και αυτοί τα ίδια κουμάσια.
Τους σιθχαίνομαι αυτούς τους ανθρώπους.
Αυτοί είναι οι πραγματικοί εμπρηστές της Ελλάδας.
Αυτοί, τα λαμόγια, έχουν ρημάξει τον τόπο μου.
Αει σιχτίρ πιά!

Τους σιχ

2:29 PM  
Blogger Μιλ1 said...

Χρήστο,
Η στάχτη που μπαίνει απρόσκλητη κάθε μέρα μέσα στα σπίτια μας, ακόμα και αν βρισκόμαστε πολλά χιλιόμετρα μακριά από εκείνα τα χωριά που ρούφηξαν οι φλόγες (και η ασχετοσύνη των "μεγάλων"), μας πνίγει την καρδιά... Νιώθω απέραντη θλίψη για κάθε τι που ανέπνεε και δεν αναπνέει πια... Ανθρώπους, ζώα, πουλιά, δέντρα, καρπούς, γη...
Αυτό που μου προκαλεί όμως περισσότερη θλίψη είναι το γεγονός ότι ακόμα και τώρα που ο καθένας προσπαθεί να σώσει τον διπλανό του, κάποιοι -ακόμα και ανάμεσα στους πληγέντες- προσπαθούν με κάθε μέσο να σώσουν την -καημένη- την κυβέρνηση που δεν φταίει σε τίποτα! Συγκεκριμένο περιστατικό στο χωριό Αμάρυνθος, σύμφωνα με τα λεγόμενα συναδέλφου μου που έκανε ρεπορτάζ εκεί: Η πλειοψηφία των κατοίκων, δείχνει να αισθάνεται πως μεγαλύτερο πλήγμα γι' αυτήν θα είναι να μην ξαναβγεί η ΝΔ, μεγαλύτερο και απο την καταστροφή. Μεγαλύτερο και από τις επιπτώσεις στο μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Το συμπερασμα βγήκε από συνομιλίες που είχε μαζί τους.
Και αναρωτιέμαι. Μέσα στο μαύρο που βλέπουν τριγύρω τους, πώς μπορούν να ξεχωρίζουν χρώματα; ΟΚ, το κράτος σιγά μη ζητήσει "συγνώμη". Αλλά εκείνοι που ένιωσαν τα χνώτα της φωτιάς (ακόμα και όλοι οι υπόλοιποι που ζήσαμε τον όλεθρο μέσω των ΜΜΕ) πώς μπορούν να μην αναγνωρίζουν τα λάθη της κυβέρνησης;
Να δείτε που κανείς τελικά δεν θα τους τιμωρήσει στις εκλογές....
Γιατί "οραματίζονται" τα παιδιά τους βολεμένα σε μια τράπεζα και δεν συνειδητοποιούν ότι όπως πάμε τα παιδιά τους μπορεί και να μην αναπνέουν...

(Σχετικό άρθρο: "Το πράσινο του μέλλοντος" - milenapek.blogspot.com)

3:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

Γιατί είσαι άδικος Χρήστο? Δεκτόν, σε λίγες ώρες ο κ. Παπανδρέου άλλαξε ρότα, αλλά ο κ. Καραμανλής, με μπουφάν μέσα στο κατακαλόκαιρο ήταν ο εαυτός του?

7:42 PM  
Anonymous Anonymous said...

Το μπουφάν έκανε μισή δουλειά. To ότι η βαθιά συντηρητική βάση της ελληνικής κοινωνίας έχαψε το άλλοθι της ασύμμετρης απειλής δεν σημαίνει αυτόματα ότι η κυβέρνηση την έβγαλε καθαρή. Το μόνο που επιβεβαιώνει είναι ότι πεθαίνουμε για θεωρίες συνομωσίας.

www.tikanoumetora.blogspot.com

11:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

I apathia fenete kai se afta pou grafete idi. Mono gia tis simfores tis xoras mas asxoliste.Gia ola afta pou egrapsa gia tin apathia pros tosous anthropous se olo ton kosmo tosa pedia pou pethenoun kanena sxolio gia afta etsi den ine ?? Mono gia ton Karamali kai ton Papandreou na asxoloumaste prepi..

I apathia se olo tis to megalio

Kelly

10:27 AM  
Anonymous Anonymous said...

πόσο παράξενα ηχούν τα «ακροδάχτυλα σας»

καημένη πατρίδα, καημένοι άνθρωποι...

ΣIΩΠH

12:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

Otan imaste oli se oles tis xores apathis kai ta dexomaste ola opos ine, oles tis adikies apo anthropo se alon anthropo pos perimenoume na min iparxoun kai adikies kai sti diki mas xora. I adikia tha allaksi apo moni tis ?? Mono oli mazi tha tin alaksoume.

Kelly

1:23 PM  
Blogger Λάμπης Φίλης said...

Δωρεάν διαμονή, γεύμα ... και επιχορήγηση τουλάχιστον 3000 € για τα μικροέξοδά σας! Προλάβετε, η προσφορά ισχύει μέχρι 16 Σεπτέμβρη! (Τα 3000 €υρόπουλα-minimum- δίνονται από τις τράπεζες οι οποίες θα παραμείνουν ανοικτές για αυτό το λόγο μέχρι τη δύση του ηλίου, κυριακή 16-9-2007)


CHECK OUT: 16-9-2007 με το κλείσιμο της κάλπης!
ΛΑΜΠΗΣ

2:18 PM  
Blogger SOLON said...

Βλέπω ότι διάφοροι επιτήδειοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση και να εισπράξουν το επίδομα χωρίς να το δικαιούνται.
Ίσως θα ήταν πιο φρόνιμο να είχαν πάει επί τόπου 3-4 υπάλληλοι σε κάθε χωριό και να έδιναν τα χρήματα τοπικά στα σπίτια των πυροπαθών.
Τα καμμένα χωριά είναι περίπου 120.
400-500 υπάλληλοι με μια μικρή αστυνομική δύναμη θα μπορούσαν να είχαν κάνει τη δουλειά σε 3-4 μέρες.

3:47 PM  
Blogger Αλεξάνδρα said...

Ναι Χρήστο, αυτά τα λαμόγια μας έχουν φέρει εδω. Αυτοί μας στερούν τις ελπίδες.
Οχι ότι οι πολιτικοί είναι άμοιροι ευθυνών γιατί δεν είναι.

Μα μόνο εμείς μπορούμε να ξαναδώσουμε ανάσα στην ελπίδα, ανάσα στη ζωή. Με τις πράξεις μας όχι με λόγια - αυτά τα βαρέθηκα.

Και οι πολιτικοί πρέπει να αρχίσουν να ενεργούν σαν πατριώτες. Να στέκονται πέρα απο το πολιτικό κόστος. Τα έργα τους να προστατεύουν την Ελλάδα μας, όχι να την σκοτώνουν.

Αν σήμερα κιόλας βάλει ο Καραμανλής τις μπουλντόζες μέσα στις βίλες που φύτρωσαν αντί για δέντρα στα καμένα του χθες - ποιός δεν θα χειροκροτήσει;

Ανακύκλωση - χωματερές - σταμάτημα του κυνηγιού - άμεση αναδάσωση - παραδειγματική τιμωρία σε όποιον τολμήσει να χτίσει.

Βλέπω τα βουνά της Αττικής που ήταν καταπράσινα και με γέμιζαν δέος όταν ήμουν μικρή να στέκονται γυμνά και ακρωτηριασμένα όχι από κάποιον εξωτερικό εχθρό - αυτούς οι Ελληνες ξέρουν να τους αντιμετωπίζουν και το έχουν αποδείξει πολλές φορές - μα από τους Ελληνες που πια είναι φανερό πως είναι ο μόνος αληθινός εχθρός αυτής της χώρας.

Δεν τον αξίζουμε τούτο τον τόπο...

8:53 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kelly

Simfono me tin adiple oti telika emis i Ellines den tin aksizoume tin klironomia mas an den kanoume kati. Exoume katadisi lamogia ( oxi oli ) aftokritiki miden.An kai se aftes tis ekloges den alaksoume kati me tin psifo mas imaste aksii kai aksies tis miras mas. Arki na dosoume ena gero minima gia arxi. Exoume ipoxreosi sta pedia mas toulaxiston stin aksioprepia mas, sto onoma aftis tis xoras pou opote mas volevi leme oti apo edo ksekinise o politismos. Eleos pia me aftes tis famfares kai tous aftoefemismous.Tha eprepe na drepomaste.Makari oli i polites na min psifisoun kanenan apo tous dio megalokarxaries tis politikis - OUTE ENAS POLITIS OMOS, an den ksekinisoume kapos den tha ksekinisoume pote - kai mete den tha exoume dikeoma na ksanaparaponethoume kai mpori tin epomeni fora na imaste emis ena apo ta thimata ton fotion i kapios apo tous gonis mas.Prepi na ksevoleftoume psi thisia.Prepi na katalavoume pia oti prepi na niazomaste kai gia ton sinanthropo mas gia ti fisi giro mas giati etsi olo to kinoniko sinolo tha veltiothi. As min skeftomaste alo egoistika.As KSIPNISOUME EPITELOUS.

kelly

10:10 AM  
Blogger spy said...

bnFILE XRISTO
H SIGENTROSI POY EGINE ME TOYS BLOGERS PROXTHES ITAN MIA KALI ARXI.. META OMOS XRISTO? DEN NOMIZO NA YPARXI K ANALOGI SYNEXIA.. GIATI FILE XRISTO OLOI AFTOI OI BLOGERS POU PIGAN STIN SIGEDROSI THA PANE K STIS 16 TOY SEPTEMVRI NA PSFISOYN K TO KOMA TOYS.. PASOK, N.DIMOKRATIA, LAOS, KKE K DEN KSERO TI ALLO..
META MPORI NA KANOYN TIN EPOMENI SIGENTROSI STIN EPOMENI SYMFORA POY THA SIMVEI..
THELO NA ELPIZO FILE XRISTO OTI AYTO DEN THA SIMVI, ARKI OI BLOGERS NA SINEXISOYN AFTO POU ARXISAN.. NA GINONTAI TETIOY IDOYS SIGEDROSEIS PIO SIXNA,NA VROYN ENA DIKO TOYS KODIKA EPIKINONIAS,ALLES MORFES DIAMARTIRIAS.. -XORIS VIA VEVEA- MPOROYN NA SINENOHTHOYN ARKEI NA TO THELOYN..ALIOS OTI KALO APXISE GRIGORA THA XATHEI FILE XRISTO..
P.S.:EXO KATI APORIES FILE XPISTO K THA ITHELA NA MOY TIS LISEIS ESI POY ISAI DIMOSIOGRAFOS..
GIATI STIN TILEORASI TOY ANTENA KATA THN DIARKIA TIS KATASTROFIS EIXE VALI APANO DEKSIA MIAQ MIKRI SIMAIA ELLINIKI POY TIN FIFOYSE O STRATIGOS ANEMOS,AMESOS-AMESOS?
MIPOS GIA NA SOY DIKSOYN OTI AFTI EINAI PERISOTERO ELINES APO SENA?
GIATI STIN TILEORASI TOY ALFA EVGALAN EPIKYRYKSY ME ENA EKATOMIRIO EYRO, AMESOS-AMESOS?
MIPOS GIA NA SOY DIKSOYN OTI AFTI
EINE PERISOTERO ELINES APO SENA?
GIATI STIN TILEORASI TIS NET VGALAN ENA VIDEO POY DIXNI KAPIOYS "TROMOKRATES" NA "VAZOYN FOTIES" ,AMESOS-AMESOS?
MIPOS GIA NA SOY DIKSOYN OTI EINAI PERISOTERO ELINES APO SENA?
THA XARO AN MOY APANTOYSES SE AYTES TIS ISOS XAZES APOSRIES..
KALA NA SAI FILE XRISTO!!!

2:21 PM  
Blogger SOLON said...

@ SPY
Οι συγκεντρώσεις τέτοιου είδους είναι άλλοθι της απάθειας.
Η μόνη λύση είναι πολιτική ηγεσία που θα διορθώσει θεσμούς. Παιδεία - δικαιοσύνη και δημοκρατική αντιπροσώπευση. Αν απλοποιήσουμε τα προβλήματα στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή εκεί νομίζω θα καταλήξουμε.

2:50 PM  
Blogger Μιλ1 said...

This comment has been removed by the author.

6:14 PM  
Blogger demetrat said...

Οχι.
Εγώ δέν αισθάνομαι καθόλου υποχρεωμένη να χρεωθώ ως πολίτης αυτής της χώρας την αχρηστία των κυβερνόντων.
Καθόλου δεν αισθάνομαι την ανάγκη να δικαιολογηθώ επειδή δήθεν όλοι φταίμε , και να κοιτάξουμε μπροστά να δούμε τί θά κάνουμε.Eγώ έχω τό δικαίωμα νά κοιτάω και πίσω.Είμαι ένας απλός πολίτης.
Αντίθετα αισθάνομαι μιά τρομάρα που μου έχει κόψει τά ήπατα.
Γιατί συνειδητοποίησα πως είναι τόσο άχρηστοι που ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μου μπορούσα να το φανταστώ.
Καί ακριβώς κατ' εικόνα καί ομοίωσή τους, είναι και οι δήμαρχοι και οι νομάρχες τους.
Τι πάει να πει αυτό το ανήκουστο που ακούγαμε όλες αυτές τις μέρες , να εμφανίζονται αυτά τα νούμερα της τοπικής αυτοιοίκησης να ουρλιάζουν , σάν απλοί πολίτες ,(και οι ψηφοφόροι τους δεν τους εχουν παρει ακομα με τις πετρες),ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΚΑΙΓΟΜΑΣΤΕ, ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ !!!!!!!!
Ποιοί σας έχουν αφήσει ρε τομάρια;
απο πότε περιμένει ο νομάρχης τον υπουργό για να επιτάξει οτι ερπυστριοφόρο, βυτίο, σκαπτικό,βαρέλα, μπουλντόζα του νομού.
Από πότε ο νομάρχης περιμένει το βουλευτή και τον κάθε πρωθυπουργό για να κάνει αντιπυρική ζώνη γυρω απο κάθε δάσος.
ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΡΕ.
Πάντοτε πιάνανε φωτιές τα δάση, αλλά θυμάμαι το δήμαρχό μας και τους κοινοταρχες να επιτάσουν Ό,τι ΥΠΉΡΧΕ στήν πόλη, για να μη καει σπιτι.
ΠΟΛΥ ΔΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
Καί μή μού πείτε πως πριν 30 χρόνια
η τοπικη αυτοδιοίκιση είχε πιό πολλούς πόρους και αρμοδιότητες.ΧΑ.
Αλλά μάθαμε τώρα , κανείς δε φταίει .Φταίει ,φταίει ξερουμε πολύ καλά ποιός φταίει .
Μόνο που δεν το λεμε, και δεν το λεει και κανεις , ούτε σε εφημερίδες ούτε σε κανάλια.
Φταίει που ο αυτοκράτορας είναι γυμνός, θεόγυμνος, και μάλλον γιαυτό τον έχουμε καί ακριβοθώρητο. για να μη το καταλάβουμε αμέσως.
Βγήκε και είπε (χωρίς αιδώ ) αυτό το φασισταριό που αλωνίζει στα κανάλια,ο Ψωμιάδης , πώς ο Καραμανλής τά πήρε λέει, και αγρίεψε. Τσου ρε λάκη.
Κάποιος χέστηκε πού αγρίεψε το ταυρί.
Ανταριάστηκε ο κόσμος.
Ρέεεεεεεεεε, μάς έχετε σμπαραλιάσει με τις σφαλιάρες που δέν προλαβαίνουμε να ισιώσουμε μάγουλο.
Τά σκάνδαλα πού βγαίνουν άν 1 και μονο απο αυτο εσκαγε μυτη σέ άλλους καιρούς θά τους ειχαμε βαλει φυλακή.
Έτσι και σκορπαγε κάποιος έτσι το δημόσιο χρήμα όπως κάνετε εσείς αυτές τις μέρες, θά τον είχανε χώσει μέσα.
Καί μείς καθόμαστε και έκπληκτοι παρακολουθούμε το δώσε και μένα μπάρμπα, και μέ μαγκιά κιόλας.
Γιατί κι άλλοι χεσμένοι είναι ,και δέν μπορούνε να μιλήσουνε με τις ρεμούλες που εχουνε κάνει.
Καί στη μέση ο ψηφοφόρος , πού τον έχουνε πείσει πως έτσι και δεν έχουμε αυτοκράτορα ή από δώ, ή από κεί, για να μπορεί να γ..... και να δέρνει , δέν μπορούμε να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε.
ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ,ΜΠΟΡΟΎΜΕ. ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΩΝΙΖΕΤΕ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΕΣ.
Κοιμάμαι βλέπω ένα όνειρο και νομίζω πως χαμογελάω στον ύπνο μου.
Εχουνε βγει λεει τα αποτελέσματα των εκλογών και έχουνε και τα δυο δερβισόπαιδα γυρω στο 28%,και έχουμε βγει λέει στούς δρόμους , γελαστοί, λαμπεροί και μέ σημαίες λέει ,και γιορτάζουμε τήν απελευθέρωση.Λέει.
Αρνούμαι να ξυπνήσω.

Δήμητρα.

10:57 AM  
Blogger kirk said...

Χρύσανθος Λαζαρίδης said..
Κατά τα άλλα, όντως, δεν γνωρίζουμε αν ήταν «οργανωμένο σχέδιο». Γνωρίζουμε όμως, τρία πράγματα:
-- Πρώτον, ότι αυτή τη φορά οι πυρκαγιές ξέσπαγαν κατά δεκάδες τις βραδινές ώρες, σε απρόσιτες ορεινές περιοχές, όπου επικρατούσαν χαμηλές θερμοκρασίες, άρα ΔΕΝ οφείλονταν σε «κλιματολογικά» αίτια (αυτό-ανάφλεξη πεύκων ή χωματερών).
-- Δεύτερον, ότι κατά κανόνα δεν καίγονταν «φιλέτα γης», αλλά απρόσιτες περιοχές. Ποιος οικοπεδοφάγος ενδιαφέρεται για τις «αετοράχες» της Γορτυνίας, για την ορεινή Ηλία ή για τις απόκρημνες πλαγιές της νότιας Εύβοιας;
-- Τρίτον, ότι ξέσπαγαν συνεχώς απ’ όλα τα σημεία, και μάλιστα βραδινές ώρες, ώστε να διασπούν τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής και να χαθεί κάθε έλεγχος. Αυτό αν συμβεί δύο-τρεις φορές, μπορεί να είναι και σύμπτωση. Αλλά αν συμβεί εκατοντάδες φορές μέσα σε τέσσερις μέρες, σε εκατοντάδες σημεία, μόνο ηλίθιος μπορεί να θεωρεί ότι ήταν «σύμπτωση».

8:14 PM  
Anonymous Anonymous said...

>Αλλά αν συμβεί εκατοντάδες
>φορές μέσα σε τέσσερις μέρες,
>σε εκατοντάδες σημεία, μόνο
>ηλίθιος μπορεί να θεωρεί ότι
>ήταν «σύμπτωση».

...Aν υπήρχε πυροσβεστική με σχέδιο, οργάνωση, κλπ, δεν θα συνέβαινε τίποτα...

Μόνο όμως ένας ηλίθιος μπορεί να τα καταφέρει και για 10 μέρες να καίγεται η Πελοπόννησος, έχοντας στα χέρια του δεκάδες αεροπλάνα κι ελικόπτερα, απ' όλη την Ευρώπη...

1:25 AM  
Blogger the navigator said...

Α ρε Χρήστο...

Πόσο "μελάνι" ξοδεύεται καθημερινά σε καταγγελίες των ανίκανων κομματικοδίαιτων συμμοριτών που μας "κυβερνούν"...Εγώ θα ήθελα μια απάντηση σε 3 πράγματα...

1) Τι είναι αυτό που δημιούργησε σε αυτό τον λαό την ακράδαντη πεποίθηση ότι όλοι οι άλλοι τον επιβουλεύονται ?
2) Πως γίνεται να είναι τόσο προφανής ο διχασμός προσωπικότητας του ΓΑΠ σε όλους εκτός από αυτούς που τον συμβουλεύουν να συμπεριφέρεται με αυτό τον ανεκδιήγητης ανουσιότητας τρόπο ?
3) Γιατί δεν ακούει ποτέ...μα ποτέ...κανείς στην Ελλάδα τους ειδικούς για ένα θέμα πριν να είναι πολύ αργά...??? Μήπως ένα σωρό άνθρωποι που ξέρουν δεν έβλεπαν να έρχεται η καταστροφή ???

4:53 AM  
Blogger demetrat said...

Αλλά αν συμβεί εκατοντάδες
>φορές μέσα σε τέσσερις μέρες,
>σε εκατοντάδες σημεία, μόνο
>ηλίθιος μπορεί να θεωρεί ότι
>ήταν «σύμπτωση».
kirk
Πρώτα πρώτα , οι φωτιές πού πήγαν στις αετοράχες, δέν ξεκίνησαν από κεί, ξεκίνησαν από τόν Καιάφα, γιού νόου;από παραλία μεριά άν γίνομαι αντιληπτή.
Στά βουνά έφτασαν, γιατί κάποιοι, νομίζανε πώς ακόμα κυβερνάει το πασόκ, και περιμένανε να τις σβήσει .
Φωτιές , τέτοιες ,μέ τέτοιους ρυθμούς,μπαίνανε πάντα.(το 1998 μπήκανε 198 φωτιές σε μία μέρα)το 2000 και το 2001 γινότανε χαμός από φωτιές.
Άχρηστοι καί κείνοι,αλλά δέν κάψανε και τά μισά χωριά της πελοποννήσου και 64 ανθρώπους.Εντάξει;
Ηλίθιοι , όχι δέν είμαστε.
Μπορεί να βρεθήκανε και μερικοί άρρωστοι που βάζουνε φωτιές και το απολαμβάνουνε.
Μπορεί να υπάρχουν και τρείς γριές, μερικοί γέροι, και κανα δυό παιδιά που βάζουνε κατά λάθος φωτιά.
Μπορεί νά υπάρχουν και οι οικοπεδοφάγοι.
Αυτό όμως πού είναι σίγουρο και οφθαλμοφανές, είναι πώς ο κωστάκης παίζει τρία χρόνια τώρα με τά λεγκο, μπάμ μπάμ φσσσσσσσσσστ .
Ο πολύδωρας κάπου κατοικεί.Σέ κάποιο σύμπαν. Το πού δέν είναι σίγουρο ακόμα ,τό ψάχνουμε.
ο Κόης μαρτυράει στήν κυρία το Φούρλα , και κείνος του δίνει μιά μπουνιά και τρέχει στή μαμά του
Η Ντόρα-λεέι- έχει ένα ψυχολογικό μέ τους τρομοκράτες, τό οποίο τό βγάζει κάθε που τη βολεύει.
Η Μαριέττα σκέφτεται μήπως και φταίνε οι μικρασιάτες που τους σφάξανε οι τούρκοι;λέμε τώρα μήπως!
Α ! καί το Νατάσσα.Πού έγινε απο νηπιαγωγός μέσα σε 3 χρόνια ειδικευμένη νευροχειρουργός.
Καί δέν ίδρωσε το αυτί κανενός.
Αυτό είναι σύμπτωση.
Μιά κακιά συμπτωση.
Γιατί τόσοι πολλοί ηλίθιοι και λαμόγια μαζεμμένοι σέ μία κυβέρνηση,άν δέν είναι ασύμμετρη απειλή, μόνο σύμπτωση μπορεί να θεωρηθεί.
αχ.
ι χαβ ε ντριμ.
θέλω και γώ απο σχεδιάστρια να γίνω καρδιοχειρουρχός.Πέστε μου καλέ κύριε πού να απευθυνθώ για τα απαραίτητα δικαιολογητικά;

δήμητρα

9:08 AM  
Blogger ap said...

Ξανά Ν.Δ ? NOT IN MY NAME.

12:11 PM  
Blogger Flying Libido With A Ukulele said...

Τα ριάλιτι σόου και τα μικροπολιτικά καμώματα πάνω σε αποκαϊδια και σε πτώματα,
ποιος "εμπρηστής" θα βρεθεί να κάψει;
(Θεούλη μου τι όμορφη που είναι μια τέτοια ασύμετρη απειλή!!!)

6:30 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tora tha doume pali ston tilemarathonio ton kanalion tous :
Vardinogianides, Latsides, Agelopoulou-Daskalaki na prosferoun posa gia voithia kai san vlakes tha tous poume opos kathe fora kai efxaristo. Proton ego ksero oti otan thes na voithisis den to kanis ke voukino san na thes na to diafimisis ala oli afti etsi kanoun pada opos kai i adistixi tous sto exoteriko ( stars, ithopii, tragoudistes vlepe Madona kai den simazevete ). I ilithioitita mas omos ine pou kapii tha tous poune kai efxaristo. Ksipniste !!! afta ta lefta pou dinoun taxa den ta exoun kerdisi me ton idrota tous ala me kombines terastiou megethous. Kai tha tous po kai EFXARISTO KAI BRAVO !! Den ime toso ilithia pia. As tous kani epitelous kapios rezili sas parakalo Kirie Mihailidi. As tous ksebrostiasi kapios sas parakalo. Afti ta kanoun afta giati kathode oli mera tembeliazodas gia na ftiaksoun kai to profil tous. Ki emis leme "Ti kali Kiria i Kiria Vardinogiani" Eleos pia , prepi na tous anexomaste kai aftous ??

Kelly

1:36 PM  
Blogger spy said...

FILE SOLON
K PIOA POLITIKI HGESIA THA ANALAVEI NA KANEI AYTO POU LES?
STA KOMATA POY DILOSAN SIMETOXI STIS EKLOGES TIS 16HS TOY SEPTEMVRI K ZITOYN TIN PSIFO SOU, VLEPEIS KAPIO ESTO K MIKRO SXIMATISMO NA TO ILOPIEI?
ESI MIPOS FILE MOY XRISTO?
EMEIS PREPEI NA KSIPNYSOUME FILE SOLON.. EMEIS PREPEI NA KATALAVOUME TI GINETE GIRO MAS FILE XRISTO..
EMEIS PREPEI NA DOYME KALA FILOI MOY..
EMEIS K MONO EMEIS..
KALA NA PERNATE!!!

2:05 PM  
Blogger spy said...

FII KELLY

I FILANTHROPIA EINAI FOROAPALAGI..
KALA NA 'SAI!!!

2:11 PM  
Anonymous Anonymous said...

ine foroapalagi ne ala den adexo alo na vlepo anthropous na tous lene kai efxaristo. Kanis den exi ta kotsia na tous ksebrostiasi ? Oli afti me ta klemena lefta tous kinoun ta nimata ton politikon outos i alos ke emis pou to kseroume ti kanoume ? Den mporoume kati na kanoume gia afto ? Afou emis to sinolo diladi ton politon imaste pio poli pos imaste toso adinami ? Exoume volefti ala an adithrousame i kinonia san sinolo den tha mporouse na ofelithi ? Giati tous afinoume na mas kanoun oti theloun ? Den iparxi lisi pouthena ?

Kelly

3:10 PM  
Blogger spy said...

FILI KELLY
TI KANEI O GIANIS PAPADOPOYLOS KATHE MERA.. KSIPNAEI TO PROI, TROI TO PROINO ME THN OIKOGENIA TOY K PAEI STIN DOYLEIA TOY.. EKEI SINANTA TOYS SYNATHELFOYS TOY K TO AFENTIKO TOY.. EINAI TOSO AFOSIOMENOS ME THN ERGASIA TOY POY DEN AKOYEI GYRO TOY TIPOTA.. STO DIALEIMA POY KANEI GIA KAFE SYNANTA TON GIORGO APO TO APENANTI GRAFEIO..TON ZYLEYEI ALLA DEN TO DEIXNEI GIATI THELEI NA PEIDIKSEI THN ANNA POY EINAI H GOMENA TOY GIORGOY K DOYLEVEI STO PANO PATOMA GRAMATEAS TOY YPODIEYTIDI YPEFTHINOY GIA TIS PROAGOGES.. O GIORGOS TOY LEEI OTI PIRE KAINOYRGIA ZANTOLASTIXA EIKOSIDIARES AKTINOTES K OTI "TORA TO AMAKSI FISAEI".. TON AKOYEI XAMOGELONTAS AN K GNORIZEI OTI PALI THN SYNTAKSI TIS GRIAS MANAS TOY PIRE GIA NA TA AGORASEI,ANATHEMATIZONTAS TON EAFTO TOY GIATI PIGE H DIKIA TOY MANA K IPIE THN XLOPINI POY KATA LATHOS O GEROKSOYRAS PATERAS TOY THN EIXE VALEI STO PSIGEIO NOMIZONTAS OTI EINAI NERO, K PETHANE K ETSI DEN MPOREI TORA K AFTOS NA PAREI KAINOYRGIA ZANTOLASTIXA..ALLA MIN ANISIXEIS FILI KELLY GIATI TOY IRTHE MIA KALI IDEA.. NA PISEI THN GINEKA TOY ELENI NAPEI STIN PETHERA TOY PU MISI THANASIMA GIATI TON VRIZEI SYNEXIA EPEIDI LEEI OTI DEN INE AKSIOS NA ZITISEI MIA AFKISEI APO TO AFENTIKO TOY K SINEXEIA TON SIGRINEI ME TON KOYMPARO TOY TON STELIO PADIKO FILO TIS GYNAIKAS TOY ELENIS," O STELAKIS EXEI DIKIA TOY DOYLIA ENO ESY.. O STELAKIS EXEI DIKO TOY EKSOXIKO STIN RAFINA ENO ESY.. O STELAKIS EXEI BMW KSESKEPASTI ENO ESY.." K THA TOY MINI PANTA I APORIA GIATI I GYNEKA TOY ELENI KSEREI OTI GIA TO STROMA NEROY TOY STELAKI ENO DEN EXOUN PAEI POTE SPITITOY, NA TIS PAREI LEFTA GIA NA GRAPSEI K KALA TON MIKRO GIO TOY KOSTAKI K THN MEGALI KORI TOU GOGOYLA 15ETON POY THELEI NA GINEI SAN TIN MASTROKOSTA K EXEI MIA FILI THN NTEPPY 19ETONPOY ERXETE SPITI ME KATI MINIA K TOY TREXOYN TA SALIA ALLA TIS PROALES STIN TOYALETA PARALIGO NATHN XOYFTOSEI ALLA KATAFERE NA TIS PAREI TONOYMERO TOY KINITOY TIS K NA KLEISEI RANTEVOY ME THN AITIOLOGIA OTI HTHELE NA TIS KANEI DORO ENA KAINOYRGIO KINITO,STO ODEIO K STO XORO K STO KARATE.. K ETSEI THA VALEI K AFTOS KAINOYRGIA K KALITERA ZANTOLASTIXA..
KALI SOY MERA KELLY!!!

2:13 PM  
Blogger Λυκάων said...

Λυπάμαι παιδιά αλλά φοβάμαι ότι "το καραβάνι των Ελλήνων τελειώνει κάπου εδώ", και το χειρότερο που φοβάμαι είναι ότι πιο πριν θα αφήσουν πολλοί από μας τα κορμιά τους στο Αιγαίο θύματα τους αποτυχημένου νεοελληνικού κρατικού μορφώματος.

Γιατί σε αντίθεση με πολλούς εγώ δεν μας εξαιρώ από την ευθύνη για την κατάντια της χώρας. Τούτο το καλοκαίρι απλά πληρώσαμε πανάκριβα τις θλιβερές μας παθογένειες ως κοινωνία.

"Εικόνα μου είσαι κοινωνία και σου μοιάζω". Οι ανίκανοι και επικίνδυνοι πολιτικοί μας είναι δική μας επιλογή και μας αξίζουν.

3:58 PM  
Blogger KROKO said...

Λεοντάρι,Μιστρο,Πλάτανος,Πελόπιο,Λέπραιο...Κάηκαν μερικά από τα πιό όμορφα κομμάτια της ελληνικής επαρχίας.Ποτέ δεν λυπήθηκα για σπίτια χτισμένα μέσα σε δάση γιατί ποτέ δεν κατάφεραν να γίνουν κομμάτι της φύσης ή του δάσους.Συνήθως ήταν αυθαίρετα με τους ιδιοκτήτες τους να φωνάζουν "που είναι το κράτος"?-ένα κράτος που προσπαθούσαν να το αποφύγουν όταν έχτιζαν.Η ήταν βίλες υπερβολικές ,γεμάτες αχρηστο όγκο,που εξέφραζαν την ματαιοδοξία του νεοπλουτίσαντος ιδιοκτήτη.Τώρα όμως κάηκαν όμορφα χωριά ,ενταγμένα αρμονικότατα στο περιβάλλον ,κόπος μαστόρων του παρελθόντος που δεν πάλευαν με το χρόνο-τον είχαν σύμμαχο τους.Σπίτια απλά' με το μαγεριό τους ,με την αυλίτσα τους και με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες προγόνων στους τοίχους ,προγόνων χαρακωμένων στο πρόσωπο με τον τρόπο που μόνο ο χρόνος και ο μόχθος ξέρουν ωραία να αυλακώνουν.

11:50 PM  
Anonymous Anonymous said...

check this, http://kapse-tin-psifo.blogspot.com/

4:46 PM  

Post a Comment

<< Home