Friday, July 14, 2006

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ 1


Γράφω από το αεροπλάνο, ένα Airbus Α310-300 της White, που είναι ιδιωτικό παρακλάδι της κρατικής TAP. Αναχωρήσαμε πριν από 3,5 ώρες περίπου από τη Λισαβώνα, όπου φτάσαμε νωρίτερα σήμερα με πτήση της Iberia από την Αθήνα, μέσω Μαδρίτης. Θέλουμε άλλες 2 ώρες και περίπου 15 λεπτά για να φτάσουμε στο Μανάους, πρωτεύουσα της πολιτείας των Αμαζόνας, όπου θα διεξαχθεί, από σήμερα 13 Ιουλίου, (-7 ωρες πίσω από την Ελλάδα), μέχρι και την Πέμπτη 20 Ιουλίου, το «6ο Θρησκευτικό, Επιστημονικό και Περιβαλλοντικό Συμπόσιο», με θέμα φέτος, «Ο Αμαζόνιος Ποταμός: Πηγή Ζωής».

Το Συμπόσιο αυτό, όπως και τα προηγούμενα 5, είναι έμπνευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, που είναι μαζί μας τώρα, σ’ αυτό το αεροπλάνο.

Είναι η τρίτη φορά που τον βλέπω από κοντά. Η πρώτη ήταν γύρω στο 1993, όταν βρέθηκα στην Κωνσταντινούπολη (πρωτη φορά στη ζωή μου) για ένα συνέδριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τα Μίντια, για το οποίο είχα εργαστεί για ένα φεγγάρι, δύο χρόνια πριν, στο Μάντσεστερ, ως επικεφαλής των ερευνητικών προγραμμάτων.

Ειχαμε πάει, με την Ευη Δεμίρη και τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη, (αγαπημένοι συνάδελφοί μου αμφότεροι, από τους οποίους έμαθα πολλά), στο Φανάρι, και ειχαμε κουβεντιάσει μαζί του για μία ωρα περίπου. Ηταν καλωσυνάτος, πράος, πολύ απλός, με καθαρή σκέψη, την οποία και σου μετέδιδε με εξαιρετική χρήση του λόγου.

Πρόσεξα, τότε, πίσω του, στο γραφείο που καθόμασταν, ένα σπασμένο τζάμι, και μας εξήγησε ότι μόλις το προηγούμενο βράδυ, πάλι οι διαβόητοι Γκρίζοι Λύκοι, είχαν κάνει το γνωστό τους γιουρούσι με πέτρες και άναρθρες κραυγές, που καλούσαν «τον γκιαούρη διαολόπαπα να ξεκουμπιστεί από τα άγια χώματα της Ισταμπούλ».

«Είμαστε συνηθισμένοι», αρκέστηκε να πει χαμηλόφωνα ο Πατριάρχης καθώς, ακόμα και εκείνη τη στιγμή που μιλούσαμε, από μεγάφωνα μεγάλης ισχύος πολύ κοντά στο Πατριαρχείο, άκουγες στη διαπασών τον Ιμάμη να δοξάζει τον Αλλάχ και να καλεί τους πιστούς σε προσευχή. «Θέλει πολλά κότσια να ζεις εδώ και να αντιστέκεσαι στην εχθρότητα των φανατικών με μόνο όπλο σου την δύναμη της πίστης και του χαρακτήρα σου», είπα από μέσα μου.
Τον είδα ξανα, ένα-δυό χρόνια αργότερα, στις εκδηλώσεις στην Πάτμο για τα δεν θυμάμαι πόσα χρόνια από την συγγραφή της Αποκάλυψης από τον Ιωάννη. Γινόταν πανζουρλισμός στο νησί, με όλη τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αραγμένη σε κότερα και θαλαμηγούς, να παραστέκεται στον άρρωστο Ανδρέα Παπανδρέου, τα μίντια να κυνηγούν την Μιμή σε κάθε της βήμα, και τα τηλεοπτικά τσακάλια να έχουν στρατοπεδεύσει έξω από τη θαλαμηγό του Λάτση για να βγάλουν θέμα.

Ο Πατριάρχης πέρασε μπροστά μου στα στενοσόκακα της Χωρας, ανεβαίνοντας στο μοναστήρι για να κάνει τη Λειτουργία. Κοιταχτήκαμε, έδειξε πως με αναγνώρισε, και χάρηκα εγώ τόσο που σχεδόν με ενθουσιασμό και με αυθορμητισμό ολωσδιόλου ανάρμοστο του φώναξα «ω, γεια σας τι κάνετε;». Από παντού, εισέπραξα βλέμματα αποδοκιμασίας. Από εκείνον, όμως, όχι. Αντιθέτως, χαμογέλασα με την αποκοτιά μου, και μου απάντησε στο ίδιο, περίπου στυλ: «Πολύ καλά, και χαίρομαι που σας βλέπω».

Σήμερα, καθώς μπήκε στο αεροπλάνο, κοντοστάθηκε λίγο στο χώρισμα μεταξύ πρώτης και οικονομικής θέσης, και μας χαιρέτισε. Δεν ειχα την αξίωση να με αναγνωρίσει, τόσα χρόνια που πέρασαν, χωρίς μουστάκι πιά εγώ, με άλλα δέκα περίπου χρονάκια στη πλάτη μου, και τουλάχιστον 15 κιλά από πάνω ως κάτω.

Τακτοποίησε μόνος την μία χειραποσκευή του στη ντουλάπα, και κάθισε στη θέση του. Μόνο τρία άτομα τον συνόδευαν – δεν τους γνωρίζω, θα τους μάθω. Αλλά μου έκανε εντύπωση αυτό, γιατί φαντάζομαι πόση «φασαρία» θα συνόδευε έναν αντίστοιχης εμβέλειας θρησκευτικό ηγέτη, τον Πάπα ας πούμε, σε ένα τέτοιο ταξίδι, εάν βεβαίως καταδεχόταν να ταξιδέψει, εκείνος ο άλλος ηγέτης, με μια χαμηλού κόστους τσάρτερ πτήση, με μόλις 9 θέσεις μπίζνες, και καμία απολύτως πολυτέλεια.

Όποιος θέλει, πάει κοντά του και του μιλάει. Η κουρτίνα που χωρίζει την πρώτη θέση από την οικονομική είναι, κατόπιν δικής του επιθυμίας, μαζεμένη ώστε να μην υπάρχει … αποκλεισμός.

Δεν ειμαι πολύ της Εκκλησίας άνθρωπος, και σίγουρα δεν έχω κανέναν λόγο συμφέροντος να εκθειάζω τον κ. Βαρθολομαίο. Το ταξίδι αυτό το πληρώνει εξ ολοκλήρου η εφημερίδα μου, η Ελευθεροτυπία, και όσο για τις δικές μου υπαρξιακές αγωνίες, οπωσδήποτε δεν πρόκειται να ζητήσω από τον επί Γης ποιμενάρχη της Εκκλησίας μας να μεσολαβήσει στον ύψιστο για μια θέση First Class όταν αποδημήσω!

Τις προσέχω, όμως, τις μικρές αυτές λεπτομέρειες στους ανθρώπους, και πολλές φορές δίδω σ’ αυτές ιδιαίτερη σημασία. Από τέτοιες μικρές λεπτομέρειες, έφτασα από τον χώρο της Εκκλησίας να εκτιμώ πολύ δύο ακόμα ανθρώπους: τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, και τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο.

Λοιπόν. Φτάνοντας στο Μανάους, θα γίνει μια μικρή τελετή καλωσορίσματος στο αεροδρόμιο, και θα κατευθυνθούμε μετά στο λιμάνι όπου θα διασκορπιστούμε σε τέσσερα πλοία, που θα είναι για όλο αυτό το διάστημα, το ξενοδοχείο μας.

Με ενημέρωσαν προ ολίγου ότι όλοι οι δημοσιογράφοι θα μείνουμε στο Helios Gabriel – ο Θεός βοηθός, γιατί τόσοι δημοσιογράφοι μαζεμένοι σε έναν χώρο δεν είναι καλό πράγμα!

Εμβόλιο κατά του Κίτρινου Πυρετού κάναμε όλοι. Κατά του Κιτρινισμού, το λησμονήσαμε…

Εις το επανειδείν!

7 Comments:

Blogger Stavros Katsaris said...

Να κάτι τέτοια ταξίδια είναι που ζηλεύω (καλοπροαίρετα) που δεν έγινα δημοσιογράφος.
Με θυμάμαι πιτσιρίκο να στήνω στο σαλόνι του σπιτιού μας δελτία ειδήσεων ( είχα εφεύρει και τα παράθυρα ο αθεόφοβος).
Τέλος πάντων τελικά με κέρδισαν τα λουλούδια μου.
Να περάσεις κάλα Χρήστο. Περιμένουμε ανταποκρίσεις!

9:26 AM  
Blogger Jason said...

Τον Πατριάρχη έχω την τιμή να τον έχω γνωρίσει κι εγώ από κοντά και επιβεβαιώνω ότι είναι συμπαθέστατος και πολύ αληθινός.

Περιμένουμε εντυπώσεις από το όμορφο ταξίδι σας...

7:25 PM  
Blogger SOLON said...

Χρήστο καλή διαμονή. Ακούγεται ενδοιαφέρον και περιμένουμε τα καθέκαστα.Η ταπεινότητα σε θρησκευτικούς ηγέτες , σπάνιο αλλά και ελπιδοφόρο.
Απο Νέα Υόρκη με αγάπη (υπ΄ατμόν για ταξίδι οίκαδε)

1:19 AM  
Anonymous Anonymous said...

Η προσωπικότητα των σπουδαίων ανθρώπων είναι αυτή που σε δύσκολους καιρούς κρατάνε ψηλά την οποιαδήποτε σημαία που εκπροσωπεύουν.
Προσοχή στον κιτρινισμό απ' την μαζική συνεύρεση και καλή διαμονή.

Υ.Γ. Χαίρομαι για την δυνατότητα που δίνεται μέσω της σελίδας για να υπάρχει η δυνατότητα να διαβάζουμε το blog πλην της εφημερίδας.

1:22 AM  
Blogger Dimitris Nikolsky said...

Να στέλνεις το Post από τα πόσα "χιλιάδες πόδια" πάνω από τη γη δείχνει τη σημαντιικότητα της τεχνολογίας.

Είμαι σύγουρος ότι συνταξιδεύοντας με τον Πατριάρχη Κων/λεως θα είχες ένα ευλογημένο ταξίδι.Με τη πραότητα του αντιπαρέρχεται τα όσα μύρια εμπόδια που τον περιβάλλουν στη Πόλη.

Περιμένουμε νεά από τα βάθη του Αμαζωνίου.

10:48 AM  
Anonymous Anonymous said...

now he is here, on the island, for five days ο πατριαρχης

7:47 PM  
Anonymous Anonymous said...

Got Pope, Need No Bart charliepatseas@yahoo.com Flushing NY

The Holy Father gone to Turkey to redeem and consecrate the Greeks, so don't need no more soviet temples. Don't need no gyro blimpie Bart when got a regular Pope without the diner attitude. My pop kept hitting momma with a skillet on the head. Friends ended up in the hospital after their pop beat them. Pops got drunk and ruined my first car. Killed two cats and a dog, thrown out the window. Neighbor drowned the canaries in ouzo, lit, ate them. Ma overdid whip so she could give less pie. All our stuff came pilfered, with logos. Greeks overcook all meat so no one knows is bad. Another banned tenants flushing toilet paper. Waiters inpune sanitation because "dirty is natural and healthy." Priests just answered "behave, respect, tradition!" Now priest comes "no intercommunion!" Where was he when we needed him to protect us from our crazy parents? Don't sell me "educated Greeks" because we know all them Trojan Horse cheated on the exams. Besides it's just TV repair school. Remember all those jailed old disco Greeks, tax cheats to "protest" Jerome Ford stopping the Trojan Horse in Chyprious? We can't get good jobs because no one trusts Greeks, because of Trojan Horse. They always faked reading Greek. That's why we borrowed regular Catholic books instead of read Greek. Sure, we sacrifice to Greek myths three times a year to please yiayia, and she's nun the wiser when we go to regular Catholic Mass on Sundays when she bummed from bouzaki dances. Ain't need no more Bart, just the regular Pope. That's why we all married regular Catholic when we grew up. So they can trust us.

1:35 AM  

Post a Comment

<< Home